Babyhjälp logo

Fråga om gravidträning

- svar på frågor om gravidträning

Under graviditeten dyker det upp många frågor och funderingar. Läs gärna de frågor (och svar) som vi fått och se om det kan hjälpa dig att få svar på dina frågor.

Frågorna har besvarats av Therese Carlsson, Cert. Mammamagetränare. Klicka på "Läs svaret" för att se svaret på frågan!

 

Hej!
Jag är en kvinna på 30 år och väntar mitt första barn. Jag befinner mig just nu i vecka 16 av min graviditet. Innan jag var gravid så kämpa jag mycket med och gå ner i vikt då jag var överviktig för några år sedan. Nu när jag är gravid så försöker jag inte äta chips godis kakor och glass, någon gång händer det, men äter då lite. Jag träffar en dietist som har hand om gravida. Hon hjälper mig förstå lite hur en vanlig måltid för en gravid ser ut.
Nu är det också så att jag tränar då och då. Det kan bli 3 till 4 gånger i veckan. Mycket promenader också. Trots detta går jag upp i vikt väldigt snabbt, tycker jag. Jag väger redan 5 kilo och är i vecka 16. Vad det beror på det vet jag inte. Jag undrar om jag kan träna? Kan det skada barnet att träna nu när jag är i vecka 16 och fram över? Jag brukar stå på en crostrener i 30 minuter. Sen tränar jag knäböj hemma och lite andra övningar. Skulle du kunna säga när jag kan börja träna hur och vad för träning som vore bra.
Tusen tack!

Hej!
Kan man träna kampsport i första trimestern?

Hej!
Jag är i femte månaden och har alltid tränat ganska mycket innan jag blev gravid. Har varit främst dans och styeketränimg . I början av graviditeten var jag jätte trött och orkade inte träna. Det gick helt enkelt inte. Nu är jag pigg igen men vet inte riktigt hur jag ska träna och vad had inte ska träna. Jag vill fortfarande hålla mig i form. Vad tycker du?

Hej!
Väntar vårat första barn och är nu i v.27. Tränade innan graviditeten och försöker hålla igång även under graviditeten. Än så länge har jag en bra graviditet utan några bekymmer och kan träna på som vanligt. Ikväll finns det möjlighet att testa på Crossfit, en träningsform som jag aldrig utövat innan och undrar om jag ska undvika att träna det pga. graviditeten?
/Hanna

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

BarntemaAllt för barn & baby

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.
Besök Barntema.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Hej!
Jag är nu gravid o vecka 6. Jag började träna för ca 3månader sedan. Promenerar ca 1,5h timme om dagen och lätt styrketräning. Finns de några rörelser eller någon typ av träning jag bör undvika. Hade ca 9 kilos övervikt nu ca 3 kvar. Är de någon risk eftersom jag fortsätter att gå ner ca 0,5 kg i veckan med hjälp av min träning.
/Maria

Hej Therese!
Jag undrar hur man aktiverat de inre magmusklerna. Har du några tips på bra övningar.
Vänligen Eva

Hej,
Jag har precis blivit gravid och tränar mycket crossfit. Är det några övningar som jag ska undvika eller går det bra fast med lägre vikter?

Hej! Jag har nyligen fått reda på att jag är gravid (vecka 6) och ville höra lite om hur träningen kan påverka mitt blodtryck. Jag har i regel lågt blodtryck, vilket yttras mer när jag inte tränat på ett tag eller när jag har mer stressade perioder. De senaste veckorna har jag märkt att det är värre än vanligt, vilket förklarades när jag läste att blodtrycket blir lägre när man är gravid. Det jag undrar nu är på vilket sätt jag kan träna för att öka blodtrycket utan att riskera att jag får blodtrycksfall eller yrsel under träningen, vilket händer då jag får för hög puls. Bör jag t ex intervallträna, eller är det bättre med lågintensiva konditionspass?
Tack på förhand!

Kan jag använda spikmatta när jag är gravid?

Vill du ha löpande information om träning och hälsa?
Prenumerera då på Träning för mammors nyhetsbrev.
Anmäl dig här!

Läs även tidigare frågor om:
Gravidträning - Mammaträning - Kost - Inkontinens - Diastas

Ställ din fråga om gravidträning

Namn:

E-post:

Jag vill ha ert nyhetsbrev: Ja Nej

Din fråga:


Therese Carlsson erbjuder via sitt företag Träning för mammor, föreläsningar samt träningspass för gravida och nyblivna mammor. Therese finns på Hylliekroken i Malmö.


De som besökt avsnittet: Fråga träningsexperten om gravidträning har även läst mer om träning under graviditeten.

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se