Babyhjälp logo

Fråga om nyfödda barn

- svar på frågor om första tiden med bebis

Efter förlossningen åker man hem och förväntas kunna ta hand om ett bar. Ofta dyker det då upp en hel del frågor och funderingar. Läs gärna de frågor (och svar) som vi fått och se om det kan hjälpa dig att få svar på dina frågor.

Frågorna har besvarats av Therese Sok, legitimerad barnmorska. Klicka på "Läs svaret" för att se svaret på frågan!

 

Hej!
Bebis förlöstes med kejsarsnitt för 7 mån sen och har ammats till 6 mån.
1. Oroar mig över när första mensen kommer och om jag kan använda tampong?!
2. Kan jag skjuta upp den första mensen innan den kommer med hjälp av p-piller (som jag har ätit fram till graviditet) eller på annat sätt? Jag ska utomlands i tre veckor och vill helst inte ha mens på resande fot.
Tacksam för svar!

Hej!
Jag fick mitt första barn januari 2012, ett planerat snitt, men förlossningen kom igång av sig själv så vi provade vaginalt, men blev sedan akut snitt.
I december 2013 födde jag mitt andra barn vaginalt, förlossningen startade av sig själv, gick relativt fort men krystningsfasen blev lite utdragen. Fick lite värkstimulerande, men dom fick stänga av igen eftersom jag fick ont i magen, efter en stund testade man med värkstimulerande igen och det gick bra.
Har alltså gjort ett snitt 2012 januari och fött vaginalt december 2013 ca 2 år mellan. Vi pratar nu om att eventuellt skaffa ett barn till, men har hört mycket om risker på grund av snitt, framför allt att livmodern kan ha blivit svag och brista. Detta har hänt en bekant till mig som blev igångsatt efter snitt.
Vågar man skaffa ett barn till? Har riskerna minskat eftersom jag fött ett barn vaginalt efter snittet? Varför fick jag känningar i magen av värkstimulerande dropp? Berodde det på snittet?
Har två underbara pojkar och vill inte utsätta för onödiga risker, men vi skulle vilja ha ett barn till.
Mvh Terese

Hej,
Vet inte om du är rätt person för denna fråga men det är så att mitt arbete gör att jag har jätte svårt att bara lämna för att åka iväg till förlossningen så då undra jag om pappan har rätt till ledighet under BF?


Läs även tidigare frågor om:
Bli gravid - Graviditet - Förlossning - Nyfödda barn - Nybliven mamma

Ställ din fråga om nyfödda barn

Namn:

E-post:

Jag vill ha ert nyhetsbrev: Ja Nej

Din fråga:


MedbebisTherese Sok erbjuder via sitt företag Med Bebis, profylaxkurser som gruppkurs, online och privat (nere i Skåne). De erbjuder även föreläsningen - den nya familjen.


De som besökt avsnittet: Fråga barnmorskan om nyfödda har även läst mer om vad som är normalt under graviditeten.

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se