Babyhjälp logo

Gravid vecka 7

- allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 7

När du är gravid i vecka 7 känner du oftast av att du är gravid. Många kvinnor upplever yrsel efter att ha stått upp länge och brösten blir större. Vårtgårdarna blir större och din hjärtfrekvens ökar kraftigt. Fostret är i vecka 7 mellan 7-13 millimeter långt från hjässa till stjärt.

Under denna period i fostrets utveckling är det extra viktigt att inte utsätta fostret för något som kan påverka dess utveckling negativt. Nu utvecklas nämligen många av de inre och livsviktiga organen. Barnets hjärta slår vid den här tiden runt 150 slag per minut, vilket är ungefär dubbelt så fort som hos en vuxen.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför


Gravid vecka 7 - fostrets utveckling

Fostret är i vecka 7 mellan 7 och 13 millimeter från hjässa till stjärt. Fostret växer med cirka en millimeter per dygn så variationen kan vara stor. Fostret har vid den här åldern en liten svans där bak som senare kommer att försvinna. Ögonen ser vid den här tiden ut som två fördjupningar på var sin sida av huvudet. På sidorna av huvudet sitter även några små knoppar, som sedan ska smälta ihop och bilda ytterörat.

Hjärnan börjar nu dela sig i två halvor och slår med ca 110-160 slag per minut. Fostret kan reflexmässigt röra armar och ben och fingrar och tår börjar växa fram vilka ser ut som små paddlar. Med hjälp av vaginalt ultraljud kan man ofta se att fostret rör sig med små, små rörelser.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Lungor, inälvor, njurar, lever och inre könsorgan är nästan färdigutvecklade. I vecka 7 är det otroligt viktigt att du inte utsätter barnet för något som har en negativ påverkan på fostrets utveckling. Du bör undvika alkohol, droger, nikotin och vissa mediciner. Är du osäker så bör du alltid rådfråga din läkare eller barnmorska.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

Gravid vecka 7 - din kropp

Nu känner de flesta av typiska graviditetssymptom såsom illamående, kräkningar och trötthet. Det är dock inte alla som känner av detta, så om du inte känner igen dig så är det ingen fara. Hur mycket man känner beror helt på nivån av graviditetshormon i kroppen och hur väl kroppen hanterar dessa. Magen kan ofta kännas uppblåste på grund av att tarmarna arbetar långsammare och du kan mycket väl bli förstoppad. Ät gärna katrinplommon eller katrinplummonpuré för att få igång magen. Drick även mycket vatten, då detta kan minska sannolikheten för att du ska bli förstoppad.

Sponsrat innehåll - texten fortsätter nedanför

bok graviditetÄr du gravid? Dokumentera då din gravidresa.

Den nya boken ”Min graviditet – En veckodagbok” har tagit fasta på att du ska minnas din graviditet. I denna kombinerade faktabok och dagbok kan du både läsa om vad som händer i de olika veckorna samtidigt som du varje vecka kan fylla i hur du mår, vad som händer och dina upplevelser av graviditeten. Boken finns i bokhandeln från och med september 2017.

Köp boken i fysisk bokhandel eller på Adlibris, Bokus eller på CDON.

Annons - texten fortsätter nedanför

En del kvinnor kan redan i vecka 7 känna av halsbränna fast att det är vanligare under senare delen av graviditeten. Ofta har du märkt av en mindre viktuppgång och din ämnesomsättning ökar nu med ungefär 25%. Brösten kan nu bli lite större och bröstvårtorna kan även bli mer framträdande och mörkna något. Träning under graviditeten är ett bra sätt att förbereda kroppen på de påfrestningar som en graviditet innebär. Lyssna på din kropp när du tränar och känner du obehag med någon specifik övning så ska du genast sluta. Många gym av rådgivning som är anpassad för gravida. Du kan även prata med din barnmorska om träning.

Gravidsymptom i vecka 7

Dela med dig av dina känslor och dina upplevelser samt se vilka symptom andra gravida känner av i vecka 7.


Nu är du gravid i vecka 7:

» Föregående vecka    » Nästa vecka

Vill du ha vår graviditetskalender i din mailbox?

/ / ( dd / mm / åååå )

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 7 läste även mer om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Sex och Gravid

Kan man ha sex under graviditeten?
Många är rädda att graviditeten ska vara en lång period med sextorka. Detta behöver det inte vara utan det finns snarare saker som tyder på att sexlivet kan bli bättre än någonsin. Det som kan vara ett hinder är den växande magen, men detta kan också ses som en anledning att exprimentera.

» Mer om sex under graviditeten

Sponsrat innehåll Barntema

 Vi älskar di små!

Barntema är Sveriges barnvaruhus online. Här kan du köpa allt från leksaker till barnkläder och barnvagnar.

» Besök Barntema.se

Vi mailar dig!

Vill du ha vår graviditetskalender i din mailbox?

/ / ( dd / mm / åååå )