Babyhjälp logo

Barns utveckling

- under 10e, 11e och 12e månaden

Barnet väger runt 10 månader i genomsnitt strax över nio kilo och är 73 centimeter. Barnet pratar och låter nu allt mer intensivt och tror ofta även att ni förstår vad han eller hon menar. Barnet kan nu även peka och pekar ofta intensivt på allt samtidigt som han eller hon pratar och kommunicerar med er föräldrar. Barnets vilja är tydlig och ofta stämmer den inte överens med era önskemål.

Har barnet inte redan lärt sig hur det ska ta sig fram så brukar krypandet någon gång mellan 9 och 11 månader ta rejäl fart även om vissa barn hittat sitt alldeles egna sätt att ta sig fram. Vissa kryper på knä andra tar sig fram genom att hasa sig på rumpan. I vissa sällsynta fall så hoppar barnet över allt som kan liknas vid att krypa och börjar gå direkt.

Allt ska i denna fas undersökas. Se därför till att du är noga med att plocka undan allt som barnet kan skada sig på och se till att barnsäkra eluttagen. Roliga aktiviteter är fortfarande att leka titt-ut eller att klappa kaka. Men nu roas även barnet av att öppna att stänga saker såsom, locket till toaletten, kylskåpsdörren och mycket mer. Många barn börjar nu även att ställa sig upp med hjälp av stöd och kan i vissa fall även gå utmed möbler. Barnet har dock fortfarande svårt att sätta sig ner från stående ställning. Att ställa sig upp på egen hand är lättare för barnet. Först när barnet har lite mer balans och kan stå korta stunder på egen hand så kan barnet på ett säkert sätt sätta sig ner på egen hand. Under denna ålder är det att komma på fötterna och att uttrycka sina avsikter som barnet fokuserar allra mest på att träna.

Läs mer om barns längd och vikt.

Barnets utveckling runt 10 månader

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Runt tio månaders ålder så kan barnet gripa med tummen mot pekfingret (pincettgreppet) och ta upp små föremål. Barnet kan även förstå enklare ord och meningar som exempelvis Var är lampan? Detta är även perioden då lekar som tittut, baka kaka och andra härmningslekar blir populärare och roligare än någonsin förr. Barnet börjar nu även att slå alla saker mot varandra och härmar gärna dig om du börjar. Allting ska undersökas och barnet behöver ständig tillsyn. Att undersöka är dock en viktig del av barnets utveckling så låt barnet pilla och klämma så mycket som möjligt. Det är dessa nya och spännande erfarenheter som gör att barnet går vidare i sin utveckling.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Barnets utveckling runt 11 månader

Barnet kan runt 11 månaders ålder forma ljud som är så pass tydliga att du kan börja förstå dem då de betyder detsamma varje gång de används. Barnet kan nu även förstå sambandet mellan ord och föremål samt personer och namn. Prova lära barnet att svara på frågan Var är lampan? Eller var är klockan? Var är pappa? Osv. Utbytet blir nu även större av pekböcker då barnet på ett nytt sätt kan koppla samman ord och bilder.

Barn gillar och förstår nu beröm och upprepar gärna saker som han eller hon tidigare fått beröm för. Barnet klarar nu även av att äta själv genom att använda pekfingergreppet för att plocka upp maten och stoppa den i munnen.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Barns utveckling vid nästan ett år

Barns utveckling 1 år När barnet är mellan tio till tolv månaders ålder kan det som tidigast gå själv eller med stöd med ena handen. Kanske kan barnet nu även sätta sig ner på egen hand. Det är dock lika vanligt att dröjer ytterligare ett halvår innan barnet kan gå på egen hand. Att börja gå är en komplicerad process som inte bara handlar om att få fötterna och benen att röra på sig. Även syn, hörsel, balans och koordination är involverat i denna process. När barnet väl lärt sig gå brukar mycket av den separationsångest som funnits där tidigare vara som bortblåst. Med gången kommer självkänslan och lyckan som gör att barnet nu själv kan välja om det ska springa efter och se vad du gör.

Ett genomsnittligt barn väger vid ett års ålder cirka 10 kilo och är cirka 76 centimeter långt. Den värsta perioden av främlingsrädsla är nu förhoppningsvis förbi men separationsångesten från föräldrarna kan fortfarande vara stark.

Barnet lär sig att förstå mer och mer ord, även om orden lägger sig som ett passivt ordförråd som det själv inte kan använda. Barnet brukar nu klara av föräldrarnas uppmaningar såsom, var är bollen? Var är nallen? Mm. När barnet närmar sig ett års ålder kan det i vissa fall ta saker du ber om och räcka dem till er. Vissa barn försöker prata genom att använda ljud som betecknar något specifikt föremål. Några barn kan till och med få fram enstaka ord såsom mamma och pappa. Mycket sällan, men det händer, så kan små barn runt ettårsdagen klara av att yttra sin första mening bestående av två ord.

På vår systersajt Föräldrahjälp.se kan du läsa mer om Barns utveckling 1-2 år, Barns utveckling, 2-3 år samt mer om trots.


De som läste om barns utveckling i 10e, 11e och 12e månaden, läste även mer om när barn får tänder.

Ska ditt barn gå på förskolan/dagis? Fakta om förskolan och om maxtaxan.

Milstolpar i utvecklingen

Alla barn är olika men här är lite riktlinjer: Vid 2-3 månader kan barnet ofta ligga på magen och lyfta på huvudet. Vid 7-8 månaders ålder sitter många barn själv. Krypa börjar barn ofta göra mellan 7-10 månaders ålder. Först vid 10-14 månaders ålder kan små barn vanligtvis gå.

» Fakta om barns utveckling

Posterkid
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Tänder

Barns tänder bildas redan när barnet ligger i magen. De växer till sig i käken innan de kommer fram och blir normalt synliga först när barnet är mellan 6-9 månader gammalt. Totalt får barnet 20 stycken mjölktänder som alla brukar ha kommit fram när barnet fyller tre år.

» Mer om barns tänder