barnforsakring

Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Varför ska du ha en barnförsäkring?

Barnförsäkring bör tecknas redan för det nyfödda barnet och du bör inte förlita dig på din gravidförsäkring efter förlossningen. Flera barn får bestående skador på grund av sjukdom än av olycksfall därför ska en bra barnförsäkring täcka båda delar. En barnförsäkring gäller dock aldrig för något som inträffat innan du tecknat försäkringen.

Barnförsäkring

De flesta föräldrar tecknar en gravidförsäkring men i gratisvarianten är sällan heltäckande. Syftet med gravidförsäkringen är att locka till sig kunder, som de sedan kan sälja på en barnförsäkring. Din gravidförsäkring går normalt inte över automatiskt till en barnförsäkring utan du måste göra en aktiv handling. Gravidförsäkringen har ofta lägre ersättningsbelopp och täcker inte de sjukdomar och olycksfall som en barnförsäkring täcker.

Varför ska jag teckna en barnförsäkring?

En barnförsäkring täcker en del medfödda sjukdomar, vilket gör att det är ytterst viktigt att man har försäkringen redan från start. En senare tecknad barnförsäkring gäller inte retroaktivt utan den måste vara i kraft när första symptomen märks av.

Medfödda sjukdomar såsom exempelvis ADHD, CP-skada eller Epilepsi är ofta helt undantagna.

Barn som på grund av handikapp aldrig kommer ut i arbetslivet får låg ersättning från samhället. En barnförsäkring kan då ge ett extra ekonomiskt stöd till både barnet och föräldrarna.

Vad ger en barnförsäkring ersättning för?

Vad man får ersättning för i en barnförsäkring varierar från olika försäkringar och försäkringsbolag. Det som de ofta ger ersättning för är bland annat:

  • vid bestående fysisk eller psykisk funktionsnedsättning (medicinsk invaliditet)
  • vid bestående arbetsoförmåga (ekonomisk invaliditet)
  • när barnet får vissa allvarliga diagnoser
  • till förälder som beviljats vårdbidrag och till äldre barn vid sjukskrivning

När ska jag teckna en barnförsäkring?

En barnförsäkring bör du teckna så tidigt som möjligt. En försäkring gäller aldrig för problem som redan upptäckts, vilket gör att du bör teckna den så snart du bara kan. När du ansöker om en barnförsäkring får du fylla i en hälsodeklaration med frågor om barnets nuvarande och historiska hälsa. Tänk på att svara utförligt och sanningsenligt på frågorna då oriktiga uppgifter kan innebära att barnförsäkringen är ogiltig.

Vad ska jag tänka på när jag tecknar en barnförsäkring?

De två viktigaste delarna i en barnförsäkring är: Höga invaliditets- och vårdkostnadsersättningar. Att sakna en barnförsäkring kan också innebära att man som förälder går miste om stora ersättningar för uteblivet arbete om barnet kräver vård hemma, dvs ersättning utöver det grundläggande stödet från Försäkringskassan.

Ofta rekommenderar man att man ska ha en barnförsäkring med ett försäkringsbelopp på 1200000 kronor för att få ut mycket utan att betala de dyraste priserna. Priset är dock inte allt, utan man måste göra en egen riskberäkning.

Behöver jag barnförsäkring när jag har skolförsäkring?

De flesta skolförsäkringarna täcker vanligtvis bara olycksfallsskador. Vad som ingår i skolförsäkringen och om barnet via denna är försäkrad dygnet runt eller bara under skoltid, får man reda på genom att kontakta din hemkommun.

När är det svårt att få en barnförsäkring?

I vissa fall kan det vara svårare att få en barnförsäkring till sitt barn. Detta gäller exempelvis barn som adopterats från utlandet. Även prematura barn (för tidigt födda) är svåra att få försäkrade. Det har hänt att konsumentombudsmannen tagit försäkringsbolag till domstol för att de nekat barn försäkring och utreder från fall till fall rätten att teckna en barnförsäkring.

Här kan du läsa mer om hur du barnsäkrar ditt hem.

Besök gärna vår butiksguide som hjälper dig att välja rätt nätbutik.

Har ditt barn svårt att sova? Läs mer om kost medan du ammar.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
barn flicka vikt

Viktkurva flickor 0-12 månader

Viktkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en flicka när hon föds och hur mycket går hon upp i vikt fram tills hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket flickor vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.