ny namnlag 2017

Ny namnlag 2017

Ny namnlag gäller från och med den 1 juli 2017. Den nya namnlagen gör det lättare att byta efternamn och förnamn, samt ger dig tillåtelse att ha dubbelt efternamn.

Den 1 juli 2017 ändrades namnlagen i Sverige

Namnlagen, eller egentligen personnamnlagen, är den lag som bestämmer hur och när man får registrera ett namn samt den lag som bestämmer vilket namn ditt barn får förvärva. Den första namnlagen kom så sent som 1901.

Ny namnlag 2017 - personnamnlag

Namnlagen reglerar i Sverige boende svenska medborgaren skyldigheter och rättigheter rörande personnamn. Namnlagen omfattar även nordiska medborgare bosatta i Sverige. För vissa efternamn finns ett utökat skydd i namnlagen, men från och med 2017 är reglerna mer fria än tidigare (förslaget om ny lag antogs i november 2016). Alla hantering av namnfrågor hanteras nu av Skatteverket.

Den nya namnlagen i Sverige

Den namnlag som gäller från och med den 1 juli 2017 heter: Lag (2016:1013) om personnamn. Den nya lagen innehåller bestämmelser om förvärv och ändring av personnamn. Med personnamn avses efternamn, förnamn och gårdsnamn.

För dig som ska få barn

När du fött ditt barn är det dags att ansöka om personnamn till barnet. Det finns olika regler beroende på om det gäller förnamn, mellannamn eller efternamn.

Förnamn enligt den nya namnlagen

Alla måste ha minst ett förnamn. Som vårdnadshavare ansöker man om förnamn för sitt barn inom tre månader från barnets födelse. Detta görs till Skatteverket. En blankett kommer att skickas till den som har fött barnet efter att barnets födelse har registrerats i folkbokföringen. Barnet kommer i framtiden att kunna byta, lägga till, ändra ordningsföljd eller ta bort förnamn hur många gånger de vill. Detta var något som tidigare var begränsat.

Mellannamn enligt den nya namnlagen

Tidigare används mellannamn främst vid de tillfällen då barnets vårdnadshavarna hade olika efternamn. Barnet kunde då få den ena vårdnadshavarens efternamn som mellannamn, medan den andres namn blev det registrerade efternamnet. Från och med den nya namnlagen som trädde i kraft den 1 juli 2017 går det inte längre att ansöka om ett mellannamn. Har barnet sedan tidigare ett mellannamn så kan du nu omvandla mellannamnet till ett efternamn, ta bort mellannamnet eller omvandla mellannamnet till den del av ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn går dock inte att kombinera med ett mellannamn.

Efternamn enligt den nya namnlagen

När barnet är fött har du tre månader på dig att ansöka om efternamn för ditt barn. Detta görs på samma blankett som används för att ansöka om förnamn. Om du inte ansöker om efternamn inom utsatt tid så får barnet det efternamn som den förälder som fött barnet har. Du kan enligt den nya lagen ge barnet ett efternamn som är:

  • föräldrarnas efternamn eller någon av föräldrarnas efternamn
  • ett efternamn som någon av föräldrarna har haft om de inte fick det i ett tidigare äktenskap
  • ett dubbelt efternamn som är bildat av föräldrarnas efternamn
  • ett efternamn som är bildat av något av föräldrarnas förnamn plus någon av ändelserna -son eller -dotter, eller som är bildat på jämförligt sätt
  • ett efternamn som något av föräldrarnas gemensamma barn har.

Dubbelt efternamn enligt den nya namnlagen

En nyhet i den nya namnlagen / personnamnlagen, som länge efterfrågats, är att barnet nu kan få ett dubbelt efternamn. Tidigare gick det bara att ge sitt barn ett efternamn. Ett dubbelt efternamn får bara bestå av två enkla efternamn som var för sig kan förvärvas enligt personnamnlagen. Det är fullt möjligt för barnet att ha ett bindestreck mellan namnen i det dubbla efternamnet.

Om en av föräldrarna har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i den förälderns namn ingå i det dubbla efternamnet. Det går dock att byta till hela det dubbla efternamn som en förälder har. En annan ändring i denna nya namnlagen är att det nu är fritt fram (mot en avgift) att byta till ett efternamn som minst 2000 personer har.

Andra som läste om den nya namnlagen 2017 läste även mer om statistik och förslag på Pojknamn och Flicknamn eller varför inte slumpa fram ett namn?

Här hittar du den fullständiga namnlagen

Källa ny namnlag: skatteverket, PRV, riksdagen

Populärt: Många prinsessor och prinsar har fötts de senaste åren. Vet du vad kungabarnen har för namn?
Läs mer om kungliga namn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om namn

vikinganamn

Vikinganamn

Vikinganamn för dig som har svårt med inspiration eller bara är nyfiken på vad folk hette under vikingatiden. I våra listor över vikinganamn för män och kvinnor hittar du mer än 100 olika namn som vanliga under denna tid. 

Läs artikeln »
namn andra lander

Namn i andra länder

Namn i andra länder i Europa. Vi har topplistorna över namn som är populära i Spanien, Frankrike, Ungern, Nederländerna och många andra länder. Se vilka namn som finns på topplistorna. Kanske är det namn i dessa länder som tilltalar just dig.

Läs artikeln »
bibliska namn

Bibliska namn

Bibliska namn. Här hittar du pojknamn och flicknamn som förekommer i bibeln. Vilket är ditt favoritnamn i bibeln? Över 100 bibliska namn.

Läs artikeln »
namntekniker

Namntekniker

Olika tekniker för att välja namn. Har du svårt att komma överens och välja namn? Vi berättar om ett antal olika tekniker som kan hjälpa dig och din partner att komma överens om namn till ert barn.

Läs artikeln »
namn

Namn

Enligt namnlagen så finns det tre olika typer av namn eller personnamn. Dessa är förnamn, mellannamn och efternamn. Namn har ofta en betydelse för oss. Frågor om de olika typerna av namn, deras ursprung, stavning och betydelse, berör och engagerar de flesta av oss. Detta gäller både våra egna och andras namn.

Läs artikeln »
ovanliga pojknamn

Ovanliga pojknamn

Ovanliga pojknamn. Hur bra är din fantasi när det kommer till pojknamn? Hur hittar man på ett ovanligt eller unikt pojknamn till sin son? Här har du tips på ovanliga pojknamn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.