BRIO Lekoseum – Osby

Var någonstans ska du vara i december om inte i tomtens hus och verkstad? I BRIO Lekoseum i Osby ligger den. Här kan du följa en svunnen tids tillverkning från stock till leksak. Här hittar du leksaker från förr och leksaker som är gjorda idag, för både flickor och pojkar. Dessutom finns två järnvägsvagnar, en med modelljärnvägar i och en spelvagn, där man kan spela olika spel från BRIO. I Lekoseet finns även en särskild del där de yngre kan leka. Vet du förresten vad BRIO står för? Just det! Bröderna Ivarsson i Osby, Skånes och kanske hela Sveriges mest kända leksakstillverkare.

Vad är Lekoseum?

Lekoseum är ett leksaksmuseum med tillhörande café, lekstationer och butik. I samband med att BRIO AB firade 100 år som företag 1984 öppnade man ett eget leksaksmuseum. Museet fick då namnet BRIO Lekoseum.

I slutet av sommaren 2014 blev Lekoseum en fristående stiftelse. I stiftelsens styrelse ingår representanter från Osby Kommun, företaget BRIO AB, BRIOs veteranfond och familjen Ivarsson. En av stiftelsens uppgifter är att värna den del av Osbys kulturhistoriska arv som har sin grund i den svenska leksakstillverkningen. Från att ha varit enbart BRIOs officiella museum är vi numera hela bygdens leksaksmuseum. Vårt främsta uppdrag är att värna om barns lek och leksakshistoria oavsett ålder och nationallitet. En av våra nya ambitioner är att ge plats i museet för medarbetare och de lokala underleverantörer som försörjde BRIO med produkter under 1900-talet.

På Lekoseum visas framförallt de leksaker som har tillverkats lokalt hos många olika underleverantörer och i BRIOs egna fabriker i Osby och Killeberg. Barns lek har sedan mer än ett sekel utgjort en grund för många Osbyföretags inriktning. Under 1900-talet fanns i Osby kommun mer än ett tjugotal olika företag som gav byns män och kvinnor utkomstmöjligheter inom detta område.

Plats för lek

Här på Lekoseum finns flera möjligheter för barn att leka med dagens leksaker och gårdagens barn att minnas svunna tiders lek. Hos oss kan du se utställningar med träleksaker, dockor, spel, och en hel del annat som företaget importerat och sålt på den nordiska marknaden. Museet har flera leksationer, dessa innefattar bland annat:

BRIO tågbannor och byggsystem
Rollek, laga mat, städa eller lek med dockor
3 vånings lekhus
Barbies egna dockhus
Rita & måla
Tomtens värld
Spelvagn med Märklin och Sega

Kontakt

 • BRIOgatan 2, 283 83 Osby
 • 0479-312 47
 • info@lekoseum.se
 • http://www.lekoseum.se/
 • Roligt
 • Prisvärt
 • Tillgängligt
 • Bra för barn 0-3
 • Bra för barn 4-6
 • Bra för barn 7-10
 • Bra för barn 11+

Kommentarer

Inga kommentarer

Svara på kommentaren

Din e-postadress kommer inte att synas eller delas med andra. Tvingande fält är markerade Required fields are marked *

4 × 5 =