2dagis barn

Barn på två olika förskolor

Barn på två olika dagis / förskolor. 2 dagis / förskolor kan bli verklighet när föräldrarna separerar och väljer att bosätta sig på olika orter. Det är fullt möjligt att ha ett barn på två olika dagis / förskolor men inte på två olika skolor.

Innehåll i denna artikel

Barn kan tvingas ha två förskolor när föräldrarna separerar

Två olika förskolor kan mycket väl bli verklighet när föräldrarna väljer att gå skilda vägar och bo på olika håll. Det är dock inte alla kommuner som tillåter att man har två förskoleplatser, så detta måste du undersöka via din kommuns hemsida.

Viktigt att tänka på är var barnet är folkbokfört. Det är där barnet är folkbokförts som det kommer att få skolplats, kommer att rota sig, får kompisar och ha större delen av sitt sociala liv. I förskoleålder går det ofta att ha två olika förskoleplatser där barnet går exempelvis varannan vecka, men skolplats går det bara att ha en.

Påverkar två förskoleplatser barnet

I denna fråga tvistar de lärda. Många barnpsykologer hävdar dock att det inte är bra för barnet med två förskolor. Orsaken till detta är att förskolevistelsen för ett litet barn är en stor händelse med många nya människor och regler att förhålla sig till. Denna nya samvaro är inte lätt att ta in för ett litet barn och än svårare när barnen är riktigt små och inte kan göra sig förstådda. Om det är tufft för det lilla barnet att klara denna utvecklingsprocess på en förskola kan vem som helst förstå att två olika förskoleplatser med olika människor och regler är än mycket mer krävande för ett litet barn. Många sakkunniga uttrycker rädsla över att två olika förskolor kan skapa otrygghet hos barn som kan ge konsekvenser för resten av deras liv. Försök att som förälder samarbeta på ett bra så sätt så att ni bara i en absolut sista utväg väljer att placera barnet på två olika förskolor.

Efter förskolan

När barnet börjar i skolan så förändras situationen och man kan inte länge ha två olika platser. Barnet kommer automatiskt att få en plats i den skola som ligger i området / kommunen där barnet är folkbokförd.

De som läste avsnittet om barn på två olika förskolor när föräldrarna separerar läste även mer om maxtaxa och dagisavgift samt om de generella reglerna kring förskola.

Fler artiklar för dig med familj

03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
olika typ av dop

Olika typer av dop

När det är dags för dop måste ni bestämma om dopet ska vara stort eller litet. Ska dopet ha en personlig känsla eller ska dopet ha ett speciellt tema. Här hittar du tips på vad du ska tänka på när du planerar ditt dop.

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
Sittvagn bäst i test

Sittvagn : Bästa sittvagnen 2024

Sittvagn – Fakta och tips om sittvagnar. Vilken sittvagn ska du köpa? Vad ska du tänka på när du väljer sittvagn? Allt om sittvagnar hittar du här. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.