Babyhjälp logo

Symptom i vecka 26

- graviditetssymptom när du är gravid i vecka 26

När du pratar med vänner och bekanta i din omgivning är det sällan graviditetssymptom kommer på tal. Kanske funderar du ibland på varför folk inte pratar mer om dessa symptom och om graviditetens baksida, som det faktiskt är!

När du är gravid i vecka 26 börjar du lära känna din gravidkropp och känner igen många av de återkommande graviditetssymptomen. För vissa känns det inte så farligt, medan det för andra får en att tänka: Hade jag vetat vilket lidande det är att vara gravid, så att jag tänkt efter minst en gång till!

Gravid i vecka 26 - symptom under graviditeten

Ryggont är det symptom som dominerar för de flesta gravida kvinnor i vecka 26 (enligt Pregnancy Symptoms Week by Week). Tröttheten slår även på igen och även humörsvängningar börjar märkas. Andra symptom är:

Svullen mage – Livmodern växer för fullt och pressar allt mer på magen och tarmarna, vilket resulterar i att du känner dig uppsvälld och du får ofta mer gaser än normalt. Kanske blir det en fis för mycket då och då enligt din partner, men det får han på köpet. Du kan minska bekymren genom att äta flera mindre måltider per dag istället för ett fåtal stora. På detta sätt så överbelastar du inte matsmältningssystemet. Läs mer om svullen mage under graviditeten.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Flytningar – Unden denna period är det vanligt att du får rikliga flytningar från slidan. Den bästa lösningen är att duscha eller bada regelbundet och att bära trosskydd för att hålla rent och torrt. Undvik specialtvättar eller annat som sägs kunna torka ut och minska flytningarna. Att ändra pH-värdet i slidan kan ofta irritera, så bäst är att låta det vara. Läs mer om flytningar under graviditeten.

Synrubbningar – Du kan ibland uppleva att du ser suddigt och att dina ögon känns irriterade. Detta beror förmodligen på att gravidhormonerna bidrar till minskad tårproduktion, vilket leder till torra ögon. För att lindra symptomen kan du använda dig av ögondroppar. Var dock observant om det blir allvarligare och du upplever större synrubbningar då det kan vara ett teckan på graviditetsdiabetes eller högt blodtryck. Rådfråga din läkare om du är osäker.

Migrän – Har du tidigare haft problem med migrän så kan det ofta bli värre under graviditeten. Har du tur kan du också tillhöra de lyckliga som upplever färre migränanfall. Tänk på att du inte bör ta starka migränmediciner när du är gravid, utan håll dig till det som din läkare rekommenderar. Tyvärr kommer du nog uppleva att det inte finns något vettigt som hjälper, men det kan vara värt att prova alternativa behandlingar såsom akupunktur, yoga eller massage. Läs mer om huvudvärk under graviditeten.

Känner du igen dig i detta eller hur känner du?

Läs mer: foglossning.


De som läst avsnittet om graviditetssymptom i vecka 26 läste även om att vara gravid i vecka 26.

Läs även:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

Källa vecka 26: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Förgiftad?

När du går på mödravårdcentralen så testar barnmorskan om du har protein i urinen genom att doppa en sticka i den morgonurinen som du blir ombed att ta med dig. Genom detta test kan barnmorskan kontrollera om du ligger i riskzonen för havandeskapsförgiftning.

» Mer om havandeskapsförgiftning