k Gravid i vecka 30. Hur utvecklas barnet i vecka 30?
Babyhjälp logo

Gravid vecka 30

- allt om mage, kropp, barnets kost, utveckling i vecka 30

I vecka 30 så är det inte långt kvar till förlossningen. Barnets tyngd gör att du nu måste tänka extra mycket på din hållning så att inte ryggen får en för stor påfrestning. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången.

När du är gravid i vecka 30 så kommer du sannolikt att sitta med ditt nyfödda barn om bara 8-12 veckor. För vissa är denna tanke lugnande för andra smyger sig nervositeten och skräcken långsamt fram. Hur ska det gå!?

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 30 - barnets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Din mage ökar i storlek, vilket är ett tydligt tecken på att det barnet blir allt större. När du är gravid i vecka 30 väger barnet 1,3 kilo och är 39,9 centimeter långt.

Gravid vecka 30 Barnet kroppshår, det s.k. lanugohåret, börjar nu försvinna. Lite fjun kan finnas kvar när barnet föds, men det försvinner efter några veckor. Lungorna, muskler och hjärnan fortsätter sin utveckling och skelettet hårdnar ännu mer. Håret på barnets huvud blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Det kissar och dricker ungefär 1/2 liter fostervatten om dygnet.

Gravid vecka 30 När du är gravid i vecka 30 är det barnets hjärna och de nya fettcellerna som reglerar barnets kroppstemperatur. Tidigare har Lanugohåret varit en viktig del i barnets värmereglering. En annan förändring nu i vecka 30 är att din bebis benmärg nu har tagit över produktionen av de röda blodkropparna.

Barnet vaggas till sömns av den blivande mammans rörelser och vaknar ofta när hon går och lägger sig. Försök att vara lite uppmärksam på hur barnets dygnsrytm nu fungerar. Det är vanligt att barnet har samma rytm veckorna efter förlossningen som i slutet av graviditeten, men det finns inga garantier.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 30 - din kropp

Du är gravid i vecka 30 och har nu bara 10 veckor kvar. Många av de graviditetssymptom som var vanliga under den första tiden kommer nu tillbaka. Det är vanligt att du har ömma bröst, att du känner dig trött och du behöver säkert gå på toaletten och kissa hela tiden. Det sista beror på att barnets huvud nu trycker på blåsan.

Det är även vanligt att brösten läcker råmjölk (kolostrum) när du är gravid i vecka 30. Det brukar inte var mycket, men det kan vara bra att köpa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha på natten.

Dina lungor arbetar nu hårdare än någonsin då de måste ta upp ungefär 20% mer syra, och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du nu andas även för ditt barn. Detta gör att många kvinnor upplever att de lätt blir väldigt andfådda när de rör på sig. Vissa kvinnor kan även uppleva att de är andfådda när de ska sova. Det kan då hjälpa att sova i en semi-sittande ställning, med kuddar som stöttar din rygg. Tränar du så kan det hända att du får anpassa din träning efter dina lungors förmåga under den här perioden.

För många föräldrar, framför allt om ni väntar första barnet, så är det runt vecka 30 dags för föräldrakurs. Om ni inte redan fått tid för detta så hör på MVC när det är dags.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Är du orolig inför förlossningen?

När du är gravid i vecka 30 så närmar sig förlossningen och det är inte ovanligt att man börjar känna sig orolig. Om det är någon tröst, så är du inte ensam. Enligt en undersökning gjord av BabyCenter i USA så går en av fem i tankarna om att de inte kommer klara av att hantera smärtan. Utöver smärtan så visade samma undersökning att 70% av alla kvinnor oroar sig för att de ska bajsa under förlossningen. 39% gjorde det, men endast en liten del tyckte det var pinsamt när de väl var där. Det som är säkert är, att om det händer, så kommer ingen på sjukhuset så mycket som att blinka. Detta är fullt normalt.

Mer om: Smärtlindring

Graviditetssymptom i vecka 30

Ökande fosterrörelser – Ditt barn är väldigt aktivt och flyttar sig fortfarande runt inne i magen. Ibland använder han eller hon sig av slag och sparkar för att röra sig. Du kan förvänta dig att barnet är mer aktivt efter att du har ätit ett mellanmål eller en måltid, och även när du lägger dig ner och slappnar av.

Klåda på magen – När magen växer i vecka 30 och framåt så stramas huden åt över magen. Detta kan göra att det kliar en hel del och att klia tillbaka kommer bara göra det värre. Ta tillfälligt i akt och få lite kärlek och närhet. Be din partner smörja in din mage med fuktgivande kräm. Läs mer om hudbristningar under graviditeten.

Uppsvälld och gasig – Efterhand som din livmoder växer så pressar den på ändtarmen, vilket kan försvaga muskelkontrollen och leda till okontrollerbar gasbildning. Drick mycket vatten för att undvika förstoppning, då det gör det värre. Det kan även hjälpa att äta en fiberrik kost. Läs mer om gasig mage under graviditeten.

Trötthet – Det växande barnet ställer högre krav på din kropp, vilket tär på dina krafter. Tillsammans med att du kan ha svårt att sova på natten, till följd av barnets rörelser och magens storlek, kan det bli riktigt kämpigt. Var inte rädd för att be om hjälp. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Humörsvängningar – Du minns säkert hur humöret påverkades i början av graviditeten? Hormonförändringar tillsammans med obekväma och smärtsamma graviditetssymptom gör att det nu kan komma tillbaka. Lägg till den stora kroppen, svårighet att röra sig och oron inför förlossningen. Då är det inte svårt att förstå att humöret kan påverkas. Läs mer om humörsvängningar under graviditeten.

Svullna fötter och anklar – En vanlig symptom i vecka 30 är svullna fötter eller anklar. Köp bekväma skor och försök att variera din position när du står och sitter. Läs mer om svullna fötter under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


Nu är du gravid i vecka 30:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 30 läste även om Havandeskapsförgiftning.

Källa vecka 30: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Barntema
Tidigt född

En normal graviditet varar i 40 fullgångna graviditets- veckor. För att graviditeten ska räknas som fullgången ska förlossningen äga rum under perioden från 37e till 41a graviditetsveckan. Föds barnet före 37 fullgångna veckor är barnet för tidigt född. Medicinskt kallas detta ofta för prematur.

» Mer om prematur

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Låna pengar

När man väljer att skaffa barn så kommer också en hel del kostnader som är svåra att förutspå. Du som förälder kan då vara tvungen att låna pengar. Var dock varsam så att du inte drar på dig en massa onödiga kostnader.

» Mer om att låna pengar