gravid symptom blodande tandkott under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten

Blödande tandkött under graviditeten. När du är gravid svullnar slemhinnorna och blodet blir tunnare. Detta gör att ditt tandkött lättare blöder. Även om tandköttet är känsligare under graviditeten så är det nu extra viktigt att sköta sin munhygien.

Tänder, mun och tandkött när du är gravid

Blödande tandkött och större risk att få hål i tänderna, är vardagen för en gravid kvinna. Det kan även dyka upp en och annan ömmande bula ur tandköttet och det är inte ovanligt att tänderna ilar lättare än vanligt.

När du är gravid så drabbas du lättare av tandköttsinflammation. Tandköttet svullnar upp, ömmar, blöder lätt och kan öka risken för karies. När du är gravid kallas denna åkomma graviditetsgingivit. När du borstar tänderna så ska du tänka på att använda en riktigt mjuk borste eftersom tandköttet blöder lättare än vanligt. Borsta även tänderna lite mer noggrant än innan graviditeten, då du nu lättare får hål i tänderna.

Varför blöder tandköttet under graviditeten?

När man är gravid så ökar mängden blod i kroppen, vilket får slemhinnorna att svullna. Kroppen sätts även i obalans av alla hormonförändringar under graviditeten, vilket gör immunförsvaret svagare. Du blir därför känsligare för tandköttsinflammation och tandköttet börjar lätt blöda. Blodet är även tunnare när du är gravid, vilket ytterligare medför att du lättare blöder i både mun och näsa.

Man får även lättare hål i tänderna under graviditeten, vilket antagligen beror på att man småäter mer och ofta är sugen på sötsaker. Men risken för karies ökar också eftersom man har mindre motståndskraft mot bakterier under graviditeten. Det är lätt att slarva med tandborstning och tandtråd nu när allt med munnen känns så jobbigt. Sanningen är dock den att det nu är desto viktigare att du sköter din munhygien.

Läs även: Barns tänder

Tips för bättre munhygien och lindring av blödande tandkött

Det finns saker man ska tänka på, och kan göra, under graviditeten för att lindra besvären med blödande tandkött och minska motståndskraften. Här följer några tips:

  • Kräks du ofta under graviditeten så vänta ett tag innan du borstar tänderna. Sur magsyra fräter och borstar du tänderna direkt efter en kräkning så luckras emaljen upp ännu mer.
  • Sköt din munhygien även när du är gravid. Det är inte hormonerna som skapar inflammationen, utan bakterierna. Borsta i ungefär två minuter och använd gärna eltandborste.
  • Fortsätt använda tandkräm med fluor, det är helt riskfritt för både dig och ditt barn.
  • Glöm inte borst tandtråden under graviditeten. Får du plack så kan blödande tandkött bli ännu värre.
  • Gör det ont att borsta tänderna så borsta försiktigt och skölj sedan med fluor.
  • Ett bra tips är att ta ett tuggummi med xylitol efter varje måltid. Tugga en stund och låt tuggummit neutralisera syrorna.

Dagens myt

En sak som du garanterat inte behöver oroa dig för är att barnet skulle ta allt ditt kalcium till sina tänder, så att du som blivande mamma får dina tandrader helt förstörda. Det är en myt utan minsta gnutta sanning i sig.

Samband mellan munhygien och prematur födsel

En studie, publicerad i Journal of Periodontology, visar nu att vanlig enkel tandvård kraftigt minskar risken för tidig födsel. Forskarna har upptäckt att gravida kvinnor som fått tänderna rengjorda från plack, tandsten och bakterier inte har lika hög frekvens av prematur födsel som kvinnor som inte fått behandlingen.

Mer om: Tidig födsel / prematur

Mer om: Graviditetssymptom

Källa blödande tandkött: 1177, folktandvården, minbebis.se, apoteket.se, barnmorska.

De som läst avsnittet om blödande tandkött under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.