napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Felaktigt bett med napp eller tumme

Ett barn som suger ofta och intensivt på tummen eller på en napp får ofta ett felaktigt bett.

Vanligtvis blir det så att framtänderna i överkäken kan stå ut något, sk öppet bett, och de får då inte kontakt med underkäkens framtänder när tänderna bits ihop. De utstående framtänderna kan göra det svårare att komma åt med tandborsten vid tandköttskanten och det ökar även risken för större skador på tänderna om barnet skulle ramla.

Tumsugning påverkar i många fall bettet mer än nappen då tummen är längre tid i munnen än nappen och används högre upp i åldrarna. Ett tips kan vara är att försöka minska på barnets användande av napp eller tumme. Försök att exempelvis bara låta barnet suga vid insomnande eller vila. Bara genom detta kan tändernas läge förbättras. Försök alltid att få barnet att sluta med napp och eller tumme innan de permanenta tänderna kommit fram. Klarar barnet av att sluta innan de nya tänderna kommer så rättar tänderna ofta till sig av sig själv när de nya kommer fram. Ibland kan det dock krävas tandställning när barnet kommer i skolåldern.

Läs mer om tändernas framkomst.

De som läst avsnittet om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna läste även mer om att suga på tummen och om att använda napp.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Flyga gravid

Flyga gravid

Kan man flyga som gravid? Hur länge får man flyga som gravid? Kan man flyga efter vecka 28? Här hittar du svar på allt som rör flygresan under graviditeten.

Läs artikeln »
skinka gravid

Kan man äta skinka när man är gravid?

När man är gravid går det bra att äta kokt eller rökt skinka om köttet varit förpackat i högst en vecka. Undvik att äta produkter från bufféer eller produkter som legat öppna under en längre tid i ett kylskåp. Skinka som hettats upp till minst 70 grader Celsius går alltid bra att äta.

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.