tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Varför suger barn på tummen

Redan när barnet föds är det utrustat med en sugreflex som är nödvändig för att barnet ska få i sig mat. Vissa barn vill bara suga när de är hungriga medan andra vill suga hela tiden. Vill barnet suga väldigt ofta kan man pröva att använda en napp. Andra barn hittar själv sin egen tumme och börjar suga på denna.

Tvinga aldrig barnet att använda det ena eller andra och hindra heller inte barnet från att suga på tummen om det vill det. Normalt så kommer barnets intresse för tummen först vid två till tre månaders ålder. Det är först nu som barnet har förmågan att stoppa in något finger i munnen och att hålla kvar det där. Ofta fortsätter de barn som börjar att suga på tummen att göra detta under mycket lång tid. Det är även mycket svårt att sedan vänja dem av vid att göra det.

Fördelar med tumme

  • Tummen har barnet alltid med sig vilket gör att det inte finns någon risk att tappa bort den eller att glömma den hemma när man ska iväg.
  • Barnet kan själv stoppa in tummen i munnen och har därför lättare att utan hjälp somna om på natten.

Nackdelar med tumme

suga på tummen

  • Om barnet väldigt ofta och mycket suger på sin tumme så kan bettet påverkas så pass mycket att barnet behöver tandställning i skolåldern.
  • Tummen finns alltid hos barnet vilket gör det svårt att påverka hur mycket den används. Detta gör även det svårare att sluta med tumme än med napp.
  • Det kan uppstå hudproblem på tummen då denna alltid är våt eller fuktig. Påfrestningarna från sugandet gör också att eventuella sår på huden tar lång tid på sig att läka.

Sluta suga på tummen

Både med tumme och napp bör man försöka se till så att barnet slutar innan de permanenta tänderna kommer fram. Genom att göra detta så kan eventuella problem som kan uppstå med barnets bett pga sugandet minimeras.

Att sluta med tumme är ofta svårare än med napp, då tummen alltid finns hos barnet och inte går att lämna bort. Det bästa sättet är att prata med barnet och att sätta upp ett gemensamt mål som ligger en bit fram i tiden. Tala om för barnet att: -Nu är du snart stor och då kan man ju inte suga på tummen. Försök att få barnet att gå med på att sluta. Ett tips kan vara att motivera med en nalle eller annan leksak som barnet vill ha; -Slutar du innan du fyller fyra år så får du denna fina saken.

De som läst avsnittet om att suga på tummen läste även mer om för- och nackdelarna med att använda napp samt om hur napp och tumanvändning påverkar barnets tänder.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Läs artikeln »
gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.