Babyhjälp logo

Blandat & aktuellt om barn

Här hittar du senaste forskningen och aktuella fakta kring barn och nyfödda. Klicka på rubriken här nedan för att komma till artikeln:

Nyfödda "pratar" på sitt modersmål

Kärnfamiljen är idealet

Minst ett barn dör varje år

barn

Nyfödda "pratar" på sitt modersmål

Vi visste redan att småbarn redan tidigt kunde skilja på föräldrarnas röster. Nu är det även bevisat att barn jollrar och pratar på modersmålet. Forskare som jämfört joller, skrik och gråt hos nyfödda barn i Frankrike och Tyskland har upptäckt stora skillnader, vilket motsäger de argument som talar för att bebisspråket skulle vara universellt. Undersökningen utfördes på nyfödda barn som var tre till fem dagar gamla. I undersökningen framgick det att franska barn skrek med en stigande tonhöjd medan de tyska barnen använde en fallande tonskala. Denna forskning stödjer även en teori om att det tar tid för barn att tillägna sig språket för att de saknar fysiska förutsättningar, snarare än mentala. Exempelvis så är det inte fysiskt möjligt för barn att härma vokaler förrän de är runt 12 veckor. Forskningen utfördes av ett lag forskare ledda av Kathleen Wermke vid universitetet i Wurzburg (överst på sidan).

Källa: TT-AFP

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Kärnfamiljen är idealet

Viljan att skaffa barn brukar minska när det är lågkonjunktur men så är inte fallet denna gång. Karin Lundström på SCB säger: -Vi trodde att färre skulle vilja ha barn men det ser vi inga tecken på. Den lägsta nivån av barnafödande som någonsin har mätts upp var i slutet av den förra lågkonjunkturen, 1999, då varje kvinna i genomsnitt endast födde 1,5 barn. Efter detta har barnafödande successivt ökat för att 2008 nå 1,9 barn per kvinna i genomsnitt. Detta motsvarar totalt 109 000 barn som föddes under 2008. Av de som deltog i enkäten som idag inte har barn, svarade de flesta att de vill ha två barn. Endast cirka 5% av de tillfrågade svarade att de inte vill ha barn alls. Undersökningen gjordes bland 7000 kvinnor och mån mellan 20 och 44 år, där svarsfrekvensen var 51% (överst på sidan).

Källa: TT oktober 2009

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Minst ett barn dör varje år

Metro skrev i oktober att runt 500 barn varje år dör i mammas mage. Artikeln handlar om lilla Mio som under nio månader vuxit och uppfört sig som vilket barn som helst. När värkarna satte igång och det var dags för förlossningen hade läkarna dock svårt att hitta Mios hjärtljud. Vattnet gick och detta var helt nedbajsat, vilket normalt är ett tecken på att något gått snett. Föräldrarna fick senare reda på att Mio hade dött ett dygn innan förlossningen. Varje år drabbas mellan 400-500 föräldrar i Sverige av en liknande händelse, där barnet dör i mammas mage efter vecka 22. Detta innebär att det inträffar 5 gånger av 1000 födslar. Detta kan jämföras med antalet barn som dör av plötslig spädbarnsdöd vilket idag är cirka 10 fall per år. Socialstyrelsen lovar nu att lyfta frågan för att försöka få en utökad forskning på området (överst på sidan).

Källa: Metro 2009-10-12


Läs mer om ditt barns utveckling under det första året.

Namnkalas

Namnkalas eller namngivning är idag vanligt istället för dop. Detta har man normalt när barnet är 3-12 månader. Många väljer att ha kalaset tidigt. Vanligast är att man har det när barnet är mellan 3-6 månader då barnet är lite mer aktivt och närvarande.

» Mer om namnkalas

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Barnnamn

Visste du att det populäraste namnet att ge sitt barn idag är Lucas för pojkar och Maja för flickor. Anmälan om barns förnamn ska göras av barnets vårdnadshavare inom tre månader från barnets födelse. Det kan därför vara bra att ha tänkt lite på möjliga namn redan innan förlossningen.

» Mer om barnnamn