Babyhjälp logo

Frågor & Svar

Här hittar du frågor och svar på de vanligaste frågorna. Du kan även söka information här nedan för att finna svaret på din fråga på någon av alla våra informationssidor.

Sök efter svaret på din fråga:

 

Varför är jag sugen på konstiga saker?
Vad ska jag äta när jag är gravid?

Varför bör jag ta folsyra tillskott?
Får barnet i sig tillräckligt med mat?
Ska det göra ont att amma?
När kan barnet äta samma mat som en vuxen?

Varför är jag sugen på konstiga saker?

Ett onaturligt behov av att äta olika konstiga saker kallas för picasyndromet. Man vet inte exakt vad det kan bero på men man tror att suget ofta beror på en tillfällig brist på något näringsämnen, vilket gör att man blir sugen på saker som innehåller just detta. Andra anledningar kan vara illamående eller blodsockersvängningar. Illamående gör att många vill få i sig kall dryck, syrligt godis eller sura frukter för att det känns fräscht att få ner trots illamående. Plötsliga blodsockersvängningar kan även ge upphov till sug på olika saker, ofta något sött.

Vad ska jag äta när jag är gravid?

Viktigast är att du får i dig en varierad kost. Järn och folsyra är extra viktiga. Läs under kost för gravida för mer information.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Varför bör jag ta folsyra tillskott?

Livsmedelsverket rekommenderas att alla gravida tar tabeltter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Läs mer om kost under graviditeten.

Får barnet i sig tillräckligt med mat?

Det finns ett par tecken som tyder på att bebisen får i sig tillräckligt med mat. Suger barnet fem till sex gånger per dygn, och verkar nöjt under ungefär en timme efteråt så är det ett gott tecken. Att barnet kissar ordentligt är också ett tecken på att det får i sig vad som behövs. Fem till sex tunga blöjer per dygn är bra. Ytterligare ett tecken att hålla reda på är att kontrollera så att bebisen går upp i vikt. De första dagarna efter förlossningen är det normalt med en liten viktnedgång men efter två veckor bör bebisen åter ha återfått sin födelsevikt.

Ska det göra ont att amma?

Gör det ont att amma så är det ett tecken på att något inte står rätt till. Antagligen ligger bebisen inte rätt till bröstet eller så suger det felaktigt på bröstvårtan. Det är viktigt att man utnyttjar tiden och personalen på förlossningen till att få rätt på amningen. Be någon sköterska att kolla när du ammar och se så att allt ser riktigt ut. De flesta sår på bröstvårtorna uppstår de första dagarna och sen kan det bli jobbigt att bli av med dem. Har du problem med amningen efter det att ni lämnat förlossningskliniken så är man alltid välkommen att höra av sig till BVC för hjälp. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Annons från Posterkid.se - texten fortsätter nedanför

Namntavlor, doptavlorPersonliga barntavlor

Moderna tavlor som pryder väggen i barnrum, sovrum, skötrum eller där du vill fylla rummet med kärlek. Posterkid.se säljer namntavlor, doptavlor, barntavlor och personliga tavlor som skapar en personlig känsla i rummet där de hänger.
Se våra tavlor på Posterkid.se.

Annons - texten fortsätter nedanför

När kan barnet äta samma mat som en vuxen?

Vid cirka ett års ålder kan barnet äta i stort sätta samma mat som en vuxen. Det finns dock några livmedel som barn kan vara känsligare för än vuxna och därför bör vänta med eller vara försiktig med. Mat om barn inte bör äta är opastöriserad mjölk eller ost tillverkad av detsamma. Även rå och halvrå mat, tex ostron och andra råa skaldjur, samt gravat kött bör undvikas. Annat som barnet inte bör få i sig för stora mängder av är, salt, sötningsmedel, socker samt vissa fiskar.


Hittade du inte svaret på din fråga? Sök på Babyhjälp.se

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se