Babyhjälp logo

Gravid vecka 27

- allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 27

Du har nu ungefär ett kilo bebis i magen. I vecka 27 är andra tredjedelen av graviditeten snart förbi.

Barnet lagrar allt mer fett, men huden är fortfarande för stor i förhållande till barnets kropp. Din mage blir allt större, men storleken skiljer sig åt från gravid till gravid. Storlek beror på faktorer som barnets tillväxt, din kroppsbyggnad och kroppsform, längd, vikt, eventuella tidigare graviditeter samt på hur mycket vätska din kropp lagrar för stunden.

Runt graviditetsvecka 27 så brukar den blivande mamman må ganska bra. Det kan därför vara bra att ta till vara på tillfället och göra saker som ni tycker är roliga. Fundera även på vad ni behöver handla till barnet. Detta kan vara sista veckan på länge som du faktiskt orkar gå i butiker.

Läs mer: Vad ska du ha hemma efter förlossningen?

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 27 - fostrets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Din bebis är när du är gravid i vecka 27 drygt 36 centimeter lång mellan huvud och häl och väger 875 gram. I slutet av veckan når barnet dock den magiska vikten 1 kilo! Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm. De flesta barn i den här åldern gillar att gosa i ett något böjt läge inuti livmodern. Det är härifrån termen fosterställning kommer.

Läs mer: Fostrets längd och vikt vid olika veckor

I vecka 27 öppnar barnet sina ögon och ögonfransarna är fullt utväxta. Huden skyddas nu av ett lager fett som kallas fosterfett eller vernix. Detta fett ger även näring till huden. Fettet täcker även öronen vilket gör att ljuden som barnet hör blir dämpade. Barnet hög dock era röster och kan även känna igen dem, så det är hög tid att prata med er framtida son eller dotter.

När du är gravid i vecka 27 så är det även möjligt att höra barnets hjärtslag. I alla fall för din partner. Be din partner trycka sitt öra mot magen, så kan det mycket väl vara så att ett snabbt hjärtljud hörs. Tänk på att det är fullt normalt för det lilla barnet att dess hjärta slår väldigt mycket snabbare än hos en vuxen.

I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Barnets smaklökar utvecklas också runt den här tiden. Om du äter olika typer av kryddor så kommer ditt barn att kunna smaka skillnaden i fostervattnet. Ni har dock inte samma mattider, då det är en fördröjning innan maten når barnet på cirka två timmar. Äter du kryddig mat så kan barnet svara med hicka, som för dig kan uppfattas som spasmer. Men var lugn, hicka är inget som stör barnet, och det blir inte stressad av det.

Har du börjat handla saker till barnet än? Tänk på att börja i tid, då det snart kan bli ganska besvärligt och tröttsamt att gå och handla.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 27 - din kropp

Den andra trimestern går nu mot sitt slut och du blir allt större. När du är gravid i vecka 27 känner du dig förhoppningsvis relativt pigg och rörlig. Detta förändras dock snabbt nu, så passa på att göra saker du tycker om: shopping, fika, bio, mm.

Runt vecka 27 brukar det vara vanligt att kvinnor upplever milt svullna fötter, fotleder och händer. Det kan mycket väl vara svårt att få in foten i dina favoritskor, men tänk på att en promenad ofta gör det bättre. Dessa svullnader är normalt tillfälliga, men om de blir överdrivna eller besvärande så bör du prata med din barnmorska eller en läkare. Det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning, men det ska i så fall vara i kombination med en rad andra symptom.

Om svullnaden känns bättre så prova att sitta eller sova med fötterna upphöjda. Något du inte ska göra är att sluta dricka – ett begränsat vätskeintag minskar inte svullnaden – däremot kan kanske ett balanserat vätskeintag hjälpa dig att må bättre.

Läs mer: Dags att ansöka om föräldrapenning!

När du är gravid i vecka 27 så kan det vara svårt att sova till följd av barnets aktivitet. Det är inte trångt än, men barnet kan sannolikt ge dig ett par kraftfulla sparkar och slag när det försöker ta sig runt där inne. Även om det kan vara obekvämt med dessa sparkar och slag, och till och med göra ont, så kan det vara tryggt att känna sitt barns rörelser.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Graviditetssymptom i vecka 27

Vanliga symptom i vecka 27 är ryggont, trötthet och halsbränna. Att känna sig gasig i magen är heller inte ovanligt. För att rädda din partner från alldeles för mycket gas, kan det vara snällt att byta livsmedel som gör dig extra gasig, såsom broccoli och sparris, till sådana som är snällare mot magen, såsom spenat och morötter.

Symptom du kan känna av i vecka 27 är:

Trötthet och yrsel – Detta är ett vanligt graviditetssymptom, men nämn det för din läkare. Extra viktigt att nämna det är om du känner dig så yr att det finns risk för att du ska svimma. Om du känner av kraftig yrsel så kan det hjälpa att lägga dig ner med fötterna i högläge. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Blödande tandkött – Du kan tacka graviditetshormonerna för att ditt tandkött svullnar, blir inflammerat och kanske även blöder. Även detta är vanligt när du är gravid och det kommer sannolikt att försvinna en tid efter förlossningen. Då tänderna är mer utsatta än vanligt är det dock viktigt att du är extra noggrann med din tandhygien under graviditeten. Läs mer om blödande tandkött under graviditeten.

Kliande mage – Huden på din mage sträcks ut när den växer och den kan då lätt bli torr och börja klia. Smörj in magen regelbundet med någon bra fuktighetskräm, så känns det bättre. Läs mer om hudbristningar under graviditeten.

Nästäppa – Även näsan orsakar problem för dig när du är gravid. Svullna näsgångar gör att du får en täppt näsa. Kolla med din läkare vilken nässprej det går bra att använda. Vissa sorter bör du undvika under graviditeten, men oftast går det bra att använda sprej som innehåller saltlösning. Läs mer om nästäppa under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


Nu är du gravid i vecka 27:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 27 läste även om foglossning.

Källa vecka 27: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Mardrömmar

Drömmer du mycket under graviditeten? Det är vanligt att man drömmer mycket när man är gravid och ofta handlar drömmarna om olika saker beroende på var i graviditeten man är.

» Mer om mardrömmar

Låna pengar

När man väljer att skaffa barn så kommer också en hel del kostnader som är svåra att förutspå. Du som förälder kan då vara tvungen att låna pengar. Var dock varsam så att du inte drar på dig en massa onödiga kostnader.

» Mer om att låna pengar

Barntema