Babyhjälp logo

Gravid vecka 26

- allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 26

Gravidmagen du fått i vecka 26 gör sannolikt att dina vanliga kläder inte längre passar. Utöver magen så lagrar kroppen nu mer fett kring bröst och höfter. Barnets ögon är nu färdigbildade och barnet fortsätter att träna på sin in- och utandning.

När du är gravid i vecka 26 väger barnet 760 gram och är cirka 23 centimeter från huvud till stjärt. Från huvud till häl är barnet nu hela 35,6 centimeter. 6 cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen. Hur mycket har du gått upp i vikt?

Läs mer: Varför går du upp i vikt under graviditeten?

I vecka 26 kan barnet sedan en tid tillbaka höra ljud och reagerar på höga ljud med högre puls. Inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibel. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 26 - fostrets utveckling

Barnet blir med veckorna allt större, men det finns fortfarande gott om utrymme för att utföra gymnastiska övningar inne i magen. Barnet hörsel blir allt bättre till följd av utvecklandet av nerverna i barnets öron. Detta gör barnet känsligare för ljud. Barnet kan när du är gravid i vecka 26 höra både din och din partners röst.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Barnets ögon har fram till nu varit stängda för att runt vecka 26 börja öppnas. Under den stängda perioden har näthinnan, den del av ögat som gör att bilder kan komma i fokus, utvecklats. Detta betyder att barnet nu kan se vad som händer, även om sikten är begränsad. Ett tips om du vill känna sparkar kan nu vara att sätta en ficklampa mot magen. Bli inte förvånad om barnet signalerar ”Få bort den där lampan”, genom att sparka.

Barnets ögonfärg är fortfarande inte färdigutvecklad och det saknas mycket pigment. Pigmentet fylls på under de kommande en till två månaderna. Barnets slutgiltiga ögonfärg går dock inte att gissa förrän barnet är runt sex månader gammalt.

Läs mer: Barns ögonfärg.

När du är gravid i vecka 26 är utvecklingen av barnets hjärnvågsaktivitet igång. Fokus nu ligger på att utveckla den visuella och akustiska delen av hjärnan. Barnets börjar även få bättre kontroll över sina händer och kan nu placerar händer och fingrar i munnen.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Smärtlindring under förlossningen

När du är gravid i vecka 26 är det god tid att börja fundera på vilken smärtlindring du vill ha under förlossningen (om du vill ha någon). Du har säkert hört termer som; Epidural, Profylax och Sterila kvaddlar - men vad är detta?

Läs mer: Smärtlindring under förlossningen

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 26 - din kropp

gravid vecka 26 I 26:e graviditetsveckan har du nästan gått igenom två tredjedelar av din graviditet. Magen börjar nu bli stor, men än har den mycket kvar att växa. Du har sannolikt ont i ländryggen till följd av både din växande livmoder och försvagade ligament. När livmodern växer sträcks dina magmuskler och blir svagare, samtidigt som det kan uppstå ett tryck på dina nerver. Utöver allt detta kommer din viktökning i sig att göra att musklerna får arbeta hårdare än tidigare. Undvik tunga lyft för att inte utsätta ryggen för mer än nödvändigt.

För att lindra ryggsmärtan som du kan ha när du är gravid i vecka 26 så kan ett varmt bad göra att det känns bättre. Försök att bibehålla en bra hållning under dagen och undvika aktiviteter som kräver för mycket böjningar och vridningar av kroppen. Ta mycket pauser och variera din ställning när du sitter och står.

Fördjupning om: Graviditetssymptom i vecka 26

När barnet och magen växer kan det innebära att din navel pressas utåt. Naveln kan mycket väl synas genom tighta kläder. Naveln går tillbaka inåt efter förlossningen så just nu får du se det positiva med en utstående navel – det är enkelt att pilla bort navelludd. Graviditetsstrimmor på mage och bröst kan också dyka upp runt vecka 26, om du alls kommer att få några.

Många oroar sig för att sex nu kan skada det ofödda barnet. Att ha sex under graviditeten är dock inget som skadar barnet, utan det är helt okej att ha sex när man är gravid.

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 26 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 26 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i.

Läs mer: Sex under graviditeten.


Nu är du gravid i vecka 26:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 26 läste även om kejsarsnitt.

Källa vecka 26: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Tidigt född

En normal graviditet varar i 40 fullgångna graviditets- veckor. För att graviditeten ska räknas som fullgången ska förlossningen äga rum under perioden från 37e till 41a graviditetsveckan. Föds barnet före 37 fullgångna veckor är barnet för tidigt född. Medicinskt kallas detta ofta för prematur.

» Mer om prematur

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Förgiftad?

När du går på mödravårdcentralen så testar barnmorskan om du har protein i urinen genom att doppa en sticka i den morgonurinen som du blir ombed att ta med dig. Genom detta test kan barnmorskan kontrollera om du ligger i riskzonen för havandeskapsförgiftning.

» Mer om havandeskapsförgiftning