Babyhjälp logo

Tips för att bli gravid

- 30 tips för hur du lättare blir gravid

För att bli gravid så gäller det att man har samlag så att man prickar in ägglossningen. Ägget kan bli befruktat från och med ägglossningen och ett dygn därefter. För att bli gravid så behöver spermierna infinna sig under den här perioden.

Störst chans att bli gravid snabbt är att ha sex, tre dagar innan ägglossningen, på dagen för ägglossning och 24 timmar efter ägglossningen. Om man har sex under dessa dagar så är sannolikheten för att bli gravid maximal (man kan förstås ha sex alla dagar).

Hur stor chans du har för att bli gravid beror, förutom på ägglossningen, även på din ålder. Är du ung, i åldern 15-20 år, så har du en 40 procents chans att bli gravid vid ett samlag i samband med ägglossningen. Sannolikheten att bli gravid minskar sedan med åldern. När kvinnan är runt 30 år så är den endast runt 25 procent och vid 40 års ålder är den nere på ungefär 5 procent (läs mer om sannolikheten att bli gravid vid olika åldrar).

Beräkna din ägglossning

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Hur blir man gravid snabbt

Tips för att bli gravid snabbt Det finns många tips och råd för hur man kan bil gravid snabbt och för hur man kan göra kroppen mer mottaglig för en graviditet. Det enklaste svaret på hur man blir gravid snabbt är att ha sex ofta och regelbundet i samband med ägglossningen (räkna ut din ägglossning). Det finns dock många andra tips som kan hjälpa dig att bli gravid.

Läs även: Hur använder man ägglossningstest för att bli gravid?

Över 30 tips som hjälper dig att bli gravid

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


 • Din vikt – att väga för mycket eller för lite kan försämra dina chanser att bli gravid. Satsa på ett BMI mellan 18,5 och 25 så har du rätt förutsättningar.
 • Kontrollera dina mediciner – vissa läkemedel kan försämra fruktsamheten hos både män och kvinnor. Läs bi packsedeln innan du tar någon medicin.
 • Sluta röra – rökning gör det svårare för dig att bli gravid.
 • Tänk positivt – om kvinnan är deprimerad eller fokuserar tankarna för mycket på att ”bli gravid”, så kan hon få det svårare att bli gravid. Orsaken sägs bero på en ökning av hormonet prolaktin som stör menscykeln.
 • Undvik värme – både mannen och kvinnan bör undvika att bada eller duscha i hett vatten. Undvik även att bada bastu.
 • Rätt ställning – det finns de som förespråkar missionären som den ställning som är mest fruktsam. Andra hävdar nyckeln är djup penetrering. Prova er fram.
 • Dra ner på alkoholen – stora mängder alkohol kan göra det svårare att bli gravid.
 • Alternativmedicin – en del hävdar att de blivit hjälpta att bli gravida genom akupunktur eller zonterapi. Om det funkar eller inte lämnar vi osagt, men det skadar inte att prova.
 • Utnyttja ungdomen – redan efter 35 års ålder så sjunker fertiliteten markant. Ett tips för att bli gravid snabbt är därför att börja tidigare.
 • Minska koffeinintaget – ett högt intag av koffein kan minska dina chanser att bli gravid. Koffein finns i exempelvis kaffe, vissa teer och energidrycker samt i coladrycker.
 • Glidmedel – vissa glidmedel innehåller spermiedödande medel, vilket definitivt minskar chansen att bli gravid. Generellt bör ni undvika glidmedel när ni vill bli gravida då det kan hämma sädescellernas rörlighet.
 • Fisk – undvik feta fiskar från svenska vatten och fisksorter som kan innehålla kvicksilver.
 • Ät mat – en viss typ av mat sägs kunna göra det lättare att bli gravid. Mandlar, nötter, spannmålsprodukter, bönor och fet fisk innehåller vitamin E, som är extra bra för spermiekvaliteten.
 • Ha tålamod – i genomsnitt tar det sex månader för ett par att bli gravida, men räkna med att det kan ta uppåt ett år. Har ni försökt i mer än 12 månader så har ni rätt till hjälp.
 • Håll dig frisk – om immunförsvaret är upptaget med att bekämpa sjukdomar så kommer kroppen att prioritera ner möjligheten att bli gravid.
 • Ät jod – jodbrist kan göra det svårare att bli gravid men också öka riskerna att få missfall.
 • Hitta ägglossningen – störst chans att bli gravid har ni om ni har sex precis när ägglossningen inträffar. Här kan ni läsa om tecken på ägglossning eller räkna ut din ägglossning.
 • Ligg kvar – försök att ligga kvar i sängen 15-30 minuter efter samlag. Då hindrar du spermierna från att rinna ut.
 • Träna regelbundet – att motionera och hålla igång en halvtimme per dag minskar risken för infertilitet. Detta beror på att fysisk aktivitet stabiliserar insulinnivåerna.
 • Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

  bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

  Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

  Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

  Annons - texten fortsätter nedanför

 • Folsyra – börja ta tillskott av folsyra redan när du planerar att bli gravid. 500 mikrogram folsyra per dag har visat sig ha stor betydelse för fertiliteten. Folsyra spelar även en viktig roll i början av graviditeten när neuralröret ska stängas och allvarliga missbildningar kan uppstå (läs mer om folsyra).
 • Bisolvon – detta är en slemlösande läkemedel som gör både kvinnan och mannens sekret tunnare, vilket underlättar framkomsten.
 • Borsta tänderna – kvinnor med ohälsa i munnen har svårare att bli gravida än de med friska tänder, eftersom inflammationsprocesser kan störa kroppens funktioner.
 • Undvik transfetter – enligt en amerikansk studie så riskerar även små mängder transfetter att stoppa ägglossningen.
 • Rumpkudde – det sägs att en kudde under rumpan kan hjälpa spermierna att glida hela vägen till äggledarna. Detta är dock inget som är vetenskapligt bevisat.
 • Dagsljus – det sägs att chansen att bli gravid ökar med dagsljus. Om inte annat så förser solljuset kroppen med D-vitamin, vilket kan få dig att känna dig piggare och kanske mer sexsugen.
 • Få orgasm – genom att få orgasm samtidigt så får spermierna en skjuts åt rätt håll. Den kvinnliga orgasmen gör så att livmodermunnen drar ihop sig, vilket kan hjälpa spermierna att ta sig in i livmoderhalsen och vidare ut i äggledarna.
 • Bästa tipset för att bli gravid snabbt, oavsett ålder är att; ha mycket sex och ha koll på din ägglossning! Här kan du köpa ägglossningstest, graviditetstest samt test för att testa spermiernas kvalité.

  Läs även: Heminsemination eller så ökar du chansen att bli gravid med tvillingar.

  De som läst avsnittet om tips på hur man ökar sannolikheten för att bli gravid snabbt läste även mer om tecken på ägglossning samt om att bli gravid.

  Källa bli gravid snabbt: 1177.se, Menstruation.se, lt.se, doktorn.com, ivf, babyvärlden.se, mama.nu.

  Förlossningsdatum

  Räkna ut när ditt barn ska födas med hjälp av vår graviditetsuträknare. När du beräknar förlossningsdatum får du även fram hur många veckor du varit gravid samt tidpunkten för befruktningen

  » Beräkna förlossningsdatum

  Barntema
  Är du gravid?

  När ska du berätta?
  Du har precis fått reda på att du är gravid och ska bli pappa eller mamma, men hur berättar man för sin omgivning? Vem ska man berätta för först av alla? Har man träffats länge så kanske ens föräldrar förväntar sig att det snart skall vara dags för barn. Men det är långt ifrån alla situationer där det är väntat och självklart.

  » Läs mer

  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se