bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

BVC följer tillväxtkurvan för alla nyfödda barn

Varför är tillväxtkurvan så viktig för barnläkare? Detta är det då många allvarliga sjukdomar hos barn förr eller senare visar sig i en annorlunda tillväxt hos barnet.

På BVC följer man regelbundets barns tillväxt i längd, vikt och huvudomfång. Mer om de olika kurvorna läser ni under avsnittet barns längd och vikt.

Hur viktigt är det att man följer tillväxtkurvan?

Tillväxtkurvan som man fyller i och följer på BVC är gjord genom att man har mätt flera tusen till synes friska barn och följt deras utveckling över tid. Dessa data har sedan lagts in i ett datorprogram som fått fram en normalfördelning för barnets tillväxt. Den tjocka linjen i mitten är genomsnittet, dvs hälften av alla barn ligger över denna linje och hälften ligger under.

95 av 100 barn håller sig inom dessa fem fasta linjer. Om man ligger över eller under den tjocka linjen i mitten betyder inte att det är något fel. Barn är lika friska om de växer parallellt med de andra kurvorna. Det man ska vara observant för, är avvikelser från det unika barnets kurva.

Här hittar du BVCs tillväxtkurvor för pojkar respektive flickor:

BVC tillväxtkurva pojke

BVC tillväxtkurva flicka

Här nedanför hittar du mer information om de olika kurvorna och om hur längd och vikt skiljer sig åt mellan pojkar och flickor:

Längdkurva flickor | Viktkurva flickor | Längdkurva pojkar | Viktkurva pojkar | Fakta längd/vikt

Källa tillväxtkurva barn; Rikshandboken för barnhälsovård, 2012 samt Tillväxt och kroppslig Mognad – en handledning för Användning av Tillväxtkurvor i Hälso- och Sjukvården för Barn och ungdomar av Lars Hagenäs, maj 2011.

De som läst avsnittet om BVC tillväxtkurva läste även mer om träning under graviditeten samt om att få tvillingar.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

träna med barn

Träna med barn

Det kan vara svårt att hitta tid till träning som mamma, det lilla barnet tar mycket av din tid. Ett bra sätt att hitta tid är att träna tillsammans med barnet. Förutom att det är effektivt för dig är det också roligt för ditt barn!

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
Täcka över barnvagnen med filt

Täcka över barnvagnen med filt

Att täcka över barnvagnen en varm sommardag med filt, sjal eller liknande kan vara livsfarligt för ett litet barn. Risken för plötslig spädbarnsdöd och värmeslag ökar med värmen. Temperaturen inne i barnvagnen stiger snabbt till nivåer som är farligt för barnet. 

Läs artikeln »
Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.