skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Skrikande och gråtande barn

Något av det första ett nyfött barn gör är att skrika. Detta är ett av barnets viktigast sätt att kommunicera och uttrycka sina behov. Man kan aldrig skämma bort ett barn genom för mycket kärlek när barnet skriker eller gråter. Hos ett nyfött barn finns det tre huvudsakliga skäl till gråt och skrik: mat, rena blöjor och närhet.

I denna artikel kan du läsa om olika orsaker till varför en bebis skriker, vad man kan göra för att trösta en bebis samt vad man kan göra om inget hjälper.

Varför skriker / gråter mitt barn

Första gången ett barn skriker är det efterlängtat – ett tecken på liv. Alla barn skriker och som nybliven mamma eller pappa är det lätt att tro att något är fel. Man blir lätt ledsen och nedstämd, vilket kan vara mycket tröttsamt och frustrerande.

Att reagera starkt på gråt och skrik från barnet är naturligt och beror på att barnet behöver föräldrarnas omvårdnad för att kunna överleva. Gråtandet och skrikandet är ofta värst den första tiden och blir ofta bättre när barnet är cirka tre månader (mer om tremånaderskolik).

Normalt brukar man säg att ett nyfött barn gråter sammanlagt 1-1½ timme om dagen. Skriker barnet mer än så är det antagligen andra orsaker än vad vi nämner i detta stycke. Redan tidigt lär sig många mammor att känna igen sitt eget barns skrik och skilja det från andra barn. Att lära sig att tolka skrikets innebörd tar ofta lite längre tid. Räkna med några månader.

Läs mer: Fjärde trimestern

Läs mer: Bebisens bajs – färgen säger mer än du tror

Anledningar till varför din bebis skriker

Det finns normalt ett antal huvudsakliga anledningar till varför barn gråter eller skriker. Glöm inte bort att gråt och skrik är barnets enda sätt att kommunicera med omvärlden.

Skrik av hunger

Barn skriker

Detta är en av de vanligaste orsakerna till att barnet skriker. Prova att lägga barnet till bröstet för att se om det vill äta. Många barn äter lite men ofta medan andra äter enormt länge men inte lika många gånger.

Erbjud barnet mat och låt det äta om det vill – barnet säger själv till när det fått nog. Ibland är det kanske bara barnet som har ett stort behov av att suga, fastän det egentligen inte behöver äta. Det kan då vara aktuellt att prova med en napp.

Läs mer: Hur ofta ska en bebis äta och hur länge per tillfälle

Skrik av trötthet

Om barnet har svårt att komma till ro kan det mycket väl bli ”övertrött”. Barnet behöver då din hjälp att komma till ro och somna. Prova att vagga barnet i vagnen/sängen eller försök med att ”bumpa” barnet på dess stjärt.

Mer om sömn, sömnschema och läggningsrutiner.

Värme eller kyla

En bebis som är för varm eller kall skriker. En bra tumregel är att en bebis behöver ett lager kläder mer än du för att ha det lagom skönt. Ett barn är ofta kallt om händer eller fötter och det är därför svårt att avgöra om barnet behöver mer eller mindre kläder genom att känna på dessa. Ett tips är att istället känna på barnets mage. Lagom rumstemperatur ligger i sovrummet ligger runt 18 grader.

Avsaknad av närhet

Barn behöver närhet och kärlek. Ett barn som bara får ligga och skrika utan att någon visar intresse kommer till slut lära sig att det inte lönar sig att klaga. Detta kan få konsekvenser som att barnet helt slutar att be om hjälp eller att det längre fram får svårt med relationer till andra människor. Smek och rör ditt barn mycket och visa att det är ett naturligt sätt att umgås. Hudkontakt i tidig ålder sägs även spela in för utvecklingen av vårt känsloliv och vår kontaktförmåga.

Skrik på grund av fel mat

En del bebisar skriker för att de har ont i magen. Detta kan bero på att de ätit något de inte tål eller något som de är känsliga emot. Små bebisar kan vara känsliga i magen, särskilt under de första månaderna.

Skrik på grund av övertrötthet

Även en liten bebis kan bli övertrött. Kanske har ni avvikit från vardagsrutinen eller så har något annat hänt som gör att din bebis är extra trött. När din bebis väl blivit övertrött så kan han eller hon mycket väl skrika rejält och uppträda otröstligt.

Skrik av smärta

Oftast känner en förälder igen om skriket beror på smärta eller om det bara är vanligt klagande. Misstänker du att något är fel ska du alltid ringa till sjukvårdsupplysningen eller besöka en läkare.

Andra anledningar kan vara; för lite stimulans, överstimulans, depression hos mamman eller stressade föräldrar.

Anna berättar:

Minns ni hur det var att vara liten. När man slog sig så att det gjorde riktigt ont och när pappa eller mamma lyfta upp en i sitt knä. Man fortsatte att gråta, men de kändes ändå lite annorlunda. Man kände sig trygg och rädslan var borta. Jag tror att små barn behöver en trygg och tröstande famn att gråta i. Kramas kan man aldrig göra för mycket.

Läs även: Skrik och gråt kan bero på kvällsoro

Om din bebis gråter i sömnen

Det är inte ovanligt att en bebis gråter i sömnen. Orsaken kan vara att de drömt något obehagligt, din bebis kan frysa eller så har han eller hon vaknat till för att blöjan är våt men är tillräckligt trött för att halvsova. Det kan också bero på att de har ont i magen eller också kan det bero på nattskräck.

Läs även: Detta är nattskräck

Att bebisar och små barn vaknar oftare än vuxna under natten är inget konstigt. Detta beror på att de minsta barnen har en annan sömncykel än vuxna. De har nämligen inte samma mat- och sovklocka som vi vuxna och för dem är det behovet som styr – oavsett vad klockan är. Här kan du läsa mer om sömnscheman hos en bebis.

Om din bebis skriker hysteriskt helt plötsligt

Om din bebis helt plötsligt skriker hysteriskt så är detta sannolikt värt att undersöka om det håller i sig. Även bebisar har olika personligheter och är olika högljudda när de vill något.

Kommer det på dagen eller på natten? Skriker din bebis ett visst antal timmar efter han eller hon ätit? Skriker din bebis hysteriskt när han eller hon ligger ner eller blir hållen i en viss position? Tänk igenom detta och se om du kan hitta ett mönster. Nämn detta för vårdpersonalen när du tar kontakt.

Hur kan man trösta en skrikande och otröstlig bebis?

Ibland kan en bebis skrika och gråta så att de upplevs som otröstliga. Här har du några tips på vad du kan göra för att försöka trösta din bebis. Förhoppningsvis innehåller listan något som funkar för just er.

  • Monotona ljud. En del bebisar uppfattar monotona ljud såsom en hårfön, en tvättmaskin, en gräsklippare, mm som avsläppande. Vill du inte köra igång en maskin så finns det gott om ljud att hitta exempelvis på Spotify.
  • Hud mot hud. Nyfödda och små barn känner sig trygga när de känner kroppskontakt och detta kan mycket väl få din bebis att sluta skrika. Ligg gärna hud mot hud, både när ni ger mat och vid andra tillfällen.
  • Gunga eller vagga din bebis. I magen så sover ditt barn på dagen då den blivande mamman rör på sig. Många barn känner sig därför som mest trygga och avslappnade när de vaggas. Detta kan vara i barnvagnen, i en vagga, i en bärsele eller genom att du med handen bara knuffar lätt och regelbundet på din bebis rumpa.
  • Litet och mysigt. Bebisar vill i början gärna ha en begränsad yta om kring sig då den stora världen omkring dem kan uppfattas skrämmande. Använd gärna ett babynest eller rulla en filt eller en handduk och bygg in din bebis i ett litet fort. Tänk bara på att din bebis inte ska ha kudde, lösa filtar och liknande i sin säng den första tiden. Läs mer: Så bäddar du ner en nyfödd bebis.
  • Amma eller mata. En del bebisar blir trygga av att äta och det kan då göra att de slutar skrika. Har de ont i magen så kan det ibland även kännas bättre för stunden att få suga på något såsom en flaska eller ett bröst. En napp kanske kan vara ett alternativ.
  • Byt kläder. Testa att byta kläder på din bebis. En nyfödd är känslig och kan mycket väl skrika för att något trycker, skaver eller om något är för tight. Ett skrikande barn kan lugna sig vid ett klädbyte både av anledningen att något var fel på kläderna, men även för att det blir tryggt av ompysslandet.
  • Ändra inte metod. En bebis kan ta tid på sig för att bli lugn. Många föräldrar blir stressade när deras bebis skriker och det är då lätt att ändra ”tröst-metod” var och varannan minut. Detta gör endast att din bebis inte hinner reagera på det du gör för att trösta och fortsätter att skrika. Välj en metod och var ihärdig. Vill du testa något annat så gör det vid nästa skrikperiod.

OBS! Skaka aldrig ett barn. Att skaka eller att ta hårt i ett litet barn är livsfarligt och din bebis kan få mycket allvarliga skador. Det räcker med ett par sekunders skakning för att ge din bebis permanenta skador.

Kolik som anledning till skrik

Kolik, även kallat tremånaderskolik, är när det nyfödda barnet skriker intensivt och otröstligt i flera timmar i sträck och det återkommer regelbundet vid en viss tid på dygnet. Orsaken till kolik är inte helt känd, men en av de mest sprida teorierna är att det handlar om smärta i magen. Cirka vart femte barn får någon typ av kolik. En tröst kan vara att det för det mesta går över av sig själv när barnet passerat just tre månaders ålder (därav namnet tremånaderskolik). Läs mer om kolik.

Min bebis vill inte sluta skrika

För en förälder är det jobbigt när en bebis ständigt skriker men ibland är det bara så att en bebis skriker mer än andra, utan någon förklaring. För de flesta blir de bättre efter tre till fyra månader.

Om du är orolig så kontakta BVC för hjälp och råd. Detta kan vara både med hjälp att trösta din bebis men även för att få hjälp och råd för er föräldrar.

Om din bebis skriker intensivt eller i intervaller och är otröstligt eller om din bebis skriker under stora delar av dagen så bör du söka hjälp via vårdcentral eller ringa 1177. Detta gäller även om din bebis gråter eller skriker på ett sätt som du inte är van vid, exempelvis om han eller hon gnyr eller jämrar sig alternativt om din bebis inte är sig lik. Är du orolig för din bebis hälsa så ska du alltid söka hjälp via vården.

Har ditt barn svårt att sova? Är barnet klängigt? Gråter det mycket? Äter det dåligt? Kanske är ditt barn en s.k. High Need Baby.

De som läst avsnittet om barn som skriker och gråter läste även om när barn får tänder och om matvägran.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

midsommarmat gravid

Midsommarmat gravid

Klassisk midsommarmat påminner mycket om den mat vi äter vid många av de svenska högtiderna. Sill, gravad lax, ägg, prinskorv, jordgubbar och västerbottenpaj är vanliga inslag på midsommarbordet. 

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret när man är gravid. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Läs artikeln »
sill gravid strömming gravid

Sill gravid

När man är gravid går det dock bra att äta sill / strömming / matjessill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.