flytta gemensam vardnad

Flytt vid gemensam vårdnad

Flytta vid gemensam vårdnad om barnen. Vad är det egentligen för regler som gäller när den ena föräldern vill flytta och föräldrarna har gemensam vårdnad? Får man flytta var man vill? Får en förälder ta med sig barnet till en annan kommun? Regler vid flytt med barn vid gemensam vårdnad och växelvis boende.

Innehåll i denna artikel

Var och hur kan jag flytta med mitt barn?

Om ni har gemensam vårdnad om barnet så innebär detta i princip att alla beslut som rör barnet ska fattas gemensamt. Förutsättningarna för detta är att föräldrarna är överens vilket inte alltid är fallet efter en separation.

I svensk lag finns ensam eller gemensam vårdnad. Gemensam vårdnad är det som i vardagligt tal benämns som ”delad vårdnad”. Är föräldrarna gifta när de får barn så får de per automatik gemensam vårdnad då barnet föds. Om föräldrarna inte är gifta så blir mamman ensam vårdnadshavare om inte föräldrarna gemensamt anmäler fader- eller föräldraskapet till socialstyrelsen. Om föräldrarna har gemensam vårdnad så kvarstår detta normalt även efter en eventuell separation eller en skilsmässa.

Frågor vi ska försöka besvara här är exempelvis:

  • Vad innebär gemensam vårdnad om barn?
  • Får jag flytta var jag vill med barnen om vi har gemensam vårdnad?
  • Kan jag skriva barnet hos mig?
  • Vem ska hämta och lämna vid växelvis boende?
  • Vilka regler gäller för flytt med barn när man har gemensam vårdnad?

Vad innebär gemensam vårdnad om barn?

Om föräldrar har gemensam vårdad om ett barn så innebär det i princip att alla beslut som rör barnet ska fattas gemensamt. Visionen bakom lagstiftningen är att vårdnadshavarna ska vara överens, vilket inte alltid är möjligt. Om gemensam vårdnad är motiverad av barnets bästa så kan domstolen besluta om gemensam vårdnad mot den ena förälderns vilja.

Reglerna om barns boende, umgänge och vårdnad regleras i föräldrabalken 6 kapitlet. Beslut som är av ingripande betydelse för barnets framtid får under gemensam vårdnad inte fattas av en vårdnadshavare ensam såvida inte barnets bästa uppenbarligen kräver det. Med ingripande beslut förstås beslut som rör barnets skolgång och boende.

Läs mer: Packa upp i nya bostaden med barn samt om att separera.

Vem kan ändra var barnet är skrivet?

Barnet är normalt vid gemensam vårdnad skrivet i bostaden där familjen bor. Vid en separation flyttar en föräldrar från det gemensamma hemmet, men barnet står fortsatt skrivet i bostaden.

Vid gemensam vårdnad då barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna, får barnet folkbokföras hos den förälder som föräldrarna kommer övers om. Är ni överens om var barnet ska vara skrivet så är det därför bara till att skicka in en flyttningsanmälan åt barnet som signeras av båda vårdnadshavarna. På detta sätt ändras barnets folkbokföringsadress.

Hämtning och lämning av barn vid växelvis boende?

Om föräldrarna har gemensam vårdad om barnet så har de tillsammans bestämt att barnet ska bo växelvis hos båda föräldrarna. Det förväntas då också att föräldrarna kommer överens om hur hämtning och lämning ska ske samt om hur eventuella kostnader för detta ska fördelas. Ingen förälder kan således bestämma att den andra ska ombesörja både hämtning eller lämning.

Får jag flytta med mitt barn?

Vid gemensam vårdnad så får du inte flytta hur du vill med barnen. Bestämmelserna för detta finns i föräldrabalken. Om barnet har två vårdnadshavare, vilket är fallet vid gemensam vårdnad, så ska de gemensamt utöva bestämmanderätten.

Beslut som är av ingripande betydelse för barnets framtid får under gemensam vårdnad inte fattas av en vårdnadshavare ensam såvida inte barnets bästa uppenbarligen kräver det. Med ingripande beslut förstås beslut som rör barnets skolgång och boende.

Var, alltså vilken geografisk plats, ett barn skall bo är ett sådant beslut av särskilt ingripande betydelse för barnet där båda föräldrarnas samtycke krävs vid gemensam vårdnad. Nås inte enighet har man sagt att de rådande förhållandena måste bestå, det vill säga att en förälder inte får flytta med barnet. Skulle boföräldern ändå flytta kan det ses som egenmäktighet med barn och alltså vara straffbart.

Den som tänker flytta ska anmäla detta till Skatteverket, folkbokföringen. En anmälan som gäller ett barn under 18 år ska vara underskriven av vårdnadshavaren. Har barnet två vårdnadshavare ska båda skriva under anmälan.

Föräldrabalken 6 kapitlet paragraf 13

13 § Står barnet under vårdnad av två vårdnadshavare, skall vad som sägs i 11 eller 12 § gälla dem tillsammans.
Är en av vårdnadshavarna till följd av frånvaro, sjukdom eller annan orsak förhindrad att ta del i sådana beslut rörande vårdnaden som inte utan olägenhet kan uppskjutas, bestämmer den andre ensam. Denne får dock inte ensam fatta beslut av ingripande betydelse för barnets framtid, om inte barnets bästa uppenbarligen kräver det.

Om jag ändå vill flytta med mitt barn?

Om du vid gemensam vårdad vill flytta med ditt barn, men inte får det godkänt av den andra föräldern så kan du söka ensam vårdad om barnet. När det gäller frågan om boende handlar det om hos vem barnet ska bo, inte var någonstans. Det kan vara svårt att få ensam vårdad om barn i domstol om det inte finns mycket starka skäl som talar emot gemensam vårdnad. Det bästa för både er och barnet är därför att ni kommer överens om en lösning som fungerar för alla parter.

Om ni inte kommer överens så rekommenderar vi att ni tar kontakt med Familjerättsbyrån i er kommun. Dessa erbjuder samarbetssamtal som är helt gratis i de flesta kommuner. Ni kan även vända er till tingsrätten. För fullständiga regler så rekommenderas du att läsa föräldrabalken 6 kapitlet.

De som läst avsnittet om flytt med barn vid gemensam vårdnad läste även mer om att flytta med barn samt om att separera.

Fler artiklar för dig med familj

ekonomiforalder

Ekonomi och föräldraskap

Ekonomi och föräldraskap. Som föräldrar ska du ha koll på barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsbidrag och mycket mer. Pengar och föräldraskap är inte det lättaste och det är inte bidrag man vill lägga tiden på där hemma. Hur mycket kostar ett barn? Babyhjälp.se ger dig svar på alla dina frågor.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Spara till barn

Spara till barn

Att spara till barn är en långsiktig handling, och för att få en trevlig ränta-på-ränta-effekt är det viktigt att börja spara i tid. Spara hellre en liten summa, än ingen alls. 

Läs artikeln »
dagis

Förskola / Dagis

Regler och fakta om barn på förskola / dagis. Dagisplats, dagisavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och dagis, när kan barn börja på dagis, inskolning dagis, kostnad för dagis, barnomsorg. Ansökan om dagisplats / förskoleplats. Det som tidigare hette dagis heter nu förskola.

Läs artikeln »
2dagis barn

Barn på två olika förskolor

Barn på två olika dagis / förskolor. 2 dagis / förskolor kan bli verklighet när föräldrarna separerar och väljer att bosätta sig på olika orter. Det är fullt möjligt att ha ett barn på två olika dagis / förskolor men inte på två olika skolor.

Läs artikeln »
Föräldrapenning

Föräldrapenning

Föräldrapenning, sjukpenning, garantidagar, lägstanivådagar och mycket mer ska man hålla redan på som nybliven förälder. Vilka regler gäller för föräldrapenning 2024? Vad innebär föräldrapenning? Hur mångar föräldradagar får du föräldrapenning och hur mycket?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.