gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Yrsel och svimningskänslor

Yrsel är ett vanligt symptom under graviditeten. Du kan märka att du lätt blir yr när du reser dig snabbt eller när du står upp under en längre tid. Du kan även känna dig yr på grund av tryck mot venerna.

Yrsel och svimningskänslor kan vara obehagliga när man är gravid. Rädslan för att man ska trilla och slå i magen är ofta en oroande tanke när man känner av yrsel.

Varför blir du yr under graviditeten?

I början av din graviditet så sjunker ditt blodtryck, vilket kan orsaka yrsel. Främst kan du bli yr vid snabba rörelser såsom när du reser dig upp. Du kan även känna av yrseln när du står upp under längre perioder. När du är gravid ökar kroppens blodmängd, men mycket blod samlas i livmodern och kanske även i händer och fötter. Detta bidrar till att du som gravid lättare blir yr.

En annan orsak till yrsel under graviditeten kan vara järnbrist. Om vi inte får tillräckligt med järn bildas inte tillräcklig mängd röda blodkroppar och det i sin tur leder till sämre syresättning av kroppen.

För de flesta gravida kvinnor är det lämpligt med ett järntillskott under graviditeten, då behovet är väldigt stort och svårt att tillgodose sig via kosten. Prata med din barnmorska om du känner dig yr, så kan hon testa ditt blodtryck samt om du lider av järnbrist.

Läs mer: Gravid och lågt blodtryck

Hur kan du lindra yrsel?

Om du upplever yrsel under graviditeten så ska du ta det lugnt. Gör såhär om du känner dig yr:

  • Sätt dig försiktigt ner och luta dig framåt så att du har huvudet mellan knäna. Genom att göra detta så ökar blodet till huvudet och du känner dig bättre.
  • Du kan även testa att lägga dig ner med fötterna högre än huvudet, vilket också kan få igång blodcirkulationen.
  • Har du tight plagg på kroppen så lossa dessa så att de inte klämmer åt.
  • Vädra och släpp in frisk luft så underlättas syretillförseln.
  • Drick även mycket vatten. Vätskebrist kan göra yrseln värre.

Mer om: Illamående under graviditeten

Yr av att ligga på rygg / Vena cava syndrom

Yrsel och svimningskänslor kan även komma när du ligger på rygg. Du kan då ha drabbats av vena cava syndrom. Detta orsakas av att livmodern trycker och klämmer åt de stora blodkärl som löper framför ryggraden. Dessa transporterar syrefattigt blod tillbaka till hjärtat.

Venen, som går från nedre delen av kroppen, är stor och mjuk och utsätts därför lätt för tryck under graviditeten. Tryck på venen orsakar ett sämre blodflöde in till hjärtat varpå det alltså blir ett underskott av syresatt blod som går ut från hjärtat och upp till hjärnan. Detta kan i sin tur ge hjärtklappning, andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor. Känner du av detta så ska du byta ställning. Bäst för blodcirkulationen är att ligga på sidan, gärna på vänster sida (läs mer).

Mer om: Graviditetssymptom

De som läst avsnittet om gravidhjärna läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.