Babyhjälp logo

Gravid vecka 32

- allt om mage, kropp, symptom, utveckling i vecka 32

När du är gravid i vecka 32 så är ditt barn nästan redo för din stora debut. Han eller hon ska bara öva, öva och öva, på de kunskaper som barnet behöver utanför livmodern. Det tränas på att svälja, sparka och suga.

Barnet lägger nu på sig mer och mer fett och blir samtidigt mer och mer lik det barn som ska födas om några veckor. I graviditetsvecka 32 är barnet runt 42 centimeter långt mellan huvud och häl och väger ungefär 1,7 kg. Kanske förvånas du över hur stor din mage har blivit? Den kommer att bli ännu större! Livmoderns mått är ungefär 30 till 32 cm. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 32 - barnets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


När du är gravid i vecka 32 så börjar det bli trångt för barnet och det trycker och pressar för att få till det där inne. Barnet har sannolikt lagt sig till rätta med huvudet nedåt och rumpan uppåt som förberedelse till förlossningen. Orsaken till denna position är helt enkelt att huvudet får bäst plats i bäckenet, medan resten av kroppen formar sig i den större delen av den päronformade livmodern. Denna position är även mest fördelaktig för dig, då det är förlossningen blir lättare om huvudet kommer ut först. Mindre än 5% av alla barn lägger sig i motsatt position, dvs med rumpan nedåt, s.k. sätesbjudning.

Barnet sover nu mycket med sömncyklar på 20 till 40 minuter och totalt 90-95% av tiden. Detta kan göra att du nu upplever en minskning av rörelserna där inne i magen. Rörelserna ska dock inte sluta helt, så är du osäker så ska du genast rådfråga vården.

Om barnet skulle födas när du är gravid i vecka 32 så behöver barnet ligga i kuvös. Kuvös behövs till barnet bland annat för att underhudsfettet ännu inte är fullt utvecklat.

Mer om: För tidigt födda barn

Från vecka 32 kan du söka graviditetspenning om du har ett fysiskt påfrestande arbete. Prata med din barnmorska, om det omfattar dig. Det är dock vanligt att arbetsgivaren istället försöker erbjuda en annan, mindre påfrestande, arbetsuppgift under den här perioden.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 32 - din kropp

När du är gravid i vecka 32 så ska barnet fortfarande dubbla sin vikt innan du når förlossningsdagen. Detta är något som kommer att märkas även om din mage och din vikt ökar nu snabbare än tidigare. Försök att vila så mycket du bara kan.

Mer om: Viktuppgång under graviditeten

I graviditetsvecka 32 pågår det, i din kropp, en ständig förberedelse inför förlossningen. Du kanske känner hur din livmoder drar ihop sig och hårdnar emellanåt? Detta är ett sätt för livmodern att träna inför förlossningen. Arbetet börjar normalt i mitten av graviditeten och blir allt mer frekvent när din graviditet fortlöper. Dessa ”förvärkar” är ofta tydligare hos omföderskor, men du som förstagångsföderska kanske inte känner av dem än. De känns som en åtstramande känsla som börjar på toppen av din livmoder och sen sprider sig nedåt. Det pågår oftast runt 15 och 30 sekunder, men kan ibland pågå längre än så. En skillnad från de riktiga värkarna är att dessa slutar om du ändrar position.

Din livmoder är nu mycket stor (ungefär 30 till 32 cm) och den trycker på dina inre organ. Magsäcken är ett av de organ som kan bli hoppressad och du kan därför uppleva att du snabbt blir mätt. Det känns nästan som att maten inte får plats. Försök att äta lite mindre måltider, men oftare. Nu är det viktigt att du får i dig både näring och energi, både till dig och till det växande barnet.

Du träffar nu din barnmorska varannan vecka. Har du inte anmält dig till en föräldrakurs så är det hög tid nu. Prata med din barnmorska om detta. Du bör även börja fundera på smärtlindring. Vet du vad du har att välja mellan?

Mer om: Smärtlindring under förlossningen

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Vem ska vara med under förlossningen?

Vem som ska vara med på förlossningen är upp till dig. Ofta är det okej att ha med sig en till två personer in i förlossningssalen. Har du partner, så är det brukligt att han eller hon är med. Vissa använder sig idag av en Doula för att få extra stöd under förlossningen.

Mer om: Så kan din partner stötta dig

Oavsett vem som följer med dig till förlossningen så är det viktigt att prata igenom situationen innan. När du ligger där som mest sårbar, så vill du inte störa dig på någon annan. Fundera på vilken roll du vill att din partner ska fylla? Vara tyst, skrika uppmuntrande meningar, prata lugnt, sitta ner, hålla din hand, osv. Skriv ner dina önskningar i ditt förlossningsbrev så att alla som är med på förlossningen vet vad du önskar.

Mer om: Förlossningsbrev

Graviditetssymptom i vecka 32

Din kropp börjar nu sannolikt att bli stor och tung. Försök att vila så mycket du kan även om du nu i vecka 32, säkert tänker och oroar dig allt mer inför det som komma skall. Här är några av de graviditetssymptom som du sannolikt känner av när du är gravid i vecka 32:

Uppsvälld och gasig – Trycket är nu stort inte bara på magsäcken utan även på tarmarna. Det känns säkert som om saker och ting hamnat på fel plats. Luft pyser ut om du så vill eller ej och kanske inte alltid vid rätt tillfälle. Ät 5-6 mindre måltider per tag för att underlätta matsmältningen. Läs mer om svullen mage under graviditeten.

Matthet eller yrsel – I vecka 32 och framåt så kan du mycket väl drabbas av svimningskänslor eller känna dig svimfärdig. Detta kan bland annat bero på ett lågt blodsocker. Bär gärna med dig något i väskan som är enkelt och snabbt att äta om du känner att du drabbas. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Hemorrojder – Inte det roligaste du varit med om, men om det är en tröst, så är det vanligt förekommande under graviditeten. Hemorrojder är faktiskt ett åderbråck i ändtarmen, som kan vara smärtsamt. Sitter du mycket så kan det bli extra ömt. Läs mer om hemorrojder under graviditeten.

Foglossning - Foglossning är ett sätt för kroppen att göra sig redo för förlossningen. Det är en process som startar tidigt under graviditeten för att mjuka upp leder och ledband med hjälp av hormonet relaxin. En del gravida kvinnor kan uppleva detta som väldigt smärtsamt, medan andra knappt känner av det. Mer om: Foglossning

Kramper – När du som minst väntar det så kan en smärtsam kramp smyga sig på dig och anfalla dina vader. Det är ofta värre på natten, vilket ytterligare kan göra det svårt att sova. Man vet tyvärr inte vad det beror på, men vissa har teorin att det kan bero på en brist på kalcium och magnesium i din kost. Se till så att du får i dig mejeriprodukter eller tala med din barnmorska eller läkare och hör om det finns något tillägg du rekommenderas att ta. Läs mer om kramp under graviditeten.

Klåda på magen – Magen kan klia en del nu när huden sträcks och lätt torkar ut. Det kan kännas bättre om du smörjer in din mage med någon fet salva. Tyvärr finns det dock inga salvor som bevisligen kan minska hudbristningarna som kan komma av denna snabba tillväxt. Läs mer om bristningar under graviditeten.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


Nu är du gravid i vecka 32:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 32 läste även om Foglossning.

Källa vecka 32: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Fråga experten

Under graviditeten så är det vanligt att det hela tiden dyker upp nya frågor och funderingar. Vi har bland annat samarbete med en barnmorska och en träningsexpert för att kunna hjälpa dig med dina frågor. Ställ gärna en fråga eller läs frågorna och svaren som andra besökare ställt till våra experter.

» Läs mer

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Foglossning

Foglossning under graviditeten innebär att du har ont i ryggen och har en smärta som strålar ner i ben och underliv. Foglossning kan göra väldigt ont, men är inte farligt. Det är kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen.

» Mer om: Foglossning

Barntema