forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Hur kan du stödja din partner under förlossningen?

Att stödja sin partner under förlossningen kan ses som något självklart. Det är dock inte alltid så lätt att vara ett förlossningsstöd om situationen inte blir som man tänkt sig. Det underlättar mycket om både mamma och pappa är väl förberedda på vad som kan inträffa under förlossningen.

Innan det är dags för förlossningen så bör du som blivande mamma fundera på hur du vill ha din förlossning. Läs böcker om förlossningen och säg även till pappan eller din partner att också läsa på om hur det går till under en förlossning. Har du ingen partner som kommer vara med som stöd under förlossningen så kan en Doula vara till god hjälp.

Tips på hur du kan stötta din partner

Som partner och blivande förälder finns det en hel del du kan göra för att stötta vid förlossningen. Här har du lite tips på vad du kan göra och kanske vad som till och med förväntas under förlossningen.

  • Var inte bara där, utan var närvarande. Det är skillnad på att bara finns i rummet och att vara en del av förlossningsarbetet.
  • Se till så att både du själv och den värkande kvinnan får i sig mat och dryck under det inledande förlossningsarbetet. En förlossning kan dra ut på tiden och kräver stora mängder energi.
  • Se till att stötta och erbjuda vatten eller annan dryck under förlossningen. Cirka två deciliter i timmen är ett bra riktvärde.
  • Tar det tid så försök att få henne att äta något lite. Ta med choklad, frukt eller annat som ger snabb energi.
  • Hjälp till med att lindra smärtan genom att erbjuda varmt eller kallt där det gör ont.
  • Erbjuda massage för att lindra smärta och stryk gärna försiktigt över ryggen.
  • Har hon mycket ont är det inte säkert han kan förklara vad hon vill. Som partner måste du veta vad hon vill och vara hennes röst mot personalen på kvinnokliniken.
  • Hon kommer säkert att bli arg på dig och ge dig en och annan utskällning. Våga då komma tillbaka och erbjud din hjälp. Förlossningen är påfrestande och hon menar inget illa.
  • Påminn henne om varför ni är där. Snart är vi föräldrar!
  • Försök att njuta av tiden. Idag firar ni faktiskt den viktigaste födelsedagen i ert liv!

Läs även: Push present till den nyförlöste kvinnan

Tips och råd från andra föräldrar på hur man kan stödja sin partner

Det finns många goda råd för hur man kan stödja sin partner under förlossningen. Alla är vi dock olika, så det bästa är såklart att ni pratat igenom situationen i förväg. Här kommer i alla fall lite tips från andra föräldrar som varit med om en förlossning.

”Din närvaro under förlossningen är viktigare än vad du kanske tror.”

”Uppmuntra och tala om för din kvinna hur duktig hon är, Ofta! Peppa henne och påminn om målet”

”Massera under och mellan värkarna om hon vill”

”Vägled henne in och ut ur värkarna. Och när värken är slut så stryk exempelvis över hennes panna, axlar och hjälp henne att komma ner i varv.”

”Var närvarande. Det kan räcka med en hand på axeln som förmedlar – Jag är här hos dig, jag vet att du klarar detta.”

”Servera regelbundet näring, exempelvis dryck, frukt, nötter eller choklad. Det är viktigt att blodsockerhalten är jämn för att orka vidare. Påminn henne om att gå och kissa.”

”Om du är orolig eller rädd så smittar det av sig på din partner. Försök att vara lugn, förmedla trygghet och prata med mjuk och låg röst.”

”Diskutera med din partner innan förlossningen hur hon vill ha det, hennes rädslor, önskemål och drömmar. Du kan bli en viktig länk till personalen.”

”Uppmuntra henne att ändra förlossningsställning, då behåller hon sin rörlighet och syresätter sig bättre.”

De som läst avsnittet om stöd under förlossningen läste även om listeria under graviditeten och om hur det går till att föda barn med en doula.

Fler artiklar för dig med familj

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
Mens efter förlossningen

Mens efter förlossning

Efter förlossningen kommer mensen tillbaka när kroppen är redo. Ammar du kan det ta längre tid. Mens efter förlossning kommer normalt igång inom 6-8 veckor om du inte ammar. Efter sex månader har de flesta fått tillbaka sin mens även om de ammar.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.