Babyhjälp logo

Gravid vecka 10

- allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 10

När du är gravid i vecka 10 är barnet 3-4 centimeter långt från huvud till stjärt. Mängden fostervatten ökar nu, vilket gör att barnet kan röra sig och träna sina armar och ben. Hela mängden fostervatten förnyas inom 24 timmar. Mot slutet av graviditeten finns det uppåt en liter fostervatten.

Gravid vecka 10Livmodern är i vecka 10 stor som en apelsin och ligger dold i bäckenet. Graviditetshormonerna kan nu göra att du är väldigt känslig och lättirriterad för saker som normalt sett inte skulle ha retat dig. Normalt har du ditt inskrivningssamtal med mödravårdscentralen när du är gravid i vecka 8-12, så kanske är det snart dags! Vid inskrivningen tar man blodprover och urinen kontrolleras på socker och äggvita. Du får även information om levnadsvanor, kost, alkohol och motion. Tar du inte redan ett näringstillskott så kan det vara bra att börja nu. Hör vad din barnmorska rekommenderar.

(Bilden visar foster i vecka 10 (8 veckor efter befruktningen) Foto från wikipedia.)
Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 10 - fostrets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Ditt barns tillväxt är snabb som en raket när du är gravid i vecka 10. Det lilla barnet är nu av storleken som på ett sviskon, men inte alls lika skrumpet (även efter all tid som spenderas i vatten). Mellan huvud och stjärt mäter barnet ungefär 3-4 centimeter och vikten ligger på 4-5 gram. Faktum är att ditt barn nu verkligen tar en mänsklig form. Ben och brosk formas nu och små inbuktningar på barnets ben utvecklas till knän och vrister. När du är gravid i vecka 10 kan armarna (komplett med armbågar) redan böjas. Men även om ditt barns armar tar form och blir starkare, är varje arm bara som storleken på denna siffra: 1.

Nu bildas 20 tandanlag i barnets tandkött (dessa pärlvita tänder kommer normalt inte att bryta igenom tandköttet förrän barnet är nära sex månader gammal). Även andra system i barnets kropp är på gång i graviditetsvecka 10. Barnets mage producerar magsafter, njurarna producerar större mängder urin och om ditt barn är en pojke så producerar han redan testosteron (så manligt!).

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 10 - din kropp

I vecka 10 känner du sannolikt av att du är gravid! Sannolikt är du även förstoppad! För många blivande mammor orsakar de där irriterande graviditetshormonerna att den glatta muskulaturen i tjocktarmen latar till sig, vilket gör att du blir förstoppad. Fullkorn och grönsaker kan hjälpa, liksom ett ökat intag av vatten och regelbunden motion (läs mer om träning under graviditeten).

Det första som du kommer att märka när du är gravid i vecka 10 (och det första du kommer att titta efter) är en liten rundhet i nedre delen av buken. Denna kommer förmodligen att bli mer märkbar om du är liten till att börja med (mindre så om du var runda till att börja med). Det är din ständigt växande livmoder som du kollar in - som nu är ungefär lika stor som en apelsin. Kan du inte se den är det dock inget att oroa dig för, den kommer att synas inom några veckor. 

Den andra saken som du kanske märker när du är gravid i vecka 10 är alla de blå linjerna som plötsligt har dykt upp på huden, kors och tvärs över dina bröst och mage. Dessa synliga nerver kan vara särskilt framträdande om du är ljushyad, men även de med mörkare hy kan urskilja vad som verkar vara en levande och komplicerad vägkarta. Det du ser är ett utvidgat nätverk av vener som tar hand av transporten av den ökade blodtillförsel som behövs för att ge näring åt det växande barnet. När graviditeten fortskrider, kommer du också märka att venerna i händer och fötter verkar större och mer framträdande än tidigare. Under graviditeten så ökar i genomsnitt kvinnans blodvolym med 20 till 40 procent, vilket ställer höga krav på venerna. Så misströsta inte när dessa linjer dyker upp, utan bär dem med stolthet och med den tröstande vetskapen om att de kommer att försvinna för gott när din bebis föds och du inte längre ammar (om du kommer att göra det).

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

När du är gravid i vecka 10 finns det ungefär 100 milliliter fostervatten inne i den hinnsäck som barnet befinner sig i. När barnet föds kommer det här att finnas upp mot en liter fostervatten. Fostervattnets uppgift är att verka isolerande så att barnet kan hålla en konstant temperatur samt att det ska skydda mot stötar. Fostervattnet finns även för att barnets ska kunna röra sig och träna sina armar och ben. Allt fostervatten förnyas av fosterhinnorna inom loppet av 24 timmer.

Är du extra känslig just nu? Humörsvängningar gör sig mest känt under veckorna 6-10, med en paus under den andra trimestern. Dessvärre bör du dock vara medveten om att de ofta återvänder under den sista trimestern.

PROVA DETTA: bota förstoppningen

Förstoppning är väldigt vanligt under den första trimestern. Vad kan man göra åt det? Först och främst ska du undvika livsmedel som täpper till tarmverket (ljust bröd, spannmål, pasta och ris). För det andra bör du fixera på fiber! Fullkornsprodukter, färsk frukt, torkad frukt såsom katrinplommon, råa eller lätt kokta grönsaker samt nötter och frön. För det tredje så bör du skölja ner din fiberrika mat med mycket vätska, speciellt vatten och frukt- och grönsaksjuicer. Sist men inte minst viktigt, är att komma ihåg att rörelse kan få magen att röra på sig. Om inget av detta fungerar så får du svälja din stolthet och tala med din läkare. Kanske kan han eller hon hjälpa dig med några vita hylsor som kan lätta på trycket. Rådfråga dock din läkare först så att det inte har negativ påverkan på fostret.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Gravid i vecka 10 - symptom under graviditeten

Utmattning - Du känner dig förmodligen fortfarande väldigt trött, men oroa dig inte. Om ungefär en månad kommer du att känna dig mindre trött. Under tiden, så ska du inte försöka att vara en super mamma utan be om hjälp, vila lite och motionera när du kan. Vi förstår att det känns konstigt att gå ut på en promenad när du helst av allt vill krypa till sängs, men du kommer att blir piggare – och du kommer att sova bättre. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Illamående och kräkningar - Vad är det värsta du kan göra om du känner dig illamående? Hoppa över en måltid. Men om man äter något och det verkligen vänder sig i magen så prova akupunktur. Det kan även fungera att suga på ingefärakarameller eller att dricka real ginger ale. Läs mer om illamående under graviditeten.

Halsbränna och matsmältningsbesvär – Vet du något bra sätt att förhindra halsbränna? Ät inte när du ligger ner och lägg dig inte ner precis efter att ha ätit en stor måltid (även om sängen lockar dig!). Använda kuddar för att stötta upp huvudet (cirka 15 centimeter) när du sover. Detta borde hjälpa dig att hålla magsyran nere. Om inte detta hjälper så finns det tabletter mot halsbränna att köpa på apoteket, som även är okej att ta medan du är gravid. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Uppsvälld och gasig - När den ökade mängden hormoner i kroppen fortsätter att göra så att alla dina muskler i kroppen slappnar av så gäller detta även musklerna i mag- / tarmkanalen. Detta innebär mer matsmältningsbesvär och mer tarmluft. Det bästa är att hålla sig borta från de livsmedel som producerar mest luft i magen. Det kan vara bra att göra en lista över vad du äter för att se om det finns ett samband mellan vissa livsmedel - oavsett om det är stekt mat, broccoli eller bönor - och hur mycket du fiser. Sedan är det bara att undvika dessa fisutlösare (eller åtminstone varna din partner!). Läs mer om svullen mage under graviditeten.

Flytningar - Du har när du är gravid i vecka 10 mer blod som flyter till bäckenområdet (bra för ditt sexliv) tack vare graviditetshormonet östrogen och du har även fler slemhinnor. Resultatet av detta kan vara en tunn, mjölkvit urladdning som du kan få se rinna ut. Det är helt ofarligt, så gör inga panikåtgärder såsom att ständigt använda våtservetter eller överdriven tvättning. Detta kan istället ha motsatt effekt då det kan ändra den känsliga balansen i ditt underliv och leda till irritation. Läs mer om flytningar under graviditeten.

Tillfällig huvudvärk – Vems fel är denna nya graviditetshuvudvärk? Skyll på hormonerna (de är en bekväm syndabock!). Andra utlösare är trötthet, hunger och stress. Din läkare kommer förmodligen tycka det är okej med Paracetamol men inte med ibuprofen (rådfråga dock din läkare eller sköterska innan du tar smärtlindrande medicin). Det kan också vara värt att prova andra sätt att lindra din huvudsmärta: Ligg ner i ett mörkt rum, sätta en kall kompress över ansiktet eller halsen samt prova att ta regelbundna raster med en nypa frisk luft. Läs mer om huvudvärk under graviditeten.

Yrsel och matthet - Din kropp är i vecka 10 ännu inte helt van vid allt blod som pumpas genom kroppen, så det är inte konstigt att du känner dig yr ibland. Var noga med att sitta eller ligga ner så fort du känner dig yr så att du inte faller. För att minska yrselattackerna så kan du alltid ha med dig något nyttigt snacks för en snabb kunna hjälpa kroppen med en blodsockerhöjning. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Smärta i ligament – Ett av alla graviditetssymptom som dyker upp, är smärta i ligamenten runt magen. Vad är det som orsakar smärtan? De ligament som stödjer din mage sträcks ut när magen växer och blir tunnare samtidigt som magen blir tyngre. Detta ökar trycket på ligamenten vilket orsakar smärta (skarp eller matt). Det bästa du kan göra för att lindra smärtan är att sätta dig ner i någon bekväm ställning. 

Alla är vi olika, hur känner du?


Nu är du gravid i vecka 10:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

Vill du ha vår graviditetskalender i din mailbox?

/ / ( dd / mm / åååå )

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 10 läste även om att sola och bada under graviditeten och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

När är det dags?

Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
1. Värkarna börjar
2. Vattnet går
3. Slemproppen släpper

» Mer om när det är förlossningsdags

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Sex och Gravid

Kan man ha sex under graviditeten?
Många är rädda att graviditeten ska vara en lång period med sextorka. Detta behöver det inte vara utan det finns snarare saker som tyder på att sexlivet kan bli bättre än någonsin. Det som kan vara ett hinder är den växande magen, men detta kan också ses som en anledning att exprimentera.

» Mer om sex under graviditeten