Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Åderbråck är vanligt på vader, ben och könsorgan

Nära hälften av alla kvinnor drabbas av åderbråck i samband med sin första graviditet. Orsaken till att det är vanligt förekommande hos gravida är den ökade blodmängd som finns i kroppen när man är gravid.

Svullna vener med åderbråck är vanligast i benen men förekommer i blygdläppar och som hemorrojder. Åderbråcken gör vanligtvis inte ont, men kan ibland ge obehag eller värk. Åderbråck i venerna vid ändtarmsöppningen kallas hemorrojder.

Varför drabbas man av åderbråck?

Åderbråck beror på att blodet i venerna inte leds tillbaka till hjärtat som det ska. Istället ansamlas det i venerna, som då svullnar. Orsaken är att klaffarna som styr återflödet av blod förslappas under graviditeten. Om en ven blir mycket utvidgad kallas det för att man har åderbråck.

Vid graviditet ökar även blodvolymen hos den gravida kvinnan, vilket medför att trycket på venerna i benen ökar än mer. Även livmodern trycker mot venerna i bäckenet, vilket ytterligare ökar trycket på venerna i benen. Om åderbråck är vanligt i släkten löper du förmodligen större risk att drabbas, liksom om du är överviktig eller står eller sitter långa stunder.

Symptom på åderbråck

Åderbråck behöver inte vara blå knöliga upphöjningar. Ibland syns de inte alls. Om man får en svullnad är det viktigt att man behandlar den. Annars kan man senare få en brunaktig missfärgning, eksem och sår på benen. Åderbråck behöver inte ge några symptom, men om du har symptom så är nedanstående vanliga symptom för åderbråck.

  • Svullna ben
  • Klåda runt åderbråcket
  • Ömmande känsla vid beröring
  • Smärta i benen om man står eller sitter för länge

Åderbråck på benen

I benen är det benmusklerna som pumpar tillbaka blodet, till exempel när man går. Inne i benens vener finns klaffar, som fungerar som ventiler för att blodet ska rinna smidigt tillbaks till hjärtat. Om en ven blir mycket utvidgad kallas det för att man har åderbråck.

En åtsittande, elastisk stödstrumpa hjälper mot åderbråck i benen. Strumpan trycker tillbaka och ger stöd så att kärlväggarna inte sväller ut.

Åderbråck i könsorganet

Åderbråck i slidan kan också förekomma. De ger svullnad och värk i blygdläpparna, och det kan vara svårt att sitta. Sådana besvär brukar inte uppstå förrän den allra sista tiden före förlossningen. Vanligtvis försvinner det av sig själv efter förlossningen.

För att lindra besvären kan du linda en ren tygbit runt en handfull mängd krossad is och hålla mot stället som ömmar. Du kan naturligtvis inte gå omkring med detta, men det är en bra ursäkt att få ligga ner en stund så att inte hela livmoderns tyngd trycker på de svullna venerna. Ibland hjälper det med tillskott av vitamin B6.

Minska risken för åderbråck under graviditeten

Åderbråck är inget som man vill ha eller väljer att ha. Det kommer om man så vill eller inte. Åderbråck på könsorganet går inte att förhindra, men det försvinner vanligtvis en tid efter förlossningen. Det finns dock några saker man kan göra för att minska risken för att få åderbråck på benen.

  • Sitt inte med benen korslagda då det försämrar blodflödet.
  • Sitt generellt inte för länge och framför allt inte på stolar med skarp framkant som trycker på benen.
  • Om du sitter så rör gärna regelbundet på ben och fötter.
  • Stå heller inte för länge, utan variera din ställning.
  • Motioner regelbundet och försök att vila. Det är bra att hålla igång blodcirkulationen med promenader, simning eller med lite ”kontorsgymnastik”.
  • Sitt och sov gärna med fötterna i högläge då detta ökar blodcirkulationen.
  • Använd stödstrumpor under dagen. Ta på dem redan på morgonen innan du stigit upp ur sängen.

Försvinner åderbråck efter förlossningen?

Åderbråck brukar gå tillbaka efter förlossningen, men försvinner inte alltid helt. Det går att operera bort, men normalt väntar man med detta tills man är säker på att man inte ska ha fler barn. Åderbråck är vanligare hos omföderskor än hos förstföderskor. Det är inte farligt att ha åderbråck, men om man har haft det i många år finns en ökad risk att få svullnad och sår i benen.

Risk med åderbråck

Även om åderbråck i sig inte är farligt så kan svullna ben under graviditeten även vara ett symtom på HELLP-syndromet (en variant av pre-eklampsi) eller pre-eklampsi (förebud om havandeskapsförgiftning). Du bör definitivt vända dig till din läkare om du får svullna ben.

Mer om: Graviditetssymptom

Lider du av åderbråck under graviditeten? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tips?

 

 

Källa åderbråck: 1177, medi.se, barntotal.se, gravid.se, intiminformation.se.

De som läst avsnittet om åderbråck under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
barn flicka vikt

Viktkurva flickor 0-12 månader

Viktkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en flicka när hon föds och hur mycket går hon upp i vikt fram tills hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket flickor vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
amning alkohol

Alkohol amning

Livsmedelsverket säger att man vid amning kan dricka små mänger alkohol. En del av alkoholen går över i bröstmjölken. Andra risker med alkohol vid amning är försämrad mjölkproduktion och att barnet sover sämre. Du som förälder påverkas också av alkohol. 

Läs artikeln »
Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
amma hur ofta

Hur ofta ska du amma?

Hur ofta ska man amma? Hur många gånger om dagen är det normalt att amma? Är det normalt att amma tio gånger om dagen? Hur ofta man ska amma beror på många olika faktorer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.