Ny namnlag

Äntligen har det kommet ett förslag om en ny namnlag. Allt fler personer väljer att byta namn och samtidigt vill allt fler som gifter sig behålla båda efternamnen. I det nya förslag som nu lämnats in så efterfrågas möjligheten att friare välja efternamn samt att det ska vara enklare att byta namn.

Enligt förslaget så blir Skatteverket ensam namnmyndighet i och med den nya lagen, som väntas träda i kraft den 1 juli 2017. Bland annat blir det fritt fram att byta efternamn till exempelvis Andersson, Svensson, Wallin, Nilsson och alla andra efternamn som bärs av minst 2 000 personer. Den nya lagen gör det också möjligt att byta både för- och efternamn hur många gånger man vill.

Den nuvarande namnlagen från 1982 gör att den som önskat två efternamn, till exempel efter ett giftermål, varit tvungen att göra om det ena till ett mellannamn. Nu blir det möjligt att skapa ett dubbelt efternamn istället. Enda begränsningen är att det endast går att ha två namn i ett efternamn. Även med begränsningen är detta dock en stor förbättring från tidigare namnlag.

Några nyheter i nya namnlagen


 • Alla efternamn ska förvärvas genom ansökan. Automatiska förvärv av efternamn genom födelsen och adoption avskaffas.

 • Det ska finnas många möjliga efternamn att förvärva, bl.a. ska de vanligaste efternamnen i Sverige bli fria för alla. Det ska också bli möjligt med ett dubbelt efternamn.

 • Det ska inte längre vara möjligt att ta nya mellannamn, men den som redan har ett mellannamn får behålla det.

 • Det ska bli enklare att byta förnamn och efternamn.

 • Hindren mot att ändra förnamn och efternamn flera gånger tas bort.


 • Läs även: Vanliga efternamn i Sverige samt antal som bär dem.


  Barn och skärmtid

  Ska man begränsa tiden som småbarn tillbringar framför en skärm? Det finns delade meningar om detta, men forskarna är överens – det behövs mer forskning på området.

  För drygt ett år sedan pratades det mycket i media om att man skulle undvika all skärmtid för barn under två års ålder. De som motsätter sig detta hävdar att detta är en konservativ syn som beror på svårigheten att anpassa sig efter den tid vi nu lever i.

  På senare tid har dock BVC fått ändrade riktlinjer för hur de ska rekommendera föräldrar rörande skärmtid. De nya riktlinjerna säger just att föräldrar ska sätt riktlinjer för användandet av skärm. Det är inte tiden som är det viktiga, utan vad man gör framför skärmen. Skärmen är ett utmärkt verktyg för att stimulera barnet och öka barnets kunskapsnivå. Begränsa därför inte skärmtiden bara för att – utan endast om de gör fel saker – för långa stunder framför skärmen.

  Läs gärna mer här om barn och skärmtid.

  Babypottning

  Blöjfri redan från förlossningen

  Babypottning är när spädbarn kissar och bajsar på toaletten med föräldrarnas hjälp. Barnet ger signaler för när det är dags redan när det föds, men eftersom vi inte reagerar på dem, så slutar de. Genom att tidigt titta efter signalerna så kan man som förälder lära sig när barnet har behov av att gå på toaletten.

  Oftast är det lättare att lära sig att tolka barnets signaler för när det är dags att bajsa, än vad det är för kisseriet. Spädbarn kissar nämligen lite hela tiden. I börjar är ett tips att hålla utkik efter signalerna då de flesta bebisar kissar eller bajsar. Ofta är detta direkt efter maten, eller på morgonen när de vaknar.

  De som tror på metoden menar att barn i familjer som använt babypottning har mindre problem med magen, kanske till och med mindre kolik och färre urinvägsinfektioner. Ska du använda denna typ av metod så ska du tänka på att alltid vara flexibel och anpassa efter just ditt barn.

  Sida 1 av 4412345...102030...Last »