Babyhjälp logo

Fråga om graviditet

- svar på frågor om graviditet

Under graviditeten dyker det upp många frågor och funderingar. Läs gärna de frågor (och svar) som vi fått och se om det kan hjälpa dig att få svar på dina frågor.

Frågorna har besvarats av Therese Sok, legitimerad barnmorska. Klicka på "Läs svaret" för att se svaret på frågan!

 

Hejsan! Jag undra om det kan vara farligt att tatuera sig när man är gravid?

När jag gick in i v.15 fick jag en liten blödning och blev super nojig. Åkte in och gjorde vul och allt såg bra ut med bebis. Går nu in i v.18 och det fortsätter komma lite rosa/bruna flytningar. Har inte kontaktat mvc eller gym efter första besöket men blir lika förtvivlad varje gång jag torkar mig eller ser en fläck i trosan. Är detta något farligt? Har lite stickningar och molvärk till och från och ibland känns det som em tryckande känsla. Ska på ul om ca 2 veckor och är så himla rädd för att något har hänt. Tacksam för svar!

Får fostret den näring det behöver även om jag inte äter så näringsriktig kost?

Hej
Min dotter är i vecka 30 i morgon. Hon säger att barnmorskan mätt o magen 4 cm under kurvan. Är det onormalt eller bör det göras undersökning av babyn mer?
Mvh
Blivande mormor

Hej Therese!
Jag känner mig lite förvirrad över hur långt in i graviditeten jag har kommit... Gjorde ett test ca 1 vecka efter utebliven mens, vilket då var positivt. Jag tänkte att min graviditet då kanske var i vecka fyra, beräknat på att det var ca fyra veckor sedan jag hade ägglossning. Men när jag nu läser på "babyhjälp" så ser jag att man börjar räkna från senaste mensen första dag, vilket i så fall för mig skulle innebära att jag var i vecka 6 när jag tog testet. Snälla kan du hjälpa mig med denna ekvation?
Mvh Anna

Hej Therese!
Jag har precis insett att jag är gravid och enligt egna beräkningar är jag redan i vecka 9 (8+3). Dock är det lite osäkert eftersom jag nyligen slutat med p-piller och min mens varit oregelbunden och minimal utan p-piller.
Jag och min sambo befinner oss på långresa i Asien och planerar att flyga hem om drygt 5 veckor. Även om jag bokar in en tid hos BM första vardagen efter hemkomst kommer jag ju då att vara i vecka 16. Jag är 37 år, gravid för första gången och vill göra ett KUB-test, vilket jag har förstått är för sent att göra i vecka 16.
Nu till mina frågor: rekommenderar du att jag uppsöker en gynekolog här på plats (kommer att befinna mig i Singapore/Malaysia from. nästa vecka) för att göra ett KUB-test?
Vilka andra tester bör göras före vecka 16?
Jag mår än så länge lika bra som vanligt och vi har inga allvarliga sjukdomar i familjen.

Hej,
Jag har ett väldigt stort problem. Jag vet inte med säkerhet vem som är pappa till mitt barn.
Jag hade mens 4de oktober och jag hade även samlag samma dag oskyddat.
Den 19nde oktober så hade jag samlag med min nuvarande kille och vi skyddade oss inte. Jag åt ett dagen-efter piller 30h efter samlaget.
Jag är gravid i vecka 22 nu och jag mår fruktansvärt dåligt över att inte vara säker på vem som är pappan till mitt barn.
Vilken av dessa två killar är mest trolig att vara far till mitt barn?

Hur fort kan man försöka att bli gravid igen efter missfall?

Hej!
Jag undrar angående viktnedgång när man är gravid. Fick mitt andra barn för 9 månader sedan idag och vi vill gärna ha en till tätt inpå. Slutade amma för 3 veckor sedan. Har ca 25 kg i övervikt nu, är det skadligt för barnet/fostret om jag skulle bli gravid medans jag försöker gå ner i vikt hälsosamt, t.ex. Äta bra mat i samband med motion vilket resulterar i en viktminsking. Kan det vara skadligt när man går ner i vikt på ett hälsosamt sätt?

Hej!
Min fråga: jag går på preventivmedlet Gestrina minipiller. Jag fick mellanblödning under ungefär en veka efter att jag råkat missa pillret. Mellanblödningen fick jag EFTER att jag haft oskyddat sex dagen innan jag märkt att jag missat ett piller samma dag jag hade sex. Nu är min mens sen. Kan mellanblödningen skjuta upp mensen lite? Är mellanblödning som mens ett "tecken" på att man inte är gravid?

Hej!
Vi har varit på ul och jag var i v 17+1 och bm sa då att hon inte kan se barnets kön än. Kan det stämma att man inte ser ? Jag har en bild som jag vill skicka om du kan se något.
Med vänlig hälsning, Sara

Hej!
Jag är 21 år och har PCOS, ingen mens på naturlig väg. Har för några månader sen slutat med p-piller och därmed slutade mensen. Har konstiga känningar i kroppen. Molande ont i nederdelen av magen, som mensvärk, illamående, åksjuk och ont i huvudet. Har tagit gravtest som visade negativt. Hur lång tid in det ta för att få gravidkänningar och när syns det på testet?

Hej
Jag är gravid i vecka 7 och känner mig så fruktansvärt nedstämd. Jag är trött, konstant illamående och har ingen lust med någonting. Jag orkar inte gå till jobbet och har ingen lust att lämna huset. Allt känns som en kamp. Att jag har två små barn att ta hand om går det inte lättare och min stackars man får göra allt. Är det här normalt? Kommer det gå över?

Hej Therese.
Har några funderingar som kanske inte är så lätt att svara på men gör ett försök i alla fall..
Gjorde FV prov pga min ålder ( snart 40) och efter det har det läckt FV vid två tillfällen vad jag vet. Var in på koll för 2dgr sedan då jag upplevde att det runnit mycket och fick då höra att mängden var på gränsen till normalt. Vet att fosterblåsan kan läka ihop och FV återbildas.. Nu varit " torr" i 2 dygn.. Finns chansen att det kan ha läkt ihop? Borde det inte läcka mer om vattnet återbildas och hålet inte läkt ihop? Skall på återbesök om 3 dgr. Lever fortfarande på hoppet..

Hej!
Är det vanligt att man har ont i naveln vid graviditet? Har ont i naveln och nojar över om att jag är gravid. Mår även illa ganska ofta.


Läs även tidigare frågor om:
Bli gravid - Graviditet - Förlossning - Nyfödda barn - Nybliven mamma

Ställ din fråga om graviditet

Namn:

E-post:

Jag vill ha ert nyhetsbrev: Ja Nej

Din fråga:


MedbebisTherese Sok erbjuder via sitt företag Med Bebis, profylaxkurser som gruppkurs, online och privat (nere i Skåne). De erbjuder även föreläsningen - den nya familjen.


De som besökt avsnittet: Fråga barnmorskan om graviditet har även läst mer om vad som är normalt under graviditeten.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Barntema