Babyhjälp logo

Fråga om mammaträning

- svar på frågor om mammaträning

Efter graviditet och förlossning dyker det upp många frågor när man ska börja träna igen. Läs gärna de frågor (och svar) som vi fått och se om det kan hjälpa dig att få svar på dina frågor.

Frågorna har besvarats av Therese Carlsson, Cert. Mammamagetränare. Klicka på "Läs svaret" för att se svaret på frågan!

 

Hej! Jag har en fråga angående yogautövning efter graviditet. Min son är nu 7 månader och jag har kommit igång med styrketräning på gym och konditionsträning i grupp pass. Jag har hållit mig borta från yogan hittills eftersom jag läste att många övningar i yogan strängt ska undvikas efter graviditet, som kobra och uppåtgående hund. När kan jag börja med detta igen? Saknar min yoga och vill kunna köra fullt ut..!

Hej! Min bebis är 6 månader. Jag tränar ca 3-4 gånger i veckan. Gym och jogga. Jag är fortfarande ganska tjock om magen. För övrigt är jag ganska smal (176 cm lång och väger 60 kg). Hur lång tid efter förlossningen kan man märka skillnad. Det är mitt tredje barn och jag förstår att man kan inte se ut som man gjorde innan man fick barn. Men hur ska jag få bort magen?

Hej! Jag födde mitt barn för drygt 15 veckor sedan med kejsarsnitt. Jag vill komma igång med träningen igen och är sugen på att köra ganska hårt. Problemet är att jag har rätt ont i såret fortfarande vid hög belastning. Frågan är vad du rekommenderar att jag tränar? När kan jag börja med armhävningar, burpees, högintensiv träning?

Annons - texten fortsätter efter annonsen

Presenttips!Barntema

Kul och uppskattade presenter till nyfödda är träleksaker, tavla med barnets namn och födelsedatum, tallrikar och bestick samt babygym och babysitters.

Besök Barntema.se - För att vi älska di små!

Hej! Jag har efter mitt andra barn (som nu fyller 3 år) en väldigt utstående mage. Ser ut som jag är gravid i typ v 20, framåt kvällen. Har opererat ett navelbråck som kom efter graviditet. Önskar tips på träning för mage/core. Jag har tränat de inre magmusklerna mha appen "mammamage"....hur går jag vidare. Vet att sit aps inte är bra. Provat plankan men eftersom magen hänger ner mkt så blir jag osäker om den är ok. Tacksam för svar

Hej! Jag födde barn 27 februari 2016 och undrar hur jag kan träna magen, försökte idag 27 april att göra sit ups men det gick inte, jag tog mig inte upp :( vad kan jag göra för att träna magmusklerna?

Hej.
När kan man börja styrketräna efter förlossningen?
MVH Elin

Hej!
Hur ska jag lägga upp träningschema för att se resultat? Ja just nu kör jag måndag onsdag fredag rumpa , å tisdag torsdag mage, sen lördag/söndag rumpa och mage, men kan man köra mage och rumpa samma dagar eller ska man dela upp det i en muskelgrupp per dag? För lixom 2 dagar mage i veckan plus några övningar på helgen känns lite.
Ska man dela upp muskelgrupperna å köra en muskelgrupp per dag eller kan man köra både mage å rumpa samma dagar ?

Hej Therese!
Jag är gravid med vårt första barn. Har alltid tränat en del och de senaste 5 åren har det blivit fokus på styrketräning. Min fråga till dig är hur jag på bästa sätt tränar magen efter förlossningen? Vilka övningar samt hur långt efter förlossningen man bör vänta innan man kan börja träna igen? Tack!

Hej!
Min bebis är snart 6 månader. Jag har börjat träna ute med en bootcamp grupp. Vi boxas, kör Kettlebells och funktionell träning. Är det något jag bör undvika förutom sittupps och hopp? Vilken magträning är ok?

Hej,
Jag blev kejsarsnittad för snart 4 mån sedan och har kommit igång att styrketräna lätt efter graviditeten. Jag tränade också in i det sista under min graviditet och upplevde att jag faktiskt kände mig relativt stark i kroppen. Jsg har försökt flertalet gånger att känna min magmuskeldelning men lyckas inte och nu vet jag inte hur mkt jag vågar 'köra på' för att öka upp min träning och då småningom börja gå på mina vanliga träningspass. Vad begränsar efter ett kejsarsnitt? Hittills har jag som sagt fokuserat på styrka och promenader.
Tack på förhand!

Hej!
Jag har precis pussat oplanerat för 4e barnet. Är 39 år och har 8 kg övervikt. Har för ca 2 mån sedan kommit igång med träningen (äntligen) och hittat motivationen. Så nu känns det som att detta går förlorat i samband med ny graviditet och småbarnsår. Är det så? Har du tips?

Hej.
När man börjar träna efter förlossningen får man ofta rådet att "lyfta upp bäckenbotten", hur vet jag om jag gör rätt?

Hej! Jag födde en son den 18 dec 2015.Jag tränade fram till dagen han föddes. Mådde bra under hela graviditeten och hade motivation. Men sen han kom har jag hamnat i dåliga matvanor och känner mig obekväm. Mycket socker och ohälsosam mat. Till min fråga, indoor walking och spinning bode jag väl kunna börja träna nu? Jag har mått bra efter förlossningen? Träningen gör det lättare för mig att äta nyttigt så jag vill komma igång. Har ingen kunskap i vad jag bör undvika för träning?

Jag gick inte upp så mycket i vikt, behöver jag träna fast jag kommer i mina jeans igen?

Behöver mina magmuskler gå ihop innan jag börjar träna?

Jag är normalt sätt liten och smal men gick upp strax över 30kg vid min senaste graviditet (tredje) och nu 3,5 månader efter så har jag 10 kg kvar. Har tränat lite lätt med knip och lugna övningar och nu sista veckorna har jag även börjat med mammagympa där fokus är mkt på bäckenbotten/knip/rygg etc. och så tränar jag kortare pass på min crosstrainern. Men problemet är att mina mått över mage och midja blir bara större den senaste månaden och jag känner att jag svankar mer! Har även börjat få ont i ryggen när jag sover. Måttmässigt är magen nästan tillbaka på samma mått som jag var två veckor efter förlossningen dvs över 100! Vikten fortsätter dock sakta neråt. Vad är det som händer? Gör jag något fel?
Med vänlig hälsning, Emma


Läs även tidigare frågor om:
Gravidträning - Mammaträning - Kost - Inkontinens - Diastas

Ställ din fråga om mammaträning

Namn:

E-post:

Jag vill ha ert nyhetsbrev: Ja Nej

Din fråga:


Therese Carlsson erbjuder via sitt företag Träning för mammor, föreläsningar samt träningspass för gravida och nyblivna mammor. Therese finns på Hylliekroken i Malmö.


De som besökt avsnittet: Fråga träningsexperten om mammaträning har även läst mer om träning efter graviditeten.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Barntema