Babyhjälp logo

Gravid vecka 25

- allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 25

När du är gravid i vecka 25 så känner du dig säkert både trött och mör i kroppen. Många kvinnor upplever nu att de får mer och mer ont i ryggen. Barnets lungor utvecklas allt mer och näsborrarna börjar nu öppnas.

Barnet väger i vecka 25 runt 660 gram och är 22 centimeter från huvud till stjärt och cirka 34,6 centimeter från huvud till häl. Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Längd- och viktmåtten som anges nu blir mer och mer osäkra. Barnet växer nu i sin egen takt och under den andra hälften av graviditeten spelar genetiken en allt större roll för tillväxttakten.

I vecka 25 har du säkert inte börjat känna att du är nära förlossningen. Tiden går dock fort så glöm inte att planera framåt. Har du förresten börjat fundera på barnnamn? Innan ni bestämmer er så tänk igenom allt; vad är sannolika smeknamn, vilka initialer får barnet, vad betyder barnets namn på andra språk?

Läs mer: Att välja namn till sitt barn.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 25 - fostrets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Bebisen växer med stormsteg men vad är det egentligen som händer när du är gravid i vecka 25?

Ditt barns hud blir runt vecka 25 något mer rosablossande. Detta beror inte på att barnet fryser, vilket det inte gör tack vare att fostervattnet fungerar som en perfekt klimatanläggning som alltid säkerställer att barnet har en behaglig temperatur. Orsaken till den rosa huden är istället att kroppen nu bildar de mindre blodkärlen, som kallas kapillärer. Dessa blodkärl ligger direkt under huden och när de fylls med blod får huden en mer rosaaktig färg.

Under vecka 25 så utvecklas även blodkärlen i barnets lungor, vilket tar dem ett steg närmre att vara fullt utvecklade samt ett steg närmre att ta det första andetaget av frisk luft. Trots denna utveckling så har dock lungorna en bra bit kvar innan de klarar av att förse kroppen med syre samt att transportera ut koldioxiden som ska lämna kroppen med utandningsluften.

Inte bara lungorna arbetar för att hantera barnets andning när barnet väl är fött. När du är gravid i vecka 25 utvecklas även ditt barns näsborrar, som har varit igenpluggade fram till nu. När näsborrarna väl är öppna så kan barnet börja träna på att andas. Även om det inte finns syre tillgängligt att träna på, så får barnet träna på att ”andas” fostervatten.

Navelsträngen är nu tjock och elastisk och den innehåller två artärer samt en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, s.k. Wharton’s jelly. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion. I slutet av graviditeten så är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 centimeter lång.

Läs mer: Navelsträngen.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 25 - din kropp

Gravid vecka 25Du börjar nu kanske känna av livmoderns tyngd. Den växande livmodern har nu nått storleken av en fotboll. Det är inte ovanligt att du får ont i ryggen och kanske behöver du kissa ofta? Detta kan bero på att ditt barn ligger så att det trycker på urinblåsan!

När du är gravid i vecka 25 så blir du säkert lättare andfådd än tidigare. Tänk på att både motion och träning är bra för dig när du är gravid. Det sägs att en förlossning är som att springa ett maraton, så du vill inte vara otränad när det är dags. Gå ut och rör på dig, promenera eller test någon form av gravidyoga.

Läs mer: Träning under graviditeten.

Under graviditeten är det mycket fokus på dig som blivande mamma, vilket inte är konstigt. Det är du som mår skit och det är på dig man ser att ett barn är på väg! Det är dock viktigt att inte glömma sin partner under den här perioden. Låt din partner lägga örat på din mage och lyssna på barnet hjärtljud, som slår många gånger snabbare än ditt. Berätta även att du älskar din partner (kanske har du inte varit helt enkel att leva med den sista tiden). Berätta varför du tror att just din partner kommer att bli en fantastisk förälder.

Försök att tänka positivt när du är gravid. Visste du att blivande mammor som trycker ner sina positiva tankar likt: ”jag förtjänar inte att vara lycklig”, löper högre risk att drabbas av förlossningsdepression än andra.

Läs mer: Förlossningsdepression.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Hemorrojder när du är gravid

När man är gravid (inte bara i vecka 25) så upplever en stor andel kvinnor svullna och kliande vener i ändtarmen, vilket kallas hemorrojder. Detta är en form av åderbråck, som inte är farligt, men som kan göra ont och orsaka blödningar. Tyvärr kan förstoppningen som drabbar många gravida göra det än värre. Orsaken är att den större livmodern trycker nedåt samt ett ökat blodflöde i området.

Det bästa du kan göra för att lindra hemorrojderna är att satsa på förebyggande åtgärder som att öka ditt vätske- och fiberintag. Gör även dina bäckenövningar som du ska och försök att inte ”anstränga” dig när du uträttar dina behov. Hemorrojderna försvinner efter förlossningen, men vi vet… vad hjälper det nu!

Mer om: Hemorrojder under graviditeten

Gravid i vecka 25 - symptom under graviditeten

När man frågat kvinnor som är gravida i vecka 25, vilka graviditetssymptom de känner av så svarar hela 60% att de lider av ryggont, 54% av trötthet och 37% av sura uppstötningar (enligt Pregnancy Symptoms Week by Week). Länge ner på sidan kan du vilka symptom våra besökare upplever i vecka 25.

Halsbränna - Känns det som om magsyra bränner upp din matstrupe och sätter eld på bröstet? Tyvärr är detta väldigt vanligt under graviditeten. Prata med din läkare om vilka receptfria läkemedel du får lov att använda för att lindra halsbrännan. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Snarkningar – Under graviditeten ökar blodflödet till slemhinnorna i näsan vilket kan orsaka överbelastning. Beklagligt nog innebär detta att du sannolikt snarkar, även om du aldrig gjort det tidigare. Blir det så illa att det stör din egen sömn så bör du ta upp det med din läkare. Läs mer om snarkningar under graviditeten.

Foglossning – Om du upplever smärta i bäckenområdet så kan detta vara foglossning som orsakats av slappa och utstretchade ligament som normalt håller din bäcken på plats. Träna regelbundet dina muskler i bäckenbotten och om smärtan blir väldigt svår så kan du behöva träffa en sjukgymnast. Läs mer om foglossning under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


Nu är du gravid i vecka 25:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 25 läste även om hur du skriver ett förlossningsbrev.

Källa vecka 25: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com. Bildkälla: Swanger vrou2 by Swangerschaft.

Barntema
Tidigt född

En normal graviditet varar i 40 fullgångna graviditets- veckor. För att graviditeten ska räknas som fullgången ska förlossningen äga rum under perioden från 37e till 41a graviditetsveckan. Föds barnet före 37 fullgångna veckor är barnet för tidigt född. Medicinskt kallas detta ofta för prematur.

» Mer om prematur

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Förgiftad?

När du går på mödravårdcentralen så testar barnmorskan om du har protein i urinen genom att doppa en sticka i den morgonurinen som du blir ombed att ta med dig. Genom detta test kan barnmorskan kontrollera om du ligger i riskzonen för havandeskapsförgiftning.

» Mer om havandeskapsförgiftning