Babyhjälp logo

Gravid vecka 28

- allt om mage, kropp, barnets kost, utveckling i vecka 28

Gravid i vecka 28! Det närmar sig! Ditt barn ligger nu ofta i rätt position inför förlossningen, med huvudet neråt, mot kroppens närmsta utgång. Barnet är dock inte fixerat så det kan mycket väl vända och vrida sig. Ditt barn är nu upptagen med att blinka, hosta, suga, hicka och kanske viktigast av allt - att träna på sin andning.

När du är gravid i vecka 28 är barnet 37,6 centimeter långt från huvud till häl. Det väger drygt ett kilo. Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm. Livmodern är nu så pass stor att du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Läs mer: Fostrets längd och vikt?

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 28 - barnets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Drömmer du om ditt barn som nu är 28 veckor gammalt? Kanske är det så att ditt barn drömmer om dig! Barn kan nämligen drömma nu! Hjärnvågsaktiviteten har i försök mäts hos foster vilket har visat att barnet redan nu har olika sömncykler.

Mer om: Drömmar under graviditeten

Redan nu i vecka 28 har ditt barn börjat få rutiner. Barnet har en sömn- och vakencykel som är relativt regelbunden, vilken lägger en stabil grund för barnets framtida utveckling. Sjunger du och pratar med ditt barn så ska du fortsätta med det. Barnet har vid det här laget vant sig vid din röst.

När du är gravid i vecka 28 bildas mjölktänderna inne i barnets gom. Barnet blinkar för fullt och dess ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Barnet har tunt och fjunigt hår som täcker dess kropp. Om det är en flicka ni väntar så är blygdläpparna fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de alltmer samman. Hos pojkarna sjunker testiklarna ned i pungen.

Lungorna är så pass utvecklade att barnet i vecka 28 klarar av att andas luft. Skulle ditt barn födas redan nu (s.k. prematur) så skulle barnet ändå behöva hjälp med andningen. Men det är en stor chans att barnet skulle klara sig. Från och med nu kommer barnet att lägga stort fokus på att gå upp i vikt.

Har ni valt namn till barnet än?

Läs mer: Slumpa fram ett namn.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 28 - din kropp

En kraftig tillväxtperiod börjar nu i vecka 28 och varar sedan till runt vecka 32. Livmodern växer fort och det är möjligt att du känner den som ett obehagligt tryck upp mot revbenen. Hur man mår nu varierar mycket från utmärkt till utmattande.

Läs mer: Vad består din viktuppgång av?

Det är inte ovanligt att man under 28e graviditetsveckan sover dåligt. Barnet sparkar och är oroligt på natten, dina fötter är svullna och du har en ryggvärk som bara inte vill sluta. När barnet väl fixerar sig inför förlossningen, så kan hans eller hennes huvud, vila på ischiasnerven i den nedre delen av ryggraden. Om detta händer så kan du känna en skarp smärta samt stickningar eller domningar som börjar i skinkorna och strålar ner på baksidan av benen, s.k. ischias. Denna smärta som kommer från ischias kan vara mycket intensiv, men kan också försvinna om ditt barn ändrar position.

Vet du vilken blodgrupp du har? Om du är Rh-negativ så görs nu en undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Dina bröst kan nu också kännas annorlunda. Det är inte ovanligt att du känner små klumpar i brösten, men ignorera dem inte. Nämn det för din sköterska eller läkare vid nästa besök.

För många är det runt vecka 28 dags för föräldrautbildningen. Fråga din barnmorska om tiderna för detta på din ort. Man kan inte lära sig allt innan, men vi lovar dig att du känner dig tryggare om du läser på ordentligt. Räkna dock inte med att allt stämmer in på dig och ditt barn. Alla barn är unika och de har sin egen personlighet och sina egna små egenheter.

Babykörkort

Har du tid över och vill förbereda dig lite extra inför din nya roll som förälder? Då kan vi rekommendera dig att ta vårt Babykörkort. Detta är ett kul test i tre delar som behandlar allt från graviditet och förlossning till barnets först tid. Klarar du testet så är du väl förberedd på det som väntar – dessutom får du ett åtråvärt Babykörkort ;)

Mer om: Ta ditt Babykörkort!

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Graviditetssymptom i vecka 28

När du är gravid i vecka 28 fortsätter ryggsmärtan att tortera dig. Trötthet som du kände av i början av graviditeten har sannolikt hittat tillbaka och du är inte helt pigg på överdrivna äventyr. Här följer några av de graviditetssymptom som du säkert känner igen i vecka 28:

Uppsvälld och gasig – din partners värsta mardröm! Desto mer din livmoder växer ju mer pressar den på ändtarmen, vilket gör att du förlorar kontrollen över musklerna i detta område. Till detta kommer en trög och långsam matsmältning som beror på att graviditetshormonerna får din tarmmuskulatur att slappna av. Ät hellre många små måltider, än få stora, så hjälper du matsmältningssystemet på vägen. Läs mer om gasig mage under graviditeten.

Nästäppa – Höga nivåer av östrogen och progesteron ökar blodflödet till slemhinnorna i näsan och får dem att svälla. Tyvärr innebär det att du blir täppt i näsan och kanske har du för första gången i ditt liv börjat snarka? Läs mer om nästäppa under graviditeten.

Ryggont – När du är gravid i vecka 28 är det vanligt att man känner av smärta i ryggslutet. Detta beror bland annat på barnets vikt och på barnets tryck och position i magen. Till detta kommer dina försvagade ligament som gör det än värre. Ett varmt bad eller massage kan få det att kännas bättre. Använd gärna platta skor då höga klackar ytterligare ökar belastningen på ryggen. Läs mer om ryggont under graviditeten.

Trötthet och yrsel – Du trodde kanske att denna känsla skulle försvinna efter första trimestern, men tyvärr. Magens storlek och barnet där inne kan öka trycket på blodkärlen, vilket minskar blodflödet till hjärnan och orsakar yrsel. Drick mycket vatten för att lindra symptomen. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Foglossning – Orsaken till foglossning är att hormonet relaxin gör så att ligamenten i din bäcken blir försvagade och slappa. Detta kan tyvärr orsaka en del besvär och smärta. Hör med din sköterska eller läkare om de kan rekommendera någon bäckenstödbälte som kan stabilisera ledband och hjälpa till att hålla bäckenleden på plats. Läs mer om: Foglossning.

Blödande tandkött - Även tandköttet fortsätter att vara känsligt och kan lätt börja blöda. Det är viktigt att du sköter din munhygien. Läs mer om blödande tandkött under graviditeten.

Pigmentförändringar – Graviditetshormonerna kan orsaka förändring av dina hudpigment, vilket kan resultera i mörkare fräknar på kroppen eller i ansiktet. På magen kan en mörk linje träda fram mellan naveln och blygdbenet (linea nigra). Dessa symptom är vanligast om du har en mörkare hudton från början. De flesta missfärgningar bleknar med tiden bort, men håll dig i skuggan, då solljus kan intensifiera pigmentförändringarna.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


Nu är du gravid i vecka 28:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 28 läste även om kejsarsnitt.

Källa vecka 28: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Tidigt född

En normal graviditet varar i 40 fullgångna graviditets- veckor. För att graviditeten ska räknas som fullgången ska förlossningen äga rum under perioden från 37e till 41a graviditetsveckan. Föds barnet före 37 fullgångna veckor är barnet för tidigt född. Medicinskt kallas detta ofta för prematur.

» Mer om prematur

Låna pengar

När man väljer att skaffa barn så kommer också en hel del kostnader som är svåra att förutspå. Du som förälder kan då vara tvungen att låna pengar. Var dock varsam så att du inte drar på dig en massa onödiga kostnader.

» Mer om att låna pengar