Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Sex när man är gravid

Sex när man är gravid är inte farligt för det blivande barnet. Däremot påverkas de sexuella känslorna under graviditeten i olika riktningar. För vissa ändras även sexlivet för gott långt efter barnet har kommit. För vissa kan tiden under graviditeten vara väldigt påfrestande medan för andra kan det påverka sexlivet positivt.

Det går bra att ha sex och att onanera när man är gravid. Barnet ligger väl skyddat bakom livmodern och fosterhinnan. Slemproppen skyddar också barnet från bakterier när du har sex.

Det är mycket troligt att ert sexliv kommer att påverkas av graviditeten även om ert sexliv varit mycket bra tidigare i relationen. Det är nu viktigt att ni pratar med varandra så att ni vet hur er partner upplever det. Många väljer att efter förlossningen ta en längre paus från sex. Du ska samtidigt vara medveten om att det är fullt normalt och helt ofarligt att fortsätta med sex även under graviditeten och efter förlossningen.

Har du frågor om sex och samliv? Läs gärna vår artikel om myter om sex när man är gravid.

Kan man ha sex när man är gravid?

Det är inte farligt, varken för kvinnan eller för fostret, att ha sex under graviditeten. I sällsynta fall kan orgasmer utlösa sammandragningar. Vävnaderna i underlivet hos gravida och hos de som nyligen fått barn är skörare, vilket gör att det lättare kan börja blöda. Detta kan kännas lite konstigt men är inte farligt. Om du däremot, mot förmodan, skulle få en kraftig blödning ska du alltid kontakta förlossningen, en gynekologisk akutmottagning eller ringa 112.

Även om det inte är fysiskt skadligt med sex under graviditeten så kan många uppleva det psykiskt jobbigt med sex under den här perioden. En vanlig föreställning är att mannens penis kan träffa och stöta till barnet. I verkligheten är det ett stort avstånd mellan mannens penis och barnet som ligger skyddat av en stark livmodervägg och fostervatten. Även slemproppen hjälper till att skydda genom att fungera som en säkerhetsvakt som ser till att inga bakterier eller spermier tar sig in till barnet.

Sexuellt så upplever många kvinnor att det är skönare med sex när de är gravida. Detta är för att slemhinnorna sväller och hormonhalterna stiger och gör så att man lättare blir våt. Bäst brukar det vara efter ungefär tre månader då illamåendet ofta försvunnit och innan kvinnan har blivit alldeles för stor. Det kan sent i graviditeten vara svårt att hitta någon bra ställning när magen är i vägen. I sluten av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar, dildos och andra sexleksaker. Normalt går det dock bra att använda vibrator / dildo när du är gravid och det går även bra att ha analsex. Tänk på renlighet och hygien bara.

Läs även: Myter om sex under graviditeten

Läs även: Urinvägsinfektion under graviditeten

Efter annonsen kan du läsa mer om sex efter förlossningen.

Orgasm gravid

Har man sex eller onanerar när man är gravid så kan man även få orgasm. Vid orgasm sker en rytmisk rörelse så att hela livmodern drar ihop sig och ofta känns hela magen hård vid tillfället. Vid en normal / okomplicerad graviditet är detta helt ofarligt. Många kan uppleva att det är lättare att få orgasm när man är gravid.

Orgasm när du är gravid kan utlösa sammandragningar i livmodern. De  sammandragningar du får vid orgasmer skiljer sig dock från de som kommer när värkarbetet sätter igång. Enligt forskning kan orgasm vid en normal graviditet inte orsaka en tidig förlossning eller missfall.

När du är gravid är vävnaderna också skörare vilket gör att du lättare än vanligt börjar blöda. Normalt är en liten blödning vid orgasm inte farligt men är du orolig så ska du kontakta vården.

När ska du undvika sex och orgasm?

När du är gravid så finns det ett par tillfällen då du bör undvika sex och att få orgasm. En läkare, eller din barnmorska, bör påtala om du bör undvika sex.

De tillfällen då du normalt bör undvika sex och orgasm under graviditeten är:

  • Du har eller har haft en oförklarlig blödning.
  • Du har drabbats av föreliggande moderkaka (den ligger långt ner).
  • Vattnet har gått (läs mer).

Du behöver inte undvika sex för att du tidigare haft missfall.

Längre ner hittar du en utbildningsfilm om sex under graviditeten.

Sex när du varit gravid

Vi påverkas alla av förlossningen på olika sätt. Har man en lätt förlossning så är det lättare att återgå till samma sexliv som man hade innan graviditeten men är förlossningen svår kan det ta längre tid, både fysiskt och psykiskt att komma tillbaka. Varför kan det vara besvärligt att komma tillbaka. Bristningar i slidan eller i mellangården kan göra ont men detta läker med tiden. Östrogenmängden i kvinnans kropp minskar också vilket gör att slemhinnorna blir torrare.

Läs även: Blödningar och avslag efter förlossningen.

När man kan ha sex efter graviditeten är mycket individuellt. Generellt brukar man säg att det går bra efter fyra till sex veckor, men ofta tar det betydligt längre tid. Många föräldrar är för upptagna av den nya familjemedlemmen att de inte ens tänker på sex. Prata om det och se till att ni även efter förlossningen får tid till att mysa med bara varandra. Förlossningen behöver inte påverka negativt utan kan i många fall ge en ökad sexlust. Detta beror på att blodtillförseln i underlivet hos kvinnan ökar och likaså antalet nervtrådar till klitoris.

Läs mer om sex efter förlossning.

Utbildningsfilm om sex under graviditeten

I denna utbildningsvideo berättar vi mer om vad du som är gravid kan behöva veta om sex under graviditeten. Barnmorska Therese Sok intervjuar Eva Borg som är Leg Barnmorska & Sexiolog. Vi går igenom de vanligaste (och ovanligaste) frågorna om sex när man är gravid.

De som läst avsnittet om sex under graviditeten och efter graviditeten läste även om bra mat under graviditeten och om vad du inte bör göra eller äta när du är gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Färga håret gravid

Färga håret gravid

Det finns ingen forskning som med säkerhet säger att det är farligt att färga håret när man är gravid. Det finns dock heller ingen forskning som kan säg att det är helt säkert.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.