Babyhjälp logo

Gravid vecka 12

- allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 12

När du är gravid i vecka 12 är barnet runt 60 millimeter långt från huvud till stjärt. Barnet som nu allt mer ser ut som ett människobarn väger knappt 15 gram. Efter vecka 12 är den största risken för missfall över.

I styckena här nedanför läser du mer om hur fostret och kroppen utvecklas när man är gravid i vecka 12.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 12 - fostrets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


I vecka 12-14 erbjuds man i vissa landsting att göra ett NUPP / KUB-test. Detta innebär att man via ultraljud gör kontroller för att utläsa eventuell förhöjd risk för kromosomskada, såsom down syndrom. Barnet är i vecka 12 cirka 60 millimeter och väger knappt 15 gram. Huvudet blir nu allt rundare i formen, skelettet blir hårdare och fingrar och tår har delat sig. Barnet kan nu le, rynka pannan och suga på tummen. På fingertopparna börjar redan nu det unika, fingeravtrycket, att bildas. Fingernaglarna blir nu också tydligare och överläppen får sin amorbåge.

Matsmältningssystemet klarar av att tillgodogöra sig socker och barnet kan nu svälja fostervatten. Navelsträngen transporterar i vecka 12 näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet och all näring går nu över från dig till barnet via moderkakan. Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar nu producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Nästan alla organ och funktioner finns på plats när du är gravid i vecka 12, men det behövs fortfarande mycket tid för den fortsatta utvecklingen fram till födelsen.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 12 - din kropp

Runt den 12e veckan av graviditeten så avtar illamåendet hos många blivande mammor. Du har nu antagligen börjat gå upp i vikt, runt 1-5 kilo. Om du mått väldigt dåligt och kräks mycket kan du dock ha gått ner i vikt. Under graviditeten är det många kvinnor som får ett tjockare och blankare hår. Den ökade blodmängden och hormonet oxytocin kan även göra att din hy ser bättre och slätare ut.

Om allt känns bra under graviditeten och den fortlöper normalt så är det fullt möjligt att fortsätta med sexlivet fram till förlossningen. Så länge ni har sex som känns bra och så länge det inte gör ont så kan man ha så mycket sex som ni känner er bekväma med. Hos många kvinnor så kan sexlusten öka mellan den fjärde och sjunde månaden. Detta beror på att betydligt mer blod cirkulerar i kroppen och könsorganen är mer känsliga för stimulans. Mot slutet av graviditeten kan sexlusten gå ner igen, då kvinnan ofta känner sig stor och otymplig och kan vara rädd för att barnet ska ta skada.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Risken för missfall är i vecka 12 och framåt betydligt mindre än tidigare i graviditeten. Många väntar därför tills nu att berätta för nära och kära att de väntar barn (hur berättar du att du är gravid). Andra har berättat redan dag ett och tänker kanske att om det sker ett missfall så vill de kunna prata med nära och kära om just detta. För den närmsta familjen kan det därför vara skönt att inte hålla på hemligheten för länge.

Mer om: Missfall

Graviditetssymptom i vecka 12Nu är du gravid i vecka 12:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 12 läste även om att sola och bada under graviditeten och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

När är det dags?

Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
1. Värkarna börjar
2. Vattnet går
3. Slemproppen släpper

» Mer om när det är förlossningsdags

Sex och Gravid

Kan man ha sex under graviditeten?
Många är rädda att graviditeten ska vara en lång period med sextorka. Detta behöver det inte vara utan det finns snarare saker som tyder på att sexlivet kan bli bättre än någonsin. Det som kan vara ett hinder är den växande magen, men detta kan också ses som en anledning att exprimentera.

» Mer om sex under graviditeten