Babyhjälp logo

Sjuka barn

- Tips på aktiviteter att göra hemma

Barn som går i förskolan blir ofta sjuka. Februari är den månad på året då föräldrar normalt är mest hemma och vabbar för sina barn. Hemma med sjukt barn är inte alltid roligt.

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Försök att hitta på lite lugnare aktiviteter i hemmet.

Aktiviteter när man är hemma med sjukt barn

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Här har du lite tips på aktiviteter man kan göra hemma när man är sjuk:

Gör egen trolldeg – att göra egen lera eller trolldeg är kul i sig. När den väl är färdig kan ni dessutom skapa och utveckla fantastiska konstruktioner. Här hittar du recept på egen lera.

Ät antioxidanter – när man är sjuk är det bra att få i sig rikligt med vitaminer såsom C-vitamin. Varför inte göra en fruktsallad? Barn tycker ofta det är kul att hacka och skära.

Bygg en koja – att bygga kojor är alltid kul. Använd kuddar och filtar för att göra en mysig koja. När ni är färdiga kan ni ha picknick i kojan och kanske äta lite glass.

Ansiktsmålning – idag finns det många ställen som säljer roliga färger och pennor som kan användas för att göra ansiktsmålningar.

Skattjakt – göm något i hemmet och ordna en skattjakt. Rita en karta och se om barnet kan hitta skatten. Denna lek går ofta hem hos barnen.

Smakleken – barn som är sjuka äter ofta sämre. Ett tips för att få barnet att äta lite mer är att ”leka med maten”. Skär upp frukter och grönsaker i bitar och låt sedan barnet blunda och gissa vad det är.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gå och fiska – ta ett papper och klipp ut fiskar, sätt ett gem på varje fisk. På varje fisk skriver ni ett uppdrag som ni ska utföra. Drick ett glas vatten, läs en bok, spela ett spel, ät en glass, osv. Gör ett fiskespö med hjälp av skaftet på en sopborste, en blomsterpinne eller liknande. Fäst ett snöre i pinnen och fäst en kylskåpsmagnet på andra änden så att du kan fiska upp fiskarna.

Spela spel – spela spel är mysigt att göra tillsammans. Alternativt kan du ladda ner ett spel till surfplattan eller datorn. Är du riktigt kreativ så gör ni ett eget spel.

Baka något gott – att baka något kan få igång lusten att äta när man är sjuk. Baka en kaka eller ett gott bröd.

Läs även: Ta hand om sjuka barn eller ta en titt i vår aktivitetsguide.


De som läst avsnittet om aktiviteter när man är hemma med sjukt barn läste även om barn med feber samt om RS-virus barn.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Namnkalas

Namnkalas eller namngivning är idag vanligt istället för dop. Detta har man normalt när barnet är 3-12 månader. Många väljer att ha kalaset tidigt. Vanligast är att man har det när barnet är mellan 3-6 månader då barnet är lite mer aktivt och närvarande.

» Mer om namnkalas

Posterkid