Babyhjälp logo

Gravid vecka 36

- allt om mage, kropp, symptom, utveckling i vecka 36

När du är gravid i vecka 36 så har du säkert svårt att äta en normal portion mat. Ryggen värker, du känner dig trött och kroppen börjar bli väldigt tung. Ditt barn växer snabbt och lagrar fett inför livet utanför livmodern.

Du bör i vecka 36 känna fosterrörelserna varje dag. Rörelserna kan mycket väl ändra karaktär, men inte frekvens. Rörelserna kan nu bli mer buffande knuffar. Det är inte omöjligt att du ser en kroppsdel, såsom en armbåge eller en fot, puta ut mot huden i magtrakten. Försök att lära känna barnets rörelsemönster. Om du någon gång upplever att något är fel eller inte stämmer så ska du kontakta sjukvården direkt.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 36 - barnets utveckling

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


När du är gravid i vecka 36 är barnet runt 47 centimeter mellan huvud och häl och väger hela 2,6 kilo. Din mage mäter nu mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för varje dag som går. Detta allteftersom barnet lägger sig tillrätta i bäckenet. När magen sjunker blir det ofta lättare för den blivande mamman att andas, men å andra sidan kan hon behöva kissa oftare.

Nu går du säkert på kontroll hos barnmorskan en gång i veckan eller åtminstone varannan vecka. Om barnet nu inte ligger med huvudet ner så kommer barnmorskan föreslå (om hon inte redan gjort det) att man ska försöka vända barnet. Detta gör man genom att trycka på magen och på så sätt försöka få barnet att vända på sig.

När du är gravid i vecka 36 så är barnets skallben inte helt sammansmält, vilket är en fördel för att barnet lätta ska kunna manövrera ut genom förlossningskanalen. Även barnets ben och brosk är relativt mjuka, men de kommer att hårdna under de första levnadsåren.

I vecka 36 så är barnets system ganska moget, åtminstone utifrån ett fosterperspektiv. Blodcirkulationen, till exempel, har fulländats och ditt barns immunsystem har mognat tillräckligt för att skydda honom eller henne från infektioner utanför livmodern. Nu avslutas även ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen. Ett system som inte mognar fullt ut förrän en tid efter förlossningen är matsmältningen. Fram till födseln förlitar sig barnet på navelsträngen för att tillgodogöra sig näring. Matsmältningssystemet har därför inte varit i full drift under tiden i magen och det tar ett till två för att det ska bli fullt inkört.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 36 - din kropp

I vecka 36 är du snart inne på den sista månaden av graviditeten. Visst känns det skönt. Du vaggar säkert fram nu likt en pingvin när du går. Detta beror bland annat på att barnet sjunker ner i bäckenet, vilket kan göra det obekvämt att gå. Vissa kvinnor beskriver känslan som att gå omkring med ett bowlingklot mellan benen. Att barnet sjunker ner gör även att du sannolikt måste gå på toaletten oftare än tidigare.

När man är gravid i omkring vecka 36 så är det vanligt att du som blivande mamma drömmer mycket. Drömmarna brukar vara livligare än normalt. Tankarna går nu sannolikt allt mer åt att tänka på förlossningen och den nya familjemedlemmen som snart ska komma till välden.

Mer om: Förlossningen – när är det dags?

Om du inte i vecka 36 redan har packat en väska så är det nu hög tid. Du bör packa ner allt som du tror dig behöva på förlossningen, såsom journal från barnmorskemottagningen, mjukisbyxor, tandborste, kamera och något att äta. Ta även med ditt förlossningsbrev, så att sköterskorna på förlossningen kan ta del av det. Nu är det även hög tid att ta reda på telefonnummer och adress till förlossningssjukhus (lägg in det i din telefon) och planera även för hur du ska ta dig dit.

Mer om: Ta med detta till förlossningen

För en del läcker det råmjölk ur brösten fast bebisen ännu inte är född. Barnet får fortfarande all sin näring via moderkakan, men är redo att äta sitt första skrovmål bara några minuter efter förlossningen. Fortsätt att äta nyttigt och varierat.

Slemproppen kan nu när som helst släppa. Det kan hända veckor, dagar eller timmar innan förlossningen. Detta är en tjock gul klump, som kan vara färgad av blod.

Mer om: Slemproppen

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

Graviditetssymptom i vecka 36

Ryggont, trötthet och sammandragningar är några av de vanligaste symptomen i vecka 36. Kroppen börjar kännas allt mer obekväm och det är inte ovanligt att gravida nu väljer att stanna hemma så mycket de bara kan. Några av de graviditetssymptom du kan uppleva i vecka 36 är:

Förändrade fosterrörelser – När barnet får det allt trängre i magen så får han eller hon svårare att röra sig. Med detta så förändras även barnets rörelser. Du bör dock fortfarande känna barnets rörelser, men det kommer bli mindre slag och sparkar, för att istället gå mot mer tryckande och knuffande.

Halsbränna – Har du tur så kan halsbrännan och matsmältningsbesvären ha blivit bättre om barnet sjunkit ner i bäckenet. Har barnet inte sjunkit ner så pressar den stora livmodern och barnet fortfarande hårt mot organen, vilket utöver halsbrännan, även gör det svårt att äta en större måltid. Detta är inte bara av ondo, då mindre måltider är bättre för din matsmältning och kan även minska halsbrännan. Läs mer om halsbränna.

Gasig och uppsvälld – Om inte halsbränna är jobbig nog, så kommer säkert rapar och fisar på löpande band. Även här kan mindre måltider hjälpa. Försök även att stressa mindre, framför allt när du äter, så att du inte sväljer ner en massa luft. Läs mer om gasig mage.

Täta toalettbesök – Efterhand som ditt barn faller ner i bäckenet, så trycker barnets huvud allt mer på din kissblåsa. Det är därför inte konstigt att du får gå allt oftare på toaletten. Din kropp behöver dock vätska nu, så dra inte ner på ditt vätskeintag. Läs mer om kissnödighet.

Flytningar – Det kan nu komma mer flytningar från slidan och de blir sannolikt allt tjockare. Det kan även vara lite rosa, rött eller brunaktig efter att du haft sex eller efter en vaginal undersökning. Detta beror på att livmoderhalsen, som nu är känslig och kan vara på väg att vidgas, har blåmärken. Märker du av större blödningar så ska du dock snarast kontakta förlossningen. Läs mer om flytningar.

Bäckensmärta – När barnet sjunker ner blir det tungt nere i bäckenregionen. Ditt barn gräver sig djupt in i bäckenet när barnet förbereder sig för förlossningen. Gör gärna bäckenövningar, ta ett varmt bad eller ta en paus för att kunna slappna av och avlasta ditt bäcken.

Svullna fötter och anklar (Ödem) – Detta är typiska symptom när du kommer längre i graviditeten. Ofta blir det värre under dagen, så det kan vara bra att agera proaktivt redan tidigt på morgonen. Ett tips är att ta på stödstrumporna redan när du ligger i sängen. Ödem kan drabba även ditt ansikte samt dina händer och till och med fingrar. Huvudorsaken till detta är din kropps ökade blodvolym som kommer med graviditeten. Drick mycket vatten då det hjälper kroppen att rensa ut salt och slaggprodukter som gör besvären värre. Läs mer om svullna fötter.

Kliande mage – När din mage växer så sträcks huden på magen, vilket kan klia enormt mycket. Krämer som innehåller kakaosmör eller E-vitamin kan lindra en kliande mage och ge dig lite lättnad. Ta gärna tillfället i akt och få lite magmassage och närhet genom att be din partner smörja in magen. Läs mer om bristningar.

Fixarstess – När du är gravid i vecka 36 så är de flesta väldigt trötta. Det händer dock att kvinnor drabbas av en plötslig energi och känner ett behov av att organisera och planera för det kommande barnet. Ta det dock lugnt, ta pauser, vila ordentligt och se till att du får i dig dina regelbundna och nyttiga måltider.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.


Nu är du gravid i vecka 36:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 36 läste även om slemproppen samt om vad som händer på förlossningen.

Källa vecka 36: 1177.se, Pregnancy Symptoms Week by Week, Gravid för första gången av Carolina Gäbel mfl, babycenter.com, whattoexpect.com.

Din vikt

Hur mycket ska man gå upp i vikt när man är gravid? I vår viktökningskalylator kan du räkna ut hur mycket du bör gå upp i vikt under tiden du är gravid. Du ser även fördelning, månad för månad, av din viktökning under graviditeten.

» Mer om: Din viktökning

Barntema
Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller önskvärd. Kejsarsnitt utförs genom ett snitt genom bukväggen. Ofta går ett kejsarsnitt snabbt från det att bedövningen börjar verka till dess att barnet är ute tar det bara några minuter.

» Mer om: Kejsarsnitt