Babyhjälp logo

Gravid vecka 31

- allt om mage, kropp, symptom, utveckling i vecka 31

När du är gravid i vecka 31 så är det dags att packa din förlossningsväska. Förlossningen kan komma snabbare än du tror. Barnet rör sig nu mycket, vilket är ett tecken på att barnet är aktivt och friskt.

I vecka 31 är barnet inne i en tillväxtfas där det snabbt ökar i vikt. Barnet väger nu ungefär 1,5 kilo och är runt 41 centimeter långt mellan huvud och häl. Det blir mindre och mindre plats i din livmoder. Det kan nu vara svårt att hitta en bra sovställning på grund av den stora gravidmagen.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Gravid vecka 31 - barnets utveckling

Gravid vecka 31När du är gravid i vecka 31 så har du bara en knapp fjärdedel kvar av graviditeten. Barnet sover nu under längre sammanhängande perioder, vilket är anledningen till att du nu säkert märker av ett tydligare mönster av vakenhet (när barnet rör sig) och vila (där barnet är stilla). Alla organ är snart färdigutvecklade och barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Det organ som blir färdigt sist är lungorna.

I vecka 31 arbetar barnets hjärna övertid och utvecklas snabbare än någonsin. Anslutningen mellan enskilda nervceller görs nu i en supersnabb takt. Barnet kan bearbeta information, spåra ljus och uppfatta signaler genom alla sina fem sinnen. Självklart känner barnet ingen doft eller lukt just nu, men det är bara för att han eller hon ligger nedsänkt i fostervatten. För att känna lukt och doft, måste barnet andas luft. En av de första dofter som barnet kommer att känna, är just din doft, vilken snabbt kommer att bli hans eller hennes favorit.

Runt graviditetsvecka 31 så bestäms barnets ögonfärg. Vilken ögonfärg barnet får kommer dock inte att visa sig förrän sex till nio månader efter förlossningen. Ibland tar det ännu längre tid. Detta beror på att det behövs ljus för att pigmenten i ögonen ska färdigbildas. Vilken ögonfärg barnet får beror på vilka gener barnet har ärvt från sina föräldrar. Barnet öppnar och stänger ögonen beroende på om det är aktivt eller om det är passivt och sover.

Mer om: Barns ögonfärg

Vad är det då ditt barn hittar på inne i magen, medan du förbereder hans eller hennes ankomst? Barnet gör nu grimaser, hickar, sväljer, andas, paddlar runt med sina händer och fötter och kanske även suger på sin tumme. Det kan till och med vara så att barnet suger så intensivt på sin tumme att han eller hon föds med en liten valk på den.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 31 - din kropp

När du är gravid i vecka 31 så börjar du bli ganska stor. Kanske är det svårt att förstå att du ska bli ännu större? Hur stor man är varierar från person till person och så länge du följer din kurva på MVC så behöver du inte vara orolig. Det är inte ovanligt att den blivande mamman nu har svårt att sova till följd av den stora magen. Du vaknar kanske ofta, har svårt att hitta en bekväm ställning och har svårt att koncentrera dig.

Om inte din navel redan har börjat puta ut så kan det runt vecka 31 vara dags. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende igen. Brösten kan nu även börja läcka bröstmjölk. Om det händer så finns det skydd att köpa på Apoteket, som hjälper till att skona dina kläder.

Det börjar i vecka 31 att bli allt trängre inne i din kropp. Både barn och livmoder är nu stora vilket pressar undan dina inre organ. Bland annat så kan det innebära att lungorna kommer i kläm, vilket gör att de inte kan expandera fullt ut. För dig betyder detta att du lätt blir andfådd och att du kanske upplever det svårt att andas. Du ska dock veta att hur andfådd du än känner dig så får barnet tillräckligt med syre. Barnet får nämligen sitt syre från moderkakan. Denna känsla av att inte kunna andas ordentligt kan vara ändra fram tills barnet är fött. Ibland kan det kännas något bättre i slutet av graviditeten då barnet faller ner i bäckenet, för att göra sig redo för leverans.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Vad gör moderkakan?

En moderkaka har några enormt viktiga funktioner som påverkar fostrets utveckling. De viktigaste är:

 • ge fostret syre
 • ge fostret näring
 • transportera bort avfallsämnen
 • skydda fostret från skadlig påverkan
 • producera hormoner
 • Mer om: Moderkakan

  Graviditetssymptom i vecka 31

  Under vecka 31 är det väldigt vanligt att du har ont i ryggen och känner dig väldigt trött. Andra symptom är:

  Ömma bröst - Dina bröst gör sig redo för att ge mat åt en hungrande bebis. Det är vanligt att bröstvårtan nu blir mörkare och det kan även bli lite knöligt på vårtgården. Brösten blir även stora och tunga när de fylls med mjölk. Den snabba tillväxten kan leda till att brösten känns ömma och känsliga för vidröring. Läs mer om ömma bröst under graviditeten.

  Ständiga toalettbesök – När du är gravid i vecka 31 och framåt så sätter din livmoder press på blåsan. Detta gör att utrymmet för att lagra urin blir mindre och du blir snabbare kissnödig. Läs mer om kissnödighet under graviditeten.

  Åderbråck – Det växande barnet och livmodern sätter stor press på dina blodkärl. Tillsammans med dina graviditetshormon och en ökad blodvolym i kroppen så har du den perfekta mixen för att få åderbråck. Försöka att röra på dig, genom exempelvis en promenad, någon gång under dagen så att du håller igång cirkulationen. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

  Ryggont – När magen växer så är det lätt att böja ryggen som en banan för att kompensera för den ökade vikten på framsidan. Försök att tänka på din hållning och om du inte funderat på gravidyoga så kanske det är dags nu i vecka 31. Läs mer om ryggont under graviditeten.

  Klumpighet – Nu när du är större samt har fått en ny kroppshållning så kan du uppleva att du blivit klumpigare. Ta det lugnt när du klättrar ut och in ur duschen, badkaret eller bilen. Om där märker att du snubblar mycket så kan det vara värt att temporärt rensa upp på golvet och kanske ta bort mattor och dylikt som är lätt att snubbla på.

  Sömnproblem – Som vi nämnt tidigare kan det nu vara svårt att sova. En obekväm ställning till följd av den stora magen gör sitt, men även kramp i benen, halsbränna, täta toalettbesök och vanlig ångest på verkar din sömn. Läs mer om trötthet under graviditeten.

  Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


  Nu är du gravid i vecka 31:

  » Föregående vecka    » Nästa vecka

  De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 31 läste även om Havandeskapsförgiftning.

  Källa vecka 31: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

  Din vikt

  Hur mycket ska man gå upp i vikt när man är gravid? I vår viktökningskalylator kan du räkna ut hur mycket du bör gå upp i vikt under tiden du är gravid. Du ser även fördelning, månad för månad, av din viktökning under graviditeten.

  » Mer om: Din viktökning

  Barntema
  Sponsrat innehåll Barntema

   Vi älskar di små!

  Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

  » Besök Barntema.se

  Fråga experten

  Under graviditeten så är det vanligt att det hela tiden dyker upp nya frågor och funderingar. Vi har bland annat samarbete med en barnmorska och en träningsexpert för att kunna hjälpa dig med dina frågor. Ställ gärna en fråga eller läs frågorna och svaren som andra besökare ställt till våra experter.

  » Läs mer

  Foglossning

  Foglossning under graviditeten innebär att du har ont i ryggen och har en smärta som strålar ner i ben och underliv. Foglossning kan göra väldigt ont, men är inte farligt. Det är kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen.

  » Mer om: Foglossning