Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

När ska man söka hjälp vid talproblem

Barns förmåga och intresse för att lära sig språk är medfödd. Även om det inte är vanligt att barn som är 1 ½ år inte pratar alls så är det oftast inget att oroa sig för. Framför allt pojkar kan utveckla sitt språk långsammare än flickor.

Om ditt barn inte börjat prata än och du känner dig orolig så kan du alltid rådfråga din BVC-sköterska eller en läkare. Här nedan hittar du lite mer information kring talproblem och riktlinjer för hur barns språkutveckling normalt ser ut. Alla barn är dock olika och det är inte säkert att något är fel bara för att barnet inte följer riktlinjerna.

Pratar inte ditt barn?

Här har du några tecken du kan hålla utkik efter för att se att språkutvecklingen är på gång:

  • Barnet pekar när han eller hon vill ha något alternativt på bilder i en bok. Detta är nära relaterat till att tala.
  • Förstår barnet vad du säger? Innan barn börjar prata så kommer förståelsen. Förstår barnet det mesta av det du säger så är han eller hon på god väg att börja prata.
  • Ger barnet ifrån sig grymtande läten? Forskning har visat att grymtningar och läten som barn gör när de leker eller pekar på saker är en form av kommentarer. Om barnet inte grymtar eller gör läten så är sannolikheten större att barnet kan diagnostiseras med talfel senare i livet.
  • Uttrycker sig barnet med olika ansiktsuttryck eller rörelser? Ofta kan barnet få fram det de vill utan att prata. Det viktigaste fram till barnet är 2 år är att barnet försöker kommunicera på något sätt, inte hur många ord barnet kan säga.
Barn och talproblem

Är du orolig för barnets språkutveckling så bör du senast ta upp det vid 18 månaderskontrollen på BVC. Det är ofta bättre ju tidigare man kan upptäcka eventuella talproblem då det i de yngre åren är lättare att behandla. Ofta behandlas talrelaterade problem väldigt effektivt redan under förskoleåren och dessa problem ger sällan problem längre fram i livet.

Den statistik som finns visar att ungefär 10 procent av alla fyraåringar har försenad eller avvikande språkutveckling. Bland sexåringar är 4 procent i behov av logopedisk hjälp.

När ska man söka hjälp om barnet inte pratar?

Problem med barns språkutveckling har ofta med hörseln att göra (läs mer om barns hörsel). Har barnet problem med att höra så slutar barnet ofta vid runt sex månaders ålder att göra ljud ifrån sig. Misstänker du att barnet inte hör, eller inte försöker göra ljud ifrån sig så bör du söka läkarhjälp. Barn börjar prata vid olika åldrar, men om barnet inte säger något alls som du förstår när barnet är runt 15 månader så bör du tala med din BVC sköterska eller en läkare.

Självklart så utvecklas alla barn olika snabbt och varför vissa barn har en försenad eller avvikande tal- och språkutveckling har man väldigt ofta ingen förklaring till. En försenad språkutveckling kan i vissa fall bero på arvsanlag, en kontaktstörning, olika sociala faktorer som exempelvis bristande stimulans, eller så kan barnet ha en skada som väsentligt drabbar funktionen för språk- och talmotorik. För att på bästa sätt kunna ge lämplig behandling så är det viktigt att identifiera den bakomliggande orsaken.

Nedan hittar du lite riktlinjer från landstingets logopedmottagning för när det kan vara aktuellt att söka hjälp:

0-½ år

  • Om barnet har dålig kontroll av sug- och sväljmotoriken.
  • Om barnet inte tittar på den som talar till det.
  • Om barnet är mycket tyst.

½-1 år

  • Om barnet inte har några återkommande ljud eller ljudkombinationer.
  • Om barnet inte lyssnar på den som talar till det.

1-2 år

  • Om barnet huvudsakligen styrs av vad det ser och vad som händer omkring det och sällan lyssnar på vad ni säger till det.

2-3 år

  • Om barnet mestadels meddelar sig genom att ta den vuxne i handen och visa eller peka och liknande.
  • Om barnet inte alls försöker härma den vuxnes ord.
  • Om barnet inte sätter ihop 3 ord till en mening

4 år

  • Om barnets ord är svåra att förstå.
  • Om barnet har svårt att sätta ihop ord till meningar.
  • Om barnet inte tycker om att tala.
  • Om barnet ofta missförstår uppmaningar.

Hjälp av en logoped

En logopeds uppgift är att utreda, diagnostisera och behandla kommunikationsproblem till följd av språkstörning, talstörning och röststörning. En logoped hittar den bakomliggande orsaken och planerar och genomför sedan lämplig behandling.

En logoped bedömer; ljud och ljudmönster; ordförråd, ordval och ordmobilisering; meningsbyggnad och förmåga att böja ord rätt; förmåga att samspela, tala och lyssna; samt kroppsspråk. Beroende på logopedens bedömning så kan behandlingen antingen vara direkt, dvs att logopeden behandlar, eller indirekt, vilket innebär att föräldrar, förskolepersonal, mfl hjälper till. Din BVC sköterska kan hjälpa dig att komma i kontakt med en logoped.

De som läst avsnittet om barn med eventuella talproblem och sen språkutveckling läste även mer om när barn börjar prata, om barns hörsel och om att läsa för barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

sill gravid strömming gravid

Sill gravid

När man är gravid går det dock bra att äta sill / strömming / matjessill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.