Babyhjälp logo

Fråga om livet som mamma

- svar på frågor som rör första tiden som mamma

Att bli mamma är en stor omställning. Ofta dyker det upp en del frågor och funderingar om allt från amning till sex och samliv. Läs gärna de frågor (och svar) som vi fått och se om det kan hjälpa dig att få svar på dina frågor.

Frågorna har besvarats av Therese Sok, legitimerad barnmorska. Klicka på "Läs svaret" för att se svaret på frågan!

Har du frågor om träning? Ställ dem här: Fråga träningsexperten

 

Hej!
Jag tog som tonåring hål i bröstvårtan, den blev sned och läkte inte riktigt helt. Efter x antal år med denna så tog jag ur den och hålet läkte ihop fint utan problem. Något år därefter tog jag ett andra hål i samma bröstvårta som idag är uttaget och läkt utan komplikationer. Nu funderar jag på hur detta kan påverka min amning, är VÄLDIGT orolig över detta och undrar hur befogat det är?

Hej!
Jag läser hos er om spädbarn och sömn. Där det står att man helst ska lägga barnet när det börjar bli trött för att få somna själv och inte somna hos mig som mamma i samband med amning eller så. Har ni några tips om barnet enbart skriker när man lägger det själv? Enda chansen att hon kan somna är när hon ammat och får ligga kvar nära mig och ibland kan jag då lägga över henne i egen säng/babynest men ibland vaknar hon till då och då börjar hon gallskrika igen.

Hej!
Jag fick högt blodtryck under min sista graviditet och funderar på att testa p-spruta som preventivmedel. Det som oroar mig är att vi har en utlandssemester inplanerad i slutet av sommaren. Om jag får oregelbundna blödningar eller mellanblödningar av sprutan kan man få någon medecin för att skjuta på mens o blödningar så man inte har de besvären just denna vecka?

Annars funderar jag på att avvakta med att börja med sprutan tills efter sommaren men då undrar jag ju om jag pga att jag hade högt blodtryck under graviditeten ändå kan få något som kan skjuta på mensen med ändå? Vill verkligen vara säker på att inte ha mens denna semestervecka med hela Släckten.
Tacksam för svar
//Frida

Hur förbereder jag mig mentalt inför tiden som nybliven mamma?

Hej!
Jag är en förstagångsmamma och min dotter är 6 månader gammal. Hon är frisk och mår bra. Men jag verkar inte kunna komma över det faktum att amningen misslyckades totalt. Det kommer tillbaka till mig nästan varje kväll och det gör mig så ledsen. Hur kan jag göra för att komma över det här?
Mvh Emma


Läs även tidigare frågor om:
Bli gravid - Graviditet - Förlossning - Nyfödda barn - Nybliven mamma

Ställ din fråga om nyfödda barn

Namn:

E-post:

Jag vill ha ert nyhetsbrev: Ja Nej

Din fråga:


MedbebisTherese Sok erbjuder via sitt företag Med Bebis, profylaxkurser som gruppkurs, online och privat (nere i Skåne). De erbjuder även föreläsningen - den nya familjen.


De som besökt avsnittet: Fråga barnmorskan om situationer som rör den nyblivna mamman har även läst mer om vad som är normalt under graviditeten.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Barntema