flytta farval

Flytta med ditt barn och familj

Säg farväl till ditt hem när du flyttar med barn och familj. Hur underlättar du flytten för ditt barn? Följ våra tips på hur du kan skapa ett trevligt minne av den gamla bostaden för att göra flytten lättare. Såhär lämnar du din gamla bostad med glada barn...

Innehåll i denna artikel

Säg farväl till er gamla bostad

Att se sina små barn säga adjö till sina vänner på förskola och det enda hem hon känt till kan vara sorgligt på en sådan nivå så att även ni föräldrar får tårar i ögonen.

Redan i tvåårsåldern har barn mycket samspel med andra barn, och många fyraåringar har etablerade kompisrelatio­ner. Men när det kommer till kritan är det trots allt den nära famil­jen, det vill säga föräldrar och syskon, som vanligtvis utgör småbarns viktigaste relationer, och de flyttar ju med.

Här följer lite tips för hur du tillsammans med barnen kan göra vägen till den nya bostaden lite lättare.

Känslor vid en flytt med barn

Som en omtänksam förälder är det lätt att du känner dig skyldig att bygga upp förväntningarna på den nya bostaden. Tänk att du ska få ett eget rum! Vi kan köpa en stor trampbil! Vi kan ha en egen gungställning i trädgården! Men trots att du försöker höja förväntningarna med din egen upphetsning är det nästan mer säkert att barnet tänker: Jag älskar mitt gamla rum / bil / förskola och jag ser ingen anledning att ändra på detta. Detta är en helt vanlig reaktion för ett barn när familjen ska flyttas. Du ska komma ihåg att två till fem-åringar är vanedjur, och att ta dem helt och hållet från deras hem och skola är som att bryta upp alla deras vanor.

Tänk på!

Barn tenderar att fokusera på de känslor som är förknippade med flytten, medan de vuxna fokuserar på logistiken.

Att säga adjö till den gamla bostaden

Hur är då bästa sättet att tillsammans med barnen säga adjö till den gamla bostaden? Långsamt och försiktigt, med hjälp av dessa enkla strategier:

Gå en minnesrunda: När du förbereder för flytten så turnera insidan och utsidan av ert nuvarande hem samtidigt som du uppmuntra ditt barn att peka ut hennes favoritsaker med huset, på gården och grannskapet. Ta med en kamera och ta bilder av allt – till och med sprickan i hennes tak som ser ut som en kanin eller fjärilsbuske i din grannes gård.

Gör en farvälbok: Sätt in bilderna och skapa en klippbok tillsammans. Låt ditt barn diktera bildtexter så att ni båda kommer ihåg varför objektet på fotografiet är speciellt för henne. När ni väl flyttar in i det nya huset, så använd gärna boken för att leta efter liknande egenskaper: ”Titta där! Här finns också en stor sten i trädgården!” Att hitta dessa ”tvillingar” kommer att hjälpa henne att känna sig mer hemma.

Håll en avskedsfest: Detta kan vara allt från en grilldag med alla grannar till en liten personlig playdate med en speciell vän. Vad du än väljer så hjälper denna avsatta tid ditt barn att acceptera ändringarna som kommer med den stora flyttdagen. Överdriv dock inte tillställningen, då ett alltför utstuderat event kan vara mer ångestväckande än betryggande. Det är du som känner ditt barn bäst, så låt din känsla guida dig i festplaneringen.

Sia om framtiden: Ditt barn kommer förmodligen vilja veta vad som kommer att hända med er bostad efter det att du och din familj flyttar ut. Förklara att en ny familj kommer att bo där och kommer att ta mycket väl hand om alla de saker som hon älskar. Men var ärlig både mot dig själv och mot ditt barn, så säg aldrig att hon kommer att kunna besöka huset eller kommer kunna bo där igen. Gör klart för alla i familjen att ni flyttar permanent.

Ta med ett minne: När det är dags att flytta så kan du låta ditt barn trösta sig genom att få ta med en liten bit av den gamla bostaden till den nya. Detta kan vara en bit tapet från barnrummet, en reservnyckel eller varför inte ett skott från hennes favoritblomma i trädgården att plantera i den nya trädgården. Med tiden kommer ditt barns kärlek till den nya bostaden att blomma i trädgården.

De som läst avsnittet om att säga farväl till sitt hem när man flyttar med barn läste även mer om att flytta med barn samt om att packa upp den nya bostaden.

Fler artiklar för dig med familj

Trotsåldrar / trotsåldern
Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Förskoleavgift
Förskoleavgift, dagisavgift och Maxtaxa

Dagisavgift / Förskoleavgift och maxtaxa – hur mycket betalar man för förskolan? Regler och fakta om maxtaxan eller kostnaderna för barn på dagis / förskola. Maxtaxa innebär att det finns en högsta avgift som man kan få betala för sin dagisplats / förskoleplats.

Läs artikeln »
olika typ av dop
Olika typer av dop

När det är dags för dop måste ni bestämma om dopet ska vara stort eller litet. Ska dopet ha en personlig känsla eller ska dopet ha ett speciellt tema. Här hittar du tips på vad du ska tänka på när du planerar ditt dop.

Läs artikeln »
lana pengar barn
Låna pengar

Låna pengar till barn eller när du är gravid. Det är dyrt att bli förälder och ibland behöver man mer pengar än vad man kunnat förutspå. Vad ska du tänka på när du ska låna pengar?

Läs artikeln »
inskolning dagis förskola
Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
flytta gemensam vardnad
Flytt vid gemensam vårdnad

Flytta vid gemensam vårdnad om barnen. Vad är det egentligen för regler som gäller när den ena föräldern vill flytta och föräldrarna har gemensam vårdnad? Får man flytta var man vill? Får en förälder ta med sig barnet till en annan kommun? Regler vid flytt med barn vid gemensam vårdnad och växelvis boende.

Läs artikeln »
separera bonusbarn
Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.