Babyhjälp logo

Gravid vecka 18

- allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 18

Tänk att du redan är gravid i vecka 18! Det är nu fullt möjligt att du känner ditt barn röra sig. Du har antagligen blivit piggare igen och det är inte ovanligt att sexlusten ökar.

När du är gravid i vecka 18 är barnet egentligen 16 veckor gammalt. Barnet är 12,5-14 centimeter långt och väger knappt 200 gram. Barnet har nu fullt upp med att sparka och göra kullerbyttor. Redan nu i vecka 18 ser fingrar och tår alltmer färdiga ut och de virvlar och ränder som ska bli barnets fingeravtryck börjar framträda.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 18 - fostrets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Barnets utveckling går fort nu och är det ditt första barn känner du säkert att det bubblar och pirrar i magen. I början kan det vara svårt att avgöra om du bara är hungrig, om du ätit något konstigt eller om det faktiskt är ditt barn du känner. Det är när du är gravid i vecka 18 full cirkus i magen när barnet vrider sig, rullar runt, sparkar och kravlar sin väg runt livmodern.

I vecka 18 kan barnet till och med gäspa! Kanske kan du till och med känna av dessa små gäspningar. Om du planerar att göra ett ultraljud så kanske du kan få se den lille göra en söt liten gäspning.

Ditt barns nervsystem utvecklas snabbt när du är 18 veckor gravid. Nerverna som nu är täckta med en substans som kallas myelin (vilket påskyndar meddelanden från nervcell till nervcell), bildar mer komplexa band till varandra. Nerverna i barnets hjärna har nu ytterligare specialiserat sig på funktionerna som tjänar känsel, smak, lukt, syn och hörsel.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Hos barnmorskan

Ultraljudsundersökningen som läkaren gör i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan undersökaren beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossning (här kan du också beräkna ditt förlossningsdatum). Läkaren tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Har du gjort NUPP-test runt vecka 13 så görs eventuellt inte detta ultraljud.

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 18 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 18 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

Gravid vecka 18 - din kropp

När du är gravid i vecka 18 så är barnet stort som en liten melon. Ska du göra ultraljudet så kan du få redan på om barnet är en pojke eller flicka, men det är inte säkert att det går att se. Hos många kvinnor ökar sexlusten under den här perioden. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäckenområdet att öka. Detta gör så att du oftare och snabbare än vanligt blir sexuellt upphetsad. Sex under graviditeten är normalt helt riskfritt (läs mer om sex när du är gravid).

När man är gravid i vecka 18 så känner man ofta av ryggsmärtor. Din växande livmoder skiftar sin tyngdpunkt, vilket innebär att din nedre del av ryggen dras framåt medan magen är sticker ut. Minska smärta genom att använda ett fotstöd för att lyfta fötterna något när du sitter. När du står, placera ena foten på en låg pall (om möjligt) för att få lite avlastning i ländryggen. Ett långt, varmt bad kan också göra underverk. Om din ryggvärk inte upphör, se till att prata med din läkare.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Gravid i vecka 18 - symptom under graviditeten

Rörelser i magen: Om du har märkt ett ovanlig mullrande i magen dessa dagar, kan du vara på väg att känna ditt barns rörelser i livmodern! Visst är det fantastiskt?! Oroa dig dock inte om du inte har känt något utöver det vanliga när du är gravid i vecka 18. Är det din första graviditet så kan det ta ytterligare några veckor för dig att sätta fingret på de första sparkarna.

Uppblåst och gasig: Detta är ett bestående problem. Försök att slappna av! Om du spänner dig så kan det leda till att du sväljer luft vilket gör problemet värre. Läs mer om svullen mage under graviditeten.

Kramper i benen: Som om det inte vore nog att din dyrbara sömn avbröts av resor till badrummet för att kissa så kan du nu i vecka 18 även få finna dig i att du plötsligt vaknar upp under natten av spasmer i vaderna. Experter är inte helt säkra på vad som orsakar dem, men du kan minimera dem genom att stretcha vadorna innan du går och lägger dig. Läs mer om kramp under graviditeten.

Åderbråck: Ingen vill vi uppleva åderbråck men tyvärr är det inte så lätt att undvika. Om åderbråck i benen börjar klia eller värka, så rekommenderas du att bära stödstrumpor. Detta för att underlätta blodets väg upp mot hjärtat. Sätt på dem innan du går upp ur sängen på morgonen för att hindra blodet från att samlas. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

Blödande tandkött: Inflammerat, irriterat och blödande tandkött är inte ovanligt när du är gravid i vecka 18. Detta orsakas av graviditetshormon som får slemhinnor, inklusive de i munnen, att svälla. Ta det försiktigt med tandborsten, men sluta inte att använda tandtråd och borsta tänderna regelbundet. Annars kan du riska att drabbas av tandlossning. Läs mer om blödande tandkött under graviditeten.

Hudbristningar: Bristningar är tyvärr också någon som kommer att vara en del av din kropp i framtiden. Smörj in dig med fuktgivande lotion för att minimera bristningarna. När du ändå är igång så varför inte be din partner om hjälp att smörja in dig. Ska du lida så kan du i alla fall försöka få ut något trevlig av det. Läs mer om hudbristningar under graviditeten.

Svullna fötter och anklar: Du har tyngdlagen att tacka för att vätska samlas extra mycket i anklar och fötter. Du kan minska vätskeansamling i fötterna genom att undvika stående- eller sittande läge under långa perioder. Försök även att hålla benen högt när du kan. Läs mer om svullna fötter och anklar under graviditeten.

Dela med dig av dina graviditetssymptom!


Nu är du gravid i vecka 18:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 18 läste även om vad som hände senare i graviditeten och om träning när du är gravid.

Källa: 1177.se, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, whattoexpect.com.

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Tidigt född

En normal graviditet varar i 40 fullgångna graviditets- veckor. För att graviditeten ska räknas som fullgången ska förlossningen äga rum under perioden från 37e till 41a graviditetsveckan. Föds barnet före 37 fullgångna veckor är barnet för tidigt född. Medicinskt kallas detta ofta för prematur.

» Mer om prematur

Förgiftad?

När du går på mödravårdcentralen så testar barnmorskan om du har protein i urinen genom att doppa en sticka i den morgonurinen som du blir ombed att ta med dig. Genom detta test kan barnmorskan kontrollera om du ligger i riskzonen för havandeskapsförgiftning.

» Mer om havandeskapsförgiftning