Babyhjälp logo

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Dubbelnamn

- dubbelnamn blir allt mer populärt

Dubbelnamn är en kombination av två namn som satts samman med eller utan bindestreck. När vi på denna sida pratar om dubbelnamn avser vi förnamn. Dubbelnamn är en trend som verkar öka på senare år.

Dubbelnamn blev populärt i Sverige under 1930-talet och var vanliga fram till 1960-talet. Denna namntyp är mer ovanlig bland dagens barnnamn, men de förekommer allt oftare i en modern tolkning. Det är dock inte sannolikt att det är de klassiska dubbelnamnen såsom Britt-Marie och Ann-Marie som återkommer. Istället kan det snarare bli nyskapade dubbelnamn, som Tindra-Marie eller Nova-Li.

Läs även om korta namn eller se topplistor på engelska namn.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Om dubbelnamn

Vanligast är det att dubbelnamn skrivs med bindestreck och de uttalas med så kallad sammanfattningsaccent. Dubbelnamn går i mode precis som kläder, frisyrer och allt annat. Det är ingen slump att samma namn ofta återkommer i en skolklass.

Inom den svenska kungligheten har det historiskt varit populärt med dubbelnamn. Detta gäller främst bland de manliga medlemmarna; Carl-Johan, Carl-Gustaf, Carl-Philip, Gustaf-Adolf, etc (mer om kungliga namn).

Dubbelnamn förekommer en del i Norge, Tyskland och Nederländerna, men i övrigt är det relativt sällsynt.

Populära dubbelnamn

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Här nedan hittar ni en tabell som visar de 10 vanligaste dubbelnamnen som tilltalsnamn för kvinnor respektive män den 31 december 2017. Olika stavning ingår i varje namn men namnet redovisas med den vanligaste stavningen.

Rang Namn Antal
1 Jan-Erik 7 695
2 Lars-Erik 7 335
3 Per-Olof 6 718
4 Jan-Olof 4 951
5 Lars-Göran 4 891
6 Karl-Erik 4 517
7 Sven-Erik 4 196
8 Carl-Johan 4 162
9 Per-Erik 3 835
10 Lars-Olof 3 651
Rang Namn Antal
1 Ann-Christin 15 182
2 Ann-Marie 14 511
3 Britt-Marie 13 488
4 Ann-Charlotte 10 246
5 Anna-Karin 9 366
6 Ann-Sofie 8 324
7 Maj-Britt 7 808
8 Anna-Lena 7 217
9 Marie-Louise 7 208
10 Rose-Marie 7 119

Lista över dubbelnamn

Läs även: Dubbelnamn till flickor samt dubbelnamn till pojkar

Mary-Lou berättar om dubbelnamn:

I vår familj är det tradition att alla ska ha ett dubbelnamn. Min mormor heter Anna-Greta, min mamma heter Ann-Marie och jag heter Mary-Lou. Vårt första barn som föds i maj ska heta Nova-Li. På min mans sida är det inte lika vanligt. Han heter Lars, men jag brukar kalla honom för Lars-Magnus då hans andranamn är Magnus.


Andra som läste om dubbelnamn läste även mer om namns betydelse eller om kungliga namn.

Källa: SCB, wikipedia.org, spraktidningen.se, na.se

Namnkalas

Namnkalas eller namngivning är idag vanligt istället för dop. Detta har man normalt när barnet är 3-12 månader. Många väljer att ha kalaset tidigt. Vanligast är att man har det när barnet är mellan 3-6 månader då barnet är lite mer aktivt och närvarande.

Mer om namnkalas

Barntema
Om barnnamn

Det berättas att förr i tiden så berättade de troende inte barnets namn innan dopet. Anledningen var att de trodde att barnet först vid dopet "togs till Gud". Om Djävulen fick kännedom om barnets namn innan barnet upptagits av Gud så kunde Djävulen kalla barnet till sig och barnet var då för evigt förlorat.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se