gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Kramp i ben och vader när du är gravid

Kramp är vanligt under graviditeten, vilket är ett slags sendrag som kan göra mycket ont. Ofta drabbas man av kramp under natten och gravida vaknar då av smärta i ben och vader.

Utöver kramp så drabbas många gravida även av håll i sidan. Några har under långa perioder en öm punkt på ett visst ställe i magen eller i bröstkorgskanten.

Kramp under graviditeten

När du på kvällen äntligen får lov att lägga dig ner för att vila eller sova, så kommer krampen som snabbt väcker dig till liv. Kramp kan mycket väl komma och gå under dagen, men är vanligast på natten.

Får du kramp i vaden kan du försöka att ställa dig upp och trycka hälen mot golvet, eller tryck fotsulan mot en vägg eller sänggavel. Du kan även stretcha i förebyggande syfte, innan sänggång. Även rörelse, stödstrumpor, högt kalciumintag och rikligt med vatten, sägs kunna motverka krampen. Testa även att massera musklerna samt att använda bra och stabila skor på dina fötter.

Mer om: Svullna fötter och ben

Orsaken till kramp

Kramp börjar ofta under den andra trimestern och varar sedan genom hela graviditeten. Varför man får kramp när man är gravid är det egentligen ingen som vet helt säkert. Det finns dock gott om teorier; utmattning till följd av viktökning under graviditeten, brist på kalcium eller magnesium, ökad belastning på blodkärlen i benen och självklart finns det de som skyller på graviditetshormonerna.

Mer om: Trötthet under graviditeten

Orsaken till håll under graviditeten

Håll kan bero på fostrets läge i livmodern. Smärtar det på en viss punkt i buken så kan detta bero på en cirkulationsstörning i muskelknutor i livmodern. Detta är ofarligt, men om smärtan håller i sig så bör du kontakta vården.

Mer om: Graviditetssymptom

Lider du av kramp? Hur har kramp påverkat dig under graviditeten?

 

 

De som läst avsnittet om kramp läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
Barns längd och vikt

Barns längd och vikt det första året

Längd och vikt för nyfödda barn och upp till 1 år. Här hittar du fakta om barns vikt- och längdkurvor under det första året. Hur mycket väger ett nyfött barn? Hur långt är ett nyfött barn? Hur mycket ökar ett barn i vikt och hur mycket växer barnet under det första året? Följ utvecklingen i våra diagram över barns vikt och längd under det första året.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.