Babyhjälp logo

Gravid vecka 15

- allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 15

I vecka 15 kan du inte känna det, men bebisen sparkar och slår för fullt med sina ben och armar. Ditt hjärta har nu förstorats cirka 20% för att klara syretillförseln till dig och barnet. Barnet växer snabbt och väger knappt 100 gram. Från topp till tå är barnet i vecka 15 ungefär 14 centimeter långt.

I vecka 15 har ditt förstorade hjärta nu en 20% högre kapacitet än innan du blev gravid. Detta för att klara av att förse både din och barnets syretillförsel. Runt vecka 15 kan man idag utföra fostervattenprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar såsom Downs syndrom.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Barnet är i vecka 15 ungefär 10,5-11,5 centimeter långt mellan huvud och stjärt och väger runt 80 gram. Är du omföderska kan du ibland känna barnet röra sig redan nu, vilket ofta upplevs som ett litet fladder. Om du väntar ditt första barn så kommer det säkert att dröja till vecka 20, eller senare, innan du känner de första fosterrörelserna.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 15 - fostrets utveckling

Ett sätt att ta itu med den vulkan av graviditetshormoner som sprider sig i din kropp så kan du istället försöka fokusera på hur mycket som händer med ditt barn i vecka 15. Hon är ungefär lika stor som en apelsin, hennes öron har migrerat till sidorna av huvudet (från nacken) och hennes ögon har nu flyttat sig till framsidan av ansiktet (från sidorna av huvudet). Dessutom kan din lilla bebis nu vicka på sina fingrar och tår och gör andningsrörelser i förberedelse för livet utanför livmodern.

Funderar du på varför din kropp äntligen ser ut att vara gravid? Detta beror på att bebisen växer för varje vecka - han eller hon är nu så lång som 10,5-11,5 centimeter lång från huvud till stjärt. Behöver du en visuell bild av hur stort detta är (och ett mellanmål)? Håll en stor apelsin i handen, så har du storleken på din lilla älskling när du är gravid i vecka 15. (När du är klar med jämförelseövningen gravid vecka 15 så ska du skala apelsinen och äta upp den. Detta ger dig en utsökt portion av C-vitamin.)

Så vad håller ditt barn upptagen hela dagarna? För det mesta håller ditt foster på att repetera och öva för att vara redo inför sin stora debut. Bebisen tränar inför att andas, suga och svälja för att ha de kunskaper som krävs för att överleva när de väl lämnar din bekväma livmodern och flytta in i ditt bekväma hus. Trots att barnet tränar hårt så väger det så lite som cirka 80 gram, vilket innebär att du sannolikt inte kommer känna av gymnastiken som händer inuti bukens gym. För varje vecka som går, blir fostret mer och mer likt det barn som du föreställt dig i dina drömmar (fotografiet här ovan är taget av Lennart Nilsson).

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid i vecka 15 - din kropp under graviditeten

Graviditetshormoner kan du påverka kroppen ganska mycket. Dessa kan bland annat påverka tänderna och tandköttet, vilket orsakar inflammation och gör dem mer mottagliga för plack och bakterier. Ditt tidigare friska tandkött kan ha blivit superkänsligt och det är inte ovanligt att du råkar ut för en och annan blödning. Utöver det måste du kanske utstå en kronisk nästäppa eller återkommande näsblod under graviditeten. Frukta inte dessa symptom, det kommer att passera. Det kan dock vara bra att vara extra noga med munhygienen under graviditeten.

Kan du må bättre än såhär? När du är gravid i vecka 15 så har många av de tidiga besvären som du upplevt under graviditeten försvunnit. Du är heller inte alltför stor och du kan fortfarande ta dig runt och genomför de flesta åtagande på egen hand. Nu när du äntligen kan gapa stort utan att kräkas är det en bra tid att fokusera på din mun. Tro det eller ej, men även den går igenom en graviditet och kommer att introducera ett antal förändringar för dig.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Så säg "cheese" och ta en ordentlig titt i spegeln. Du kanske har märkt att du har rött, svullet tandkött under graviditeten och det kan även vara ömt, känsligt samt vara benäget att blöda när du borstar tänderna. Detta är graviditetshormonerna som jobbar igen! Denna gång utlöser hormonerna inflammation i tandköttet samt kan orsaka plack på tänderna. Har du otur kan du märka av att du får en liten bula på tandköttet. Dessa kassas för graviditetstumör. Du behöver dock inte oroa dig då dessa godartade tumörer är helt ofarliga och smärtfria. Om de dyker upp, så kommer de även att försvinna på egen hand efter det att du fött ditt barn.

Vad som däremot är lite skrämmande är vad som kan hända om du inte tar hand om dina tänder medan du väntar barn. Tandköttsinflammation kan utvecklas till en infektion i ben och vävnader som stödjer tänderna, vilket kallas för Periodontitis. Forskning har visat ett samband mellan Periodontitis, för tidig födsel och havandeskapsförgiftning. Så förebyggande arbete är nyckeln. God munhygien, vilket inkluderar regelbunden och förebyggande tandvård i form av borstning av tänderna minst två gånger om dagen och användning av tandtråd. Gör du det så kommer du kraftigt att minska risken för svullnad, blödning och ömhet i tandköttet.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Gravid i vecka 15 - Graviditetstips: Viktökning

Oavsett om du knappt gick upp ett halvt kilo under den första trimestern (tack vare allt toalettkramande) eller om du gick upp fler kilo än du vill erkänna, så är det nu tid för din viktökning. Från och med den andra trimestern, kommer ditt barn att växa till sig rejält och därmed bör även du göra det. Bäst för hälsan är en långsam och stadig viktökning på ungefär ett halvt kilo i veckan. Tänk dock på att detta är ett genomsnitt och det är inte alltid man kan påverka hur viktökningen fördelar sig mellan veckorna. Ibland går man upp ett par hundra gram och ibland ett par kilo. Det viktigaste är att genomsnittet över tid blir okej (räkna ut din viktökning under graviditeten).

Om du ska följa din viktutveckling är det viktigt att du gör det regelbundet och konsekvent. Det innebär att du bör väga dig exempelvis en gång varannan vecka, vid ungefär samma tid och under samma förhållande (avklädd, direkt när du gått upp, etc). Alternativt kan du lämna vägningen till dina besök på MVC och låta dem göra räkningen.

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 15 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 15 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

Gravid i vecka 15 - symptom under graviditeten

Halsbränna och/eller matsmältningsbesvär: Nu är du ofta hungrigare och kanske upptäcker du att intag av stora mängder mat vid ett tillfälle kan leda till halsbränna eller matsmältningsbesvär. För att lindra detta kan du äta flera små måltider under dagen, istället för tre stora måltider. Detta gör att du inte överbelastar ditt matsmältningssystem. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Gasighet: Hormonerna relaxin och progesteron verkar avkopplande för musklerna i kroppen, vilket inkluderar dem i mag- och tarmkanalen. Därför drabbas du lätt av gasbildning. Försök att undvika för stora mängder av livsmedel som kan ge upphov till gasbildning. Exempel på sådana livsmedel är; broccoli, kål, bönor och stekt mat. Läs mer om gasig mage under graviditeten.

Uppblåsthet: Samma hormoner som får din mag- och tarmkanal att slappna av och producera gas kan också göra så att du känner dig uppblåst och svullen i magen. Läs mer om svullen mage under graviditeten.

Huvudvärk: Huvudvärk under graviditet kan orsakas av nästan vad som helst som exempelvis hormoner, trötthet, stress, etc. Du kommer därför under graviditeten uppleva att du då och då har huvudvärk. För att minska din smärta så placera gärna en kall kompress på din panna alternativt på baksidan av nacken och sitt i ett mörkt, tyst rum. Läs mer om huvudvärk under graviditeten.

Matthet eller yrsel: När du är gravid i vecka 15 kan du vid enstaka tillfällen uppleva matthet och eller yrsel. Om du inte kan hitta en plats att ligga eller sitta på när du känner dig yr så testa att istället knäböja samt böja huvudet framåt som om du knyter dina skor. Detta kommer att sannolikt att minska risken/förhindra dig från att svimma eller att du tar ett opassande felsteg. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Åderbråck: Finns det några positiva nyheter om åderbråck? Bara att det är osannolikt att de kommer orsaka någon fysisk skada. Du kan även använda risken för åderbråck som ursäkt för att få sitta ner och koppla av med fötterna på bordet. Genom att ha benen i högläge ökar blodcirkulationen i området, vilket minskar trycket på venerna i benen. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

Diffus värk i nedre buken: När de muskler och ligament som stödjer din växande livmoder stretchas, kan du märka av smärta på de nedre sidorna av magen. Detta är helt normalt, men om smärtan blir svår så ska du ta upp det med din läkare eller sköterska.

Alla är vi olika, så berätta gärna vilka symptom du känner av i vecka 15.


Nu är du gravid i vecka 15:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

Vill du ha vår graviditetskalender i din mailbox?

/ / ( dd / mm / åååå )

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 15 läste även om hur en baby shower går till samt mer om föräldraskapet och rollen som förälder.

Källa: 1177.se, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, whattoexpect.com.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Tidigt född

En normal graviditet varar i 40 fullgångna graviditets- veckor. För att graviditeten ska räknas som fullgången ska förlossningen äga rum under perioden från 37e till 41a graviditetsveckan. Föds barnet före 37 fullgångna veckor är barnet för tidigt född. Medicinskt kallas detta ofta för prematur.

» Mer om prematur

Förgiftad?

När du går på mödravårdcentralen så testar barnmorskan om du har protein i urinen genom att doppa en sticka i den morgonurinen som du blir ombed att ta med dig. Genom detta test kan barnmorskan kontrollera om du ligger i riskzonen för havandeskapsförgiftning.

» Mer om havandeskapsförgiftning

Barntema