Babyhjälp logo

Gravid vecka 19

- allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 19

Utvecklingen av fostret går fort och barnet har redan nu börjat få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Din ämnesomsättning har blivit snabbare och du har en ökad blodmängd i kroppen, vilket kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar.

Barnet är när du är gravid i vecka 19 ungefär 13-15 centimeter långt mellan huvud och stjärt och väger runt 250 gram. I vecka 19 brukar man kunna se barnets kön vid en ultraljudsundersökning. Mamman kan eventuellt börja få en mörkare hudrand från blygdbenet upp mot naveln, denna kallas ”linea nigra” och bleknar ofta bort efter graviditeten.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 19 - fostrets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Vid ultraljudet som görs under denna period så fastställer man det beräknade förlossningsdatumet. Har du fått ett förväntat datum tidigare av din barnmorska så kan det datumet nu komma att ändras. Vid ultraljudsundersökningen tittar man på alla stora organ och strukturer för att få en uppfattning om barnet har utvecklats som det ska samt tittar så att moderkakan ligger rätt placerad.

När du är gravid i vecka 19 så kan ofta se barnets kön, men det är inte säkert. Berätta vid undersökningen om ni vill veta eller inte så att det inte blir något missförstånd. Områdena för lukt, smak, hörsel, syn och beröring fortsätter att utvecklas under vecka 19. Viss forskning tyder på att barnet kanske kan höra din röst i den här perioden. För att stimulera barnet så kan du gärna läsa högt, prata med barnet, eller sjunga en glad melodi om stämningen slår till. Det sägs att barn, även när de ligger i mammans mage, kan lära sig att känna igen föräldrarnas röster.

I vecka 19 är armar och ben är i rätt proportioner till varandra och till resten av barnets kropp. Barnets njurar producera urin redan nu och på barnets hårbotten börjar nu hår att gro. En vaxartad skyddande beläggning bildas nu och lägger sig på barnets hud.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 19 - din kropp

Känner du att du redan nu när du är gravid i vecka 19 blivit stor? Du kommer att börja växa ännu snabbare under de kommande veckorna. Som ett resultat av detta, kan du märka en diffus värk i nedre delen av buken alternativt en tillfällig kort, stickande smärta på ena eller båda sidorna av buken. Detta kommer främst när du ändrar position eller i slutet av en aktiv dag. Orsaken är att ligamenten som stödjer din livmoder nu stretchas för att tillgodose din ökande vikt. Detta är inget att vara orolig för, men kontakta din läkare om smärtan fortsätter även när du vilar eller om den blir mer intensiv.

När du är gravid i vecka 19 kan även huden i främst ansiktet påverkas (ofta på överläppen, kinderna och pannan). Det syns som mörka fläckar om du är ljus i hyn och som ljusa fläckar om du är mörk i hyn. Dessa fläckar kallas för Kloasma och blir ännu värre om du utsätter dig för mycket solljus. Ofta bleknar dessa fläckar bort när hormonhalterna i kroppen sjunker, men det är inte säkert att de försvinner. Vi rekommenderar dig därför att använda solkräm och att undvika att sitta för länge i solen när du är gravid.

Nästa gång du är hos läkaren eller barnmorskan så kan det även vara dags att prata om järntillskott. Många kvinnor får runt vecka 19 problem med sina järnvärden. Detta testas dock regelbundet vid besöken på MVC.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Normalt när du är gravid

Vad är egentligen normalt när du är gravid? När man är gravid, inte bara i vecka 19, så väcks många frågor om vad som egentligen är normalt att känna och uppleva. Är det egentligen normalt att ha mensvärk när man är gravid? Är det normalt att gravidsymptomen plötsligt försvinner? Är det normalt att man tappar aptiten? Eller är det normalt att man inte ser gravid ut?

I vår artikelserie om ”Vad är normalt under graviditeten?” svarar vi på dessa och många fler frågor.

Gravid i vecka 19 - symptom under graviditeten

Många symptom varar en större del av graviditeten. Andra kommer och går. När du är gravid i vecka 19 så känner du säkert av en ökad aptit. Det är inte ovanligt att man känner sig uppblåst och lider av förstoppning. Tar du järntillskott så kan detta tyvärr göra förstoppningen ännu värre.

Din växande livmoder sätter under graviditeten press på dina blodkärl, vilket minskar blodflödet till hjärnan. Detta kan göra att du känner dig trött och att du ibland kan uppleva yrsel. Trots att det är ett ganska vanligt fenomen att man blir yr under graviditeten så ska man inte ignorera det. Känner du av yrsel så sätt dig ner och ta det lugnt. Du vill inte riskera att ramla och riskera din eller ditt barns hälsa eller tillstånd. Rådfråga din barnmorska om du lider av det i vardagen.

När du är gravid i vecka 19 så kan du även lida av nästäppa. Detta beror på svullnad i näsgångarna och det är heller inte ovanligt att man drabbas av näsblod. Smärta till följd av att ligamenten som stödjer din livmoder, sträcks ut, är heller inte ovanligt. Ofta känner du detta som smärta i nedre delen av buken. Det kan även kännas ut mot äggledarna. Försök att sitta bekvämt och undvik att plötsligt ändra position, eftersom detta kan utlösa smärtan. Under den här perioden växer livmodern en del, vilket sätter press på nedre delen av ryggen. Undvik tunga lyft så att du inte överbelastar ryggen mer än nödvändigt. Måste du lyfta, så se till att lyfta på rätt sätt.

Dela med dig av dina graviditetssymptom!


Nu är du gravid i vecka 19:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 19 läste även om vad som hände senare i graviditeten och om träning när du är gravid.

Källa: 1177.se, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Tidigt född

En normal graviditet varar i 40 fullgångna graviditets- veckor. För att graviditeten ska räknas som fullgången ska förlossningen äga rum under perioden från 37e till 41a graviditetsveckan. Föds barnet före 37 fullgångna veckor är barnet för tidigt född. Medicinskt kallas detta ofta för prematur.

» Mer om prematur

Barntema
Förgiftad?

När du går på mödravårdcentralen så testar barnmorskan om du har protein i urinen genom att doppa en sticka i den morgonurinen som du blir ombed att ta med dig. Genom detta test kan barnmorskan kontrollera om du ligger i riskzonen för havandeskapsförgiftning.

» Mer om havandeskapsförgiftning

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se