Babyhjälp logo

Symptom förlossningsdepression

- Hur vet man om man lider av förlossningsdepression?

Är du rädd att du ska drabbats av förlossningsdepression? Det finns en mängd symptom och tecken som du ska hålla utkik efter för att veta om det är förlossningsdepression som drabbat dig. Ofta kommer en depression inom de första månaderna efter förlossningen och ju tidigare du kan få hjälp ju snabbare kan det gå över.

Som nyblivenmamma kan du bli nedstämd, få humörsvängningar, bli extremt trött eller känna ångest och oro. Oftast är detta fullt normalt! Men om det inte går över, eller om det blir värre, kan det vara tecken på förlossningsdepression.

Symptom förlossningsdepression Att veta om det är en förlossningsdepression eller bara "vanlig" nedstämdhet som man drabbats av är inte helt enkelt. En förlossningsdepression har samma tecken och symptom som andra typer av depressioner, men den inträffar just efter förlossningen. Är du osäker så tveka inte att prata med din barnmorska, läkare eller partner. En förlossningsdepression är en för tung börda att bära ensam!

Tecken och symptom på förlossningsdepression.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Här har vi samlat en lista med olika tecken och symptom på förlossningsdepression. Den är inte komplett då alla reagerar på olika sätt. Använd den som en riktlinje.

Tecken och symptom kan vara att du:

 • känner dig ledsen och uppgiven och gråter utan anledning
 • saknar energi och tappar intresset för allt som händer i din omgivning
 • har koncentrationssvårigheter
 • har svårt att knyta an till ditt barn
 • tycker att vardagen känns tung och grå
 • känner dig väldigt trött och har lust att sova hela tiden
 • har svårt att somna, sover oroligt och vaknar tidigt på morgonen
 • går upp eller ner i vikt
 • tröstäter eller tappar aptiten
 • slösar pengar på onödiga saker i ett försök att få det bättre
 • har bristande självförtroende och är ofta nedstämd
 • känner skuldkänslor och klandra dig själv för att du inte är en tillräckligt bra mamma
 • känner dig glädjelös och har minskad livslust
 • är rädd för att vara ensam
 • är rädd för att du ska skada barnet eller dig själv
 • är rädd för att gå ut, ta bussen eller köra bil
 • försöker dölja dina känslor för omgivningen och vill allt oftare vara ensam
 • är rädd för att du är eller kommer att bli psykiskt sjuk.

En förlossningsdepression är ett allvarligt problem som drabbar i runda tal en av tio kvinnor. Depressionen går över, men kan pågå i flera veckor eller månader och innebär ett stort lidande. Därför finns det anledning att sätta in åtgärder som gör förloppet så kort som möjligt. Tror du att du eller din partner visar tecken eller symptom på förlossningsdepression så sök hellre hjälp en gång för mycket än för lite.

Läs mer: Vad är förlossningsdepression?

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Även pappor drabbas av förlossningsdepression

En studie gjord av Karolinska Institutet i Solna (2013) visar att 15% av alla nyblivna pappor blir deprimerade. Detta är med andra ord lika vanligt att män visar tecken eller symptom på förlossningsdepression som det är för kvinnor.

Det kan ofta kännas extra tungt för partnern då det sällan talas om att även partnern kan drabbas av förlossningsdepression. Mannen förväntas istället vara stark nog att stötta sin partner och egna problem tas inte alltid på allvar av omgivningen. Partnern kan söka hjälp hos den mödravårdscentral som man tidigare har varit i kontakt med och vissa MVC har särskilda grupper för nyblivna föräldrar. Man kan också kontakta en läkare på vårdcentralen som kan förmedla kontakt med den psykiatriska vården i det område där man bor om det behövs.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

Om du visar tecken eller symptom på förlossningsdepression

Vad kan du göra om du tror att du är drabbad av förlossningsdepression? Många blir bättre av att få någon att prata med som lyssnar på hur de känner sig. Din barnmorska kan hjälpa dig att planera in några stödsamtal samt rekommendera var du kan vända dig vidare.

Upplever du tecken eller symptom på förlossningsdepression så kan du även hjälpa dig själv genom att vila ordentligt och säkerställa att du får tillräckligt med sömn. Ta det lugnt i början och tänk inte att du måste hinna med en mängd sysslor så snart din bebis har somnat. Försök även att äta ordentligt och nyttigt. Rätt mat är bra för både dig och barnet. Långa promenader är hälsosamt och de ger både frisk luft och motion. Ta dig även tid att göra saker som du tycker är roliga!

Rekommenderad läsning

Moderslycka : vart tog glädjen vägen? : en mammas berättelse om depression efter förlossningen av Helena Askén

När Helena Askén föder sitt första barn överrumplas hon av lycka, men snart börjar tillvaron kännas alltmer tung. Glädjen över barnet blandas plötsligt med skuldkänslor och ilska. Hon drabbas av en depression efter förlossningen...
Köp boken här!


De som läst avsnittet om tecken och symptom vid förlossningsdepression läste även mer om fakta om förlossningsdepression samt om träning efter förlossningen.

Källa tecken och symptom på förlossningsdepression: 1177, Vårdguiden, sjukvårdsupplysningen, samt information från barnmorskor

Symptom

Hur vet du om du drabbats av en förlossningsdepression? Om du känner dig trött och nedstämd, har skuldkänslor, humörssvängningar, ångest och sömnproblem eller känner stark oro eller panik... då kan du vara drabbad!

» Mer om symptom på förlossningsdepression.

Barntema
Pengar

Hur mycket pengar får du när du är pappa- eller mammaledig? Vet du vilka regler som gäller för föräldrapenning och vad det är som egentligen påverkar hur mycket pengar du får ut?

» Mer om föräldrapenning

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Blod

Visste du att kvinnan under förlossningen ofta blöder mindre än en halvliter blod! Det är dock inte ovanligt att blöda mer. Under graviditens sista tid så har kroppen bunkrat upp en blodreserv så att kvinnan ska klara av denna blodförlust relativt bra.