Babyhjälp logo

Gravid vecka 14

- allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 14

I vecka 14 har de flesta fått en liten synlig gravidmage. Om du har barn sedan tidigare är det inte ovanligt att magen blir betydligt större än tidigare. Detta beror på att livmodern kan bli mer framåttippad efter den första graviditeten och magmusklerna mer uttänjda.

Du har nu kommit in i graviditetens andra tredjedel och du bör känna dig mindre trött än vad du känt dig under graviditetens inledning. Det är inte ovanligt att du får trög mage, så säkerställ att du dricker tillräckligt med vatten.

Barnet kan när du är gravid i vecka 14 röra sig i vattnet och även göra sväljrörelser även om de sker reflexmässigt och inte viljemässigt. Hår har nu börjat växa på barnets huvud. Hos pojkfoster utvecklas prostatakörteln och sädesblåsan. Redan nu är barnet runt 80 millimeter från huvud till stjärt och väger runt 25 gram.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 14 - fostrets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


När du är gravid i vecka 14 är barnet cirka 80-85 millimeter långt, vilket motsvarar storleken på din knytnäve. Barnet är inne i en intensiv tillväxtfas som pågår fram till och med vecka 22. Barnet blir nu allt starkare och rörelserna blir därför mindre ryckiga. Nu kan barnet hålla upp sitt huvud en liten stund, de kan vrida på handleder, händer, fingrar, ben och tår. Benen är längre än armarna och del barn får nu hår på huvudet.

Barnets tarmar producerar mekonium, vilket är det avfall som kommer att vara barnets första avföring efter födseln. Han kan också ståta med en dunig beläggning av hår som håller honom varm och skön (detta hår kallas lanugo). Men var lugn, du kommer inte att föda en liten apa. Bebisfett kommer att ackumuleras under de närmaste månaderna och ta över funktionen av att hålla barnet varm och go, vilket leder till att det mesta av detta hår försvinner.

I vecka 14 är ditt barn en riktig "mover". Rörelserna är inte lika ryckiga som tidigare, utan de är nu mer balettliknande och smidiga. Du dröjer dock flera veckor ytterligare, innan du kan känna barnets rörelser.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Fostervattnet nybildas hela tiden fram till fullgången tid. Barnet tränar i vecka 14 och framåt på sin teknik för in- och utandning utanför livmodern. Den använder dock inte sina lungor i den vattenfyllda världen, då barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.

När du är gravid i vecka 14 har barnets nervsystem börjat fungera. Inte bara hår på underkroppen och huvudet börjar bildas utan även ögonbryn börjar framträda på barnet. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Det går nu även att höra barnets hjärta med hjälp av ett ultraljudsinstrument.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 14 - din kropp

Du är i vecka 14 normalt inte lika trött och illamåendet har förhoppningsvis släppt helt. Din livmoder när en bit ovanför blygdbenet. Magen blir större för varje dag och det börjar antagligen nu synas att du är gravid. Du blir lättare andfådd och din puls slår lite fortare än den gjort tidigare. En mörk strimma (Linea nigra) kan nu ha börjat synas mitt på magen och den kommer förmodligen att blekna efter det att barnet fötts. Den försvinner helt efter något år. Orsaken till att linjen framträder på magen, tros vara den hormonella förändringen som äger rum i kroppen.

I den andra trimestern mår de flesta kvinnor bättre än tidigare. Med lite tur är dina bröst inte riktigt lika ömma som tidigare och din energi är på väg att göra comeback. Flera goda nyheter är att du bör vara mindre illamående och ha färre resor till toaletten för att kissa (tänk att få sova en hel natt utan att gå upp och kissa...).

Läs även: 12 tips för bättre sömn under graviditeten!

Det är inte ovanligt när du är gravid i vecka 14 att du upplever värk eller en molande känsla i den nedre delen av buken. Där kan det nu kännas som om muskler och ligament sträcks ut, vilket sker för att göra plats för den växande livmodern och bebisen. Livmodern är när du är gravid i vecka 14 ungefär lika stor som en grapefrukt. Detta är en smärta som brukar börja runt vecka 14 och som innebär att allt fungerar som det ska. Den kan kännas på bara ena sidan eller också på båda sidorna av buken. Den pågår ofta under större delen av andra trimestern. Smärtan är ofta mer märkbar när du plötsligt byter position eller när du försöker komma upp från sittande till liggande. Den kan även göra sig hörd när du hostar.

Om det inte redan gör det, så bör det inte dröja länge nu, innan din kropp visar för hela världen att du är gravid. Det som nu syns orsakas av att livmodern nu flyttas ut från bäckenregionen till nedre delen av buken. Nu kan du kanske till och med känna toppen av livmodern om du trycker nedåt precis ovanför ditt bäckenben i nedre delen av buken. Visst är det fräckt?

Läs mer om din viktuppgång under graviditeten.

Gravid i vecka 14 - Din hälsa

Hade du själv fått bestämma hade du säkert tyckt att graviditetsymptomen som du brottas med är fullt tillräckligt. Tyvärr är du dock även mer mottaglig för förkylningar, influensa och andra krassligheter när du väntar barn. Orsaken till detta är att naturen klokt nog dämpar immunförsvaret under graviditeten för att hindra kroppen ifrån att avvisa fostret (som är en utlänning i din kropp). Nyckeln till att hålla dig frisk under graviditeten är att satsa på en viss bakteriologisk krigsföring. I detta krig är en defensiv hållning bättre än en offensiv hållning. Se därför till att tvätta händerna ofta och bär gärna med dig handsprit om det inte finns något handfat i närheten. Dela heller inte drycker, livsmedel eller tandborste med andra och undvik att umgås med folk som bär på smittsamma sjukdomar (inom rimliga gränser såklart).

Innan du tar någon medicin så bör du stämma av med någon sakkunnig så att det är säkert att ta denna medicin med tanke på att du är gravid. Lyssna på din läkare och ta den medicin doktorn rekommenderar. För ditt barn finns det många plus med att snabbt bli frisk.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Gravid i vecka 14 - symptom under graviditeten

Minskat behov av att urinera ofta: Blåstrycket tenderar att minska i andra trimestern, vilket innebär att du äntligen kanske kan hoppa över några resor till badrummet varje dag. Njut av detta nu, då trycket på urinblåsan ökar igen under tredje trimestern, när barnet sjunker längre in i bäckenet. Läs mer om kissnödighet under graviditeten.

Fortsatt tillväxt av brösten men minskad ömhet
: Medan brösten fortfarande växer och förändras (dina vårtgårdar kan exempelvis bli mörkare och dina bröstvårtor kan vara på högsta beredskap), kanske de inte känns så ömmande som de gjorde under första trimestern. Läs mer om brösten under graviditeten.

Minskad trötthet
: Under vecka 14 känner du dig antagligen mer energisk. Detta beror på att din kropp nu har avslutat första trimestern viktiga uppgift att tillverka moderkakan. Så överväga redan nu om du inte ska börja förbereda så mycket du bara kan, medan ork finns och innan kroppen börjar bli tung. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Mindre eller inget illamående: För de flesta kvinnor, upphör ditt graviditetsillamående nu när du är i andra trimestern. Klappa dig själv på axeln (eller magen) för att du klarat dig genom det värsta av illamåendet. Läs mer om illamående under graviditeten.

Ökad aptit: Nu när illamående avtar så har du antagligen fått tillbaka din aptit. Försök att äta regelbundna och hälsosamma måltider samt att äta mellanmål under dagen för att hålla blodsockret stabilt. Detta är betydligt bättre än att hetsäta och sen få sockerfall, vilket kan påverka humöret...

Åderbråck: Dessa stora, svullna blodkärl, som ofta dyker upp på benen orsakas av den extra blodvolymen du producerar för att ge näring åt din bebis. Du kan inte helt förhindra åderbråck då anlagen är ärftliga. Du kan dock hjälpa till att minimera dem genom att gå regelbundet varje dag för att hålla blodet i cirkulation. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

Nästäppa: Åter kan du skylla på de jobbiga hormonerna då höga nivåer av östrogen och progesteron ökar blodflödet till slemhinnor i kroppen (inklusive näsan), vilket får dem att svälla och mjukna. Detta kan medföra nästäppa. Läs mer om nästäppa under graviditeten.

Dela gärna med dig av dina symptom:


Nu är du gravid i vecka 14:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 14 läste även om hur en baby shower går till samt mer om föräldraskapet och rollen som förälder.

Källa: 1177.se, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, whattoexpect.com.

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

När är det dags?

Det finns ett antal signaler du ska känna till för att veta när det är dags att bege dig till förlossningskliniken.
1. Värkarna börjar
2. Vattnet går
3. Slemproppen släpper

» Mer om när det är förlossningsdags

Förgiftad?

När du går på mödravårdcentralen så testar barnmorskan om du har protein i urinen genom att doppa en sticka i den morgonurinen som du blir ombed att ta med dig. Genom detta test kan barnmorskan kontrollera om du ligger i riskzonen för havandeskapsförgiftning.

» Mer om havandeskapsförgiftning