Babyhjälp logo

Träna säkert under graviditeten

- Tips för hur man ska träna säkert när man är gravid

Många vill fortsätta träna under graviditeten men är rädda för att skada fostret i magen. Idag vet vi genom forskning att träning under en normal graviditet gör att man mår bättre, både innan och efter förlossningen.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Träning under graviditeten gör dig starkare och uthålligare. Risken för ryggbesvär minskar, sannolikheten för att du snabbt ska återhämta dig efter förlossningen ökar och många andra fördelar med träning under graviditeten har bevisats genom forskning. Om du bestämmer dig för att träna, är det bäst att göra det regelbundet och helst minst tre gånger i veckan. Du skadar dig lättare om du bara tränar då och då och får dessutom inte samma fördelar av träningen.

När du är gravid så vill du dock inte ta några risker. Normalt kan du träna under hela graviditeten, men efterhand som kroppen ändras måste du också anpassa din träning. Syftet med träningen under graviditeten bör inte vara att öka den fysiska kapaciteten, utan träna för att bibehålla samt för att må bra. Rådfråga gärna din barnmorska eller läkare innan du börjar träna under graviditeten.

Läs mer om vilka aktiviteter du inte ska utöva och när man ska undvika att träna.

Tips för säker träning under graviditeten

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Enligt en mängd studier som genomförts finns det inget som tyder på att träning i lagom dos kan orsaka missfall eller vara negativt för fostret. Lyssna på din kropp och överdriv inte träningen när du är gravid, utan träna för att må bra! Här har du lite tips för säker träning under graviditeten: Säker träning

Hopp och studs - Många tror att hopp och studs kan skaka loss fostret eller moderkakan och orsaka missfall. Detta är inte sant, men en försvagad livmoderhals kan däremot triggas av träningen och orsaka missfall. Detta hade dock mycket väl kunnat hända även om man inte tränar då den försvagade livmoderhalsen inte förmår att hålla sig stängd, sedan fostret blivit så stort att det tynger och pressar på. Ta det dock lugnt med övning som involverar hopp och studs och ta bort dem helt från vecka 20.

Bekväma kläder och skor - För att inte överhettas under träning så bör du klä dig i lösa kläder i flera lager så att du lätt kan anpassa hur mycket du har på dig. Det finns inga bevis för att överhettning kan påverka fostret negativt, men djurförsök pekar på att det trots allt kan ge en ökad risk för fosterskador. Du bör även ha skor som ger stöd för dina ligament. Under graviditeten kan dina fötter svullna något, vilket kan påverka din skostorlek. Kanske dags för nya skor?

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Uppvärmning - Värm alltid upp innan du tränar. Uppvärmningen förbereder din kropp och dina leder inför den belastning som träningen innebär. En varm kropp minskar risken för att skada ligamenten.

Stretcha lagom - När du är gravid mjukas leder och ligament upp, vilket gör det lätt att skada sig. Stretcha endast de muskler som du tränat och överdriv inte den statiska stretchingen. Försök att istället öva rörligheten i hela, stora rörelser där du inte är stilla utan rör på dig i själva övningen.

Knäböj, raka utfall och situps - Dessa övningar kan orsaka ligamentsskada och eventuellt öka risken för bristningar i bäckenbotten. Du rekommenderas därför att byta ut dessa övningar mot andra som tränar samma muskelgrupper. Utfall bör du sluta med runt vecka 20 och knäböj kan du vanligtvis göra något längre då det är en övning där du är mer stabil.

Läs även: Kan man använda bilbälte under graviditeten

Ge inte allt - Tänk på att inte ta ut dig till max eller att träna alltför intensivt. En bra tumregel när du tränar under graviditeten är att hålla ett tempo som tillåter att du håller en vanlig konversation.

Om det gör ont - Sluta direkt att träna om du upplever smärta. Smärta är ett tecken på att något är fel och du bör därför lyssna på din kropp. Läs vilka varningstecken du ska vara vaksam på.

Drick ordentligt - När du tränar så drick mycket vatten så att du inte får vätskebrist. Vattnet hjälper till att kyla kroppen och minskar risken för sammandragningar samt en förhöjd kroppstemperatur. Drick gärna två glas vatten två timmar innan du börjar ditt träningspass. Komplettera sedan med ett glas vatten med 15-20 minuters mellanrum under träningen.

Res dig långsamt - Under graviditeten så förflyttas din tyngdpunkt. Kroppen förändras ständigt och det är lätt hänt att du snubblar till när du byter ställning. Om du reser dig för fort, finns det dessutom risk att du blir yr och tappar balansen.

Undvik vissa aktiviteter - Det finns vissa saker du bör undvika att utföra när du är gravid. Detta eftersom lederna är lösare än vanligt samt för att vissa aktiviteter helt enkelt innehåller en stor risk för fall och slag mot buken. Läs mer om aktiviteter man ska undvika när man är gravid.

Undvik hög belastning av bäckenbotten - I vissa övningar, främst när du jobbar explosivt i ett relativt högt tempo såsom i crossfit, så hinner inte den inre stabiliserande och viktiga muskulaturen inte aktiveras i samma utsträckning som när du gör övningarna långsamt. Detta ökar i sin tur belastningen på bäckenbotten. Även övningar där du lyfter tungt över huvudet belastar bäckenbotten. Att överbelasta bäckenbotten kan leda till problem med bland annat inkontinens.

Promenera och simma - Både promenader och simning är jättebra träning under graviditeten. Promenera kan du göra dagligen, gärna 25-30 minuter åt gången. Simning är extra smidigt mot slutet av graviditeten, när du börjar känna dig riktigt tung. På vissa ställen finns det även speciellt anpassad vattengymnastik för gravida.  

Fråga träningsexperten

Har du frågor om träning och kost, under eller efter graviditen, så ställ dem gärna till vår träningsexpert, Therese. Therese är utbildad mammamagetränare och har arbetat med träning i över 20 år.

Mer om: Träningsexpert Therese


De som läst avsnittet om säker träning under graviditeten läste även mer om träning vecka för vecka under graviditeten samt om hur man kommer i form efter förlossningen.

Källa: 1177, gravid.se, SATS, Friskis & Svettis, mama.se.

När är det dags?

Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
1. Värkarna börjar
2. Vattnet går
3. Slemproppen släpper

» Läs mer

Barntema
Pengar

Hur mycket pengar får du när du är pappa- eller mammaledig? Vet du vilka regler som gäller för föräldrapenning och vad det är som egentligen påverkar hur mycket pengar du får ut?

» Mer om föräldrapenning

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se