Babyhjälp logo

Vill du ha en pojke eller flicka

Så kan du påverka vilket kön barnet får!

Frågor som par ibland ställer sig är, hur kan jag bli gravid och hur får jag en pojke eller hur får jag en liten flicka? Kan jag välja barnets kön? Det finns många människor som är övertygade om att de kan påverka om det ska bli en pojke eller en flicka genom att följa vissa tekniker såsom samlag vid rätt tidpunkt och omständighet, eller genom att äta rätt kost.

Alla ägg har 23 kromosom, och den 23:e kromosomen är en X-kromosom. Alla spermier har också 23 kromosomer, men 50% har ett X för den 23:e kromosomen, och 50% har ett Y som den 23:e kromosomen. Vid befruktningen, dvs när spermien förenar sig med ägget, avgörs barnets kön av om den 23:e kromosomen på sperman är en X eller en Y.

  • Om spermien bär en X-kromosom vid befruktningen av ägget, kommer det att bli en flicka.
  • Om spermien bär en Y-kromosom vid befruktningen av ägget, kommer det att bli en pojke.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Dr. Landrum Brewer Shettles1909-2003

Dr Shettles

År 1951 duplicerade han Rock-Menkin försök att befrukta ett ägg, och 1954 fick han Markle stipendiumet, som delades ut till en forskare vid Columbia University varje år. År 1960 publicerades Shettles bok Ovum Humanum, som innehåller färgfotografier av befruktade mänskliga ägg i olika stadier av utvecklingen. Han gjorde ett av de första försöken till en provrörsbefruktning i USA. Shettles har även fått flera böcker publicerade på ämnet ”så kan du påverka barnets kön”.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Dr. Landrum Brewer Shettles metod att påverka barnets kön

Dr. Landrum Brewer Shettles metod är baserad på förutsättningen att spermier som bär på X-och Y-kromosomer har olika egenskaper och under olika omständigheter så kommer antingen X- eller Y-kromosom-bärande spermier att vara mer benägna att befrukta ägget. Ägget kan leva i äggledaren i upp till 48 timmar men det kan bara befruktas under några få timmar. Mannens spermier simmar upp i livmoderhalsen, genom livmodern och ut i äggledaren där ägget ligger. Det är den spermie som befruktar ägget som kommer att avgöra vilket kön ditt barn får. Spermier som bär på X-kromosomen kommer att göra att det blir en flicka och spermier som bär Y-kromosomen kommer att göra så att det blir en pojke. Enligt Dr.Shettles så kan du påverka den reproduktiva miljön för att på så sätt påverka sannolikheten för att barnet ska bli en pojke eller en flicka. Teorin för hur du kan påverka barnets kön:

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

De olika kromosomernas förmåga

De Y-kromosom-bärande spermierna (de som gör en pojke) sägs:

  • Var snabbare och mindre än X-kromosom-bärande spermier
  • Dö snabbare än X-kromosom-bärande spermier

X-kromosom-bärande spermier (de som gör en flicka) sägs:

  • Vara långsammare än Y-kromosomen bärande spermier
  • Bättre kunna stå emot den sura vaginala miljön innan fertil livmoderhalscancer vätska produceras.

Enligt Dr. Shettles kan du genom att anpassa tidpunkten för samlag eller genom valet av en sexuell ställning gynna befruktningen av det önskade könet. Genom detta påverkar du den reproduktiva miljön för att öka sannolikheten för befruktning av det kön som du önskar.

Här nedan hittar du Dr. Shettles förslag på hur du säkerställer att det blir en pojke eller en flicka.

För att det ska bli en pojke

Tidpunkten för samlag ska vara så nära ägglossningen som möjligt. ??Tesen är att eftersom Y-kromosom-spermier är snabbare än X-kromosom-spermier, kommer det att finnas fler Y-kromosom-spermier som når fram till ägget. Detta gör det mer troligt att en spermie som bär på Y-kromosomen befruktar ägget.

Avstå från samlag under fyra till fem dagar innan ägglossningen. Ha samlag endast precis vid tidpunkten för ägglossning och strax före.

Ha samlag som möjliggör djup penetration. Shettles rekommenderar sex bakifrån s.k. "doggy-style". Tanken är att om spermier deponeras närmare livmoderhalsen där vätskemiljön är mest vänlig för Y-kromosom-spermier så ökar sannolikheten för att det ska bli en pojke. Dessutom är "Pojkspermierna" mer benägna att överleva om de skjuts ut längre in eftersom det är ett kortare avstånd att resa.

Män bör undvika åtsittande kläder. Detta eftersom värme dödar båda typerna av spermier, men kommer att ta död på de mindre skyddade, mindre Y-kromosom-spermierna snabbare.

Kvinnor bör få orgasm. Enligt Dr. Shettles ökar kvinnlig orgasm de alkaliska sekretet i slidan som är gynnsamma för Y-kromosom-bärande spermier. Dr. Shettles rekommenderar därför att kvinnan bör få orgasm innan eller samtidigt som den manliga partnern för att öka sannolikheten för att det ska bli en pojke.

För att det ska bli en flicka

Ha samlag 2-3 dagar innan ägglossning och undvik samlag strax före ägglossningen eller vänta tills 2 dagar efter ägglossningen. Tanken är att om du har sex några dagar innan ägglossningen så kommer endast X-kromosomerna dvs "flickspermierna" att överleva i de kvinnliga reproduktionsorganen. De kommer då att ligga där och vänta på att få befrukta ägget när det släpps.

Ha samlag med grund penetration. Dr. Shettles rekommenderar "missionären" eller annan position som kommer att deponera spermierna aningen bort från livmoderhalsen. Detta ger fördel till de längre levande, men långsammare, X-kromosom-bärande spermier och sannolikheten för att det blir en flicka ökar.

Kvinnor bör undvika orgasm. Dr. Shettles föreslår att kvinnor bör undvika orgasm eftersom det gör den vaginala miljön mer basisk. En mindre sur miljö sägs vara till nackdel för X-kromosomerna, dvs "flickspermierna".

Det finns säkert många myter och vissa bevis där ute i världen som motbevisar denna teori om att man kan välja barnets kön. Om du har svårt att bli gravid så är det i allmänhet inte rekommenderat att du försöker dig på någon form av ”val av kön”, eftersom detta kan öka den tid det tar att bli gravid.


De som läst avsnittet om hur man påverkar om man blir gravid med en pojke eller flicka har även läste även läst om olika gravidtecken och om tecken som avslöjar om man väntar en pojke eller flicka.

Förlossningsdatum

Räkna ut när ditt barn ska födas med hjälp av vår graviditetsuträknare. När du beräknar förlossningsdatum får du även fram hur många veckor du varit gravid samt tidpunkten för befruktningen.

» Beräkna förlossningsdatum

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Är du gravid?

När ska du berätta?
Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

» Läs mer

Barntema