hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

 Hemorrojder / Åderbråck runt ändtarmsöppningen

Hemorrojder är små åderbråck i eller vid ändtarmen som kliar och svider. Det blir oftast värre när man är förstoppad, vilket är vanligt under graviditeten. Hemorrojder går ofta tillbaka av sig själv utan någon behandling, men det finns knep för att undvika det.

Det är inte ovanligt att det blöder, kliar eller svider runt ändtarmsöppningen när man har hemorrojder. Det kan även läcka lite slem eller avföring och du kan känna något som buktar ut vid ändtarmsöppningen.

Vad är hemorrojder?

Det finns två typer av hemorrojder, inre och yttre. Ofta drabbas man av båda vid samma tillfälle. Inre hemorrojder är när de små kuddar bestående av blodkärl och bindväv som finns i ändtarmsöppningen, svullnar upp och glider ut ur analöppningen. Yttre hemorrojder är när det istället har bildats besvär i huden runt analöppningen. 

Varför får man hemorrojder när man är gravid? 

Hemorrojder under graviditeten är mycket vanligt. Orsaken till varför det är vanligt förekommande när man är gravid är den stora mängden blod som nu flyter runt i kroppen, den växande livmodern samt den ökade risken för förstoppning.

När du är gravid så ökar blodmängden i kroppen i takt med att du blir större och när du ökat som mest har du hela 1,5 liter extra blod. Detta gör att trycket i ändtarmens blodkärl blir högre, vilket ökar risken för att du ska drabbas av hemorrojder.  Samtidigt växer livmodern och ökar trycket på de stora blodkärlen, vilket även det ökar risken för besvär. Är du dessutom förstoppad och behöver krysta och ta i för att tarmen ska tömmas, så ökar risken ytterligare för hemorrojder när du är gravid.

I vilken vecka är hemorrojder vanligt? 

Du kan få hemorrojder under alla graviditetens veckor, och tyvärr kan du också lida av besvären under hela graviditeten. Sannolikhet för att drabbas ökar när din livmoder växer samt med att du blir allt mer stillasittande. Redan runt vecka 6-8 kan du dock mycket väl märka av att magen blir allt trögare, vilket kan sätta igång besvären. Besvären försvinner oftast kort efter förlossningen, då hormonerna långsamt lämnar kroppen och går tillbaka till det normala.

Symptom på hemorrojder

Hemorrojder när du är gravid visar sig ofta genom att du upptäcker blödningar från ändtarmen när du torkar dig. Du kan även märka blodstänk i toalettstolen. Blodet är ofta klart och inte blandat med avföringen. Andra symptom på hemorrojder under graviditeten är:

  • Det kliar och svider runt analöppningen.
  • Gaser, slem eller lite avföring läcker ut utan att man kan stoppa det.
  • Det kan göra ont när man bajsar.
  • Känner du runt ändtarmsöppningen så buktar det ofta ut något.

Läs även: Förstoppning när du är gravid

Undvik och lindra hemorrojder under graviditeten

Har du hemorrojder kan det vara svårt att hålla rent runt ändtarmsöppningen och det kan klia. Tvätta med ljummet vatten efter toalettbesök. Torka försiktigt. Bäst är om du helt kan undvika hemorrojder. Här är lite goda råd:

  • Förstoppning gör hemorrojder värre, så försöka att hålla igång magen även när du är gravid. Ät mer fibrer, bönor, ärtor, potatis, broccoli och fullkornsprodukter.
  • Drick mer vatten än vad du brukar.
  • Försöka att stå upp så mycket du kan. Om du behöver sitta så skaffa en mjuk dyna att sitta på eller sitt på en kudde.
  • Regelbunden motion kan minska dina besvär.
  • Järntillskott kan göra din mage trögare än normalt, men att sluta med tillskott av järn är inte att rekommendera.
  • Försök att gå på toaletten varje dag, gärna vid samma tid, exempelvis efter frukost.
  • Håll rent runt analöppningen och var försiktig när du torkar dig, klappa hellre torrt än att gnugga. 

Tänk på att kroppen behöver tid för att anpassa sig till dina nya vanor. Ett ökat fiberintag behöver pågå i minst sex veckor för att magen ska bli bra och hemorrojderna försvinna.

Behandling av hemorrojder när du är gravid

Enligt apoteket så kan ma även som gravid behandla hemorrojder med salva (bäst är dock tålamod). För gravida rekommenderas AC3 Comfort Gel som lindrar klåda och irritation. Det går även bra att använda Xyloproct och Xylocain för att behandla hemorrojder om du är gravid, men lägsta dos samt kortast möjliga behandlingstid rekommenderas. Läs alltid bipacksedeln innan du börjar en behandling så att råden inte har ändrats. 

Här kan du köpa samt läsa mer om salvor för behandling (sponsrad länk).

När ska du kontakta vården?

Om du under graviditeten upptäcker för första gången att det blöder från ändtarmen, så ska du kontakta vården för att ta reda på var blödningen kommer ifrån och vad den orsakas av. Du ska även ta kontakt med vården om du tidigare haft små blödningar, men som nu blivit större eller kommer tätare. Är du osäker så rådfråga en läkare eller din MVC-sköterska.

Mer om: Graviditetssymptom

Källa hemorrojder: 1177, medi.se, barntotal.se, gravid.se, what to expect, magakuten.se.

De som läst avsnittet om hemorrojder och gravid läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Läs artikeln »
Nässpray gravid förkyld

Nässpray gravid förkyld

När du är gravid kan du använda nässpray under en begränsad tid. Nässpray som är avsvällande kan normalt användas vid förkylning men maximalt under 10 dagar. Vissa sorter såsom Otrivin ska dock endast användas efter läkares ordination.

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.