gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Ont i ryggen när du är gravid

När du är gravid så håller ryggmusklerna emot en allt större mage. Det är då inte konstigt att man får ont i ryggen. Det är vanligt under graviditeten att kvinnor får ryggproblem, känner sig trött i ryggen eller känner av smärta i svanken.

En graviditet är en stor belastning för ryggen. Har man problem med ryggont redan tidigt i graviditeten, så bör man kontakta en sjukgymnast. Tyngden och smärtan kommer annars bara att öka för varje graviditetsvecka.

Vissa gravida drabbas även av ischias, med smärtor som ilar från korsryggen och ner genom benen. Smärtor som kommer mer från bäcken och underliv kan vara tecken på foglossning.

Ryggont när man är gravid

Ryggont är väldigt vanligt hos gravida kvinnor och ofta kommer det redan tidigt i graviditeten. Siffror säger att mellan 50-80% av alla gravida drabbas. Smärta i ländryggen är vanligast och det är även ett tidigt tecken på graviditet.

Ischias uppstår om något, så som en spänd muskel, trycker mot ischiasnerven. Om ischiasnerven är i kläm kan smärtan stråla hela vägen ner i benet.

Varför får man ont i ryggen / ländryggen under graviditeten?

Ryggbesvär är vanligt under graviditeten, både tidigt och under den senare delen. Orsaken är belastning från livmodern och viktuppgång, men även att ledband i ryggrad och höfter luckras upp och att ligamenten runt buken sträcks. Orsaken till att leder och ligament mjukas upp är hormoner som progesteron och relaxin.

Denna uppluckring sker fysiologiskt för att barnet skall kunna födas fram under förlossningen. Detta kan märkas av både tidigt och sent i graviditeten och kan leda till smärta i rygg och bäcken. Får du väldigt ont i ryggen kan det vara skönt att ligga ner en stund mitt på dagen. Ligg då gärna på sidan, gärna på vänster sida av kroppen, och med ena eller båda benen böjda.

Under graviditeten kommer tyngdpunkten för din kropp att långsamt börja röra sig framåt i samma takt som livmodern växer och förbereder sig inför förlossningen. Denna förändring i kroppshållning, orsakar smärta i ländryggen. Det växande fostret sätter ytterligare press och vikt på ryggmärgen.

Läs mer: Vanliga besvär under graviditeten

Hur kan jag lindra smärtan om jag har ont i ryggen?

Hur man kan lindra smärtan beror på vad orsaken är. Bäst är därför att alltid rådfråga en läkare, barnmorska eller en sjukgymnast innan man försöker sig på någon specifik lösning. Här kommer några generella tips för att lindra ryggont under graviditeten:

  • Sitt eller stå inte för länge, utan variera din ställning. Variera din ställning redan innan du har ont, så kanske du kan förebygga smärtan i ryggen.
  • Använd en stol som ger stöd för din rygg när du sitter ner. Du kan även testa att placera en liten kudde bakom din rygg.
  • Testa en varm vetekudde, som kan kännas skönt mot det onda. Ett billigare tips är att fylla en liten petflaska med varmvatten och lägga den mot det onda.
  • Vila regelbundet.
  • Minska stressen. Även mental påfrestning av kroppen påverkar din kropp och kan göra att du får ont i ryggen redan tidigt i graviditeten.
  • Tänk på din hållning. Gravida kvinnor tenderar att böja sig bakåt eller framåt till följd av vikten av den växande magen.
  • Undvika att lyfta tungt och att böja dig ner för att plocka upp något från golvet. Ska du plocka upp småsaker, så sätt dig ner på huk, då minskar du trycket på ryggen.
  • Använd inte skor med klackar eller skor som inte ger stöd för ryggen.
  • Rör på dig varje dag. En halvtimmes promenad är bättre än inget. Simning är även det en utmärkt träningsform under graviditeten.
  • Träna även upp dina magmuskler. Magen hjälper till att stötta ryggen, så en stark mage ger en stark rygg.
  • Även massage, Zonterapi eller TENS kan lindra smärtan vid ryggont.

Sjukskrivning vid ryggont under graviditeten

Om du behöver sjukskrivning eller inte beror till stor del på vad som orsakar din ryggvärk samt vilken typ av arbete du har. Vid mycket svåra bäckensmärtor kan halv sjukskrivning rekommenderas. Och vid vissa tillfällen hel sjukskrivning om du behöver rullstol eller kryckor. Däremot vid ländryggsmärta är det bra att du rör på dig och sjukskrivning är oftast inte motiverad (om inte smärtan anses vara akut).

Mer om: Graviditetssymptom

Var i ryggen har du haft ont under graviditeten? När var det och vad gjorde du för att lindra?

Källa ryggont: 1177, ischiasspecialisterna.se, libero.se, ryggvärk.se och svar från barnmorskor.

De som läst avsnittet om ryggont under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

vitamin e missfall

Undvik missfall med vitaminer

En större studie (dock inte tillräckligt stor för att vara statistiskt säkerställd) visar på att multivitamin tillsammans med järn och folsyra var fördelaktigt för graviditeten och gav positiva signaler relaterat till tidigt missfall.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
leverpastej gravid

Leverpastej gravid

Det går bra att äta leverpastej när man är gravid, då denna produkt trots sitt namn innehåller väldigt små mängder lever. Äter du väldigt mycket leverpastej så kan du dock få i dig för mycket vitamin A.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.